少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

same here la
my daughter is 100% rubbish

男爵府

回覆 mimi005 的帖子

my daughter is getter to be a rubbish

複式洋房

不要灰心, 試找第三者幫助你同仔溝通.

民房

回覆 syschan 的帖子

加油呀媽媽

複式洋房

引用:Quote:louisa_hk 發表於 15-1-28 18:22 我

原帖由 Super-Man 於 15-06-17 發表
我個仔未至於機不離手, 但考試其間, 我收了佢部手機, 佢無發脾4, 因為發黎都無用.
同佢講乖乖考完個試先慢 ...
你個仔幾大,景然可以收佢机

侯爵府

N.Y.P 發表於 15-6-19 07:59
你個仔幾大,景然可以收佢机
中一, 13歲, 佢自己知自己咩事, 有部機係手就篤唔停, 我收左佢就一了百了, 佢都緊張自己D成績嘅, 考完咪任玩囉.

反而我出奇點解唔可以收佢地部機, 我同仔講, 唔用部手機幾日會唔會C, 專心考完個試先玩唔得嘅, 佢就無得駁我.

珍珠宮

唔好甘負面啦JM
個個細佬都有反叛期,慢慢來.

複式洋房

引用:有能力,吾长進,净系識打机,吾聽教,吾識

原帖由 syschan 於 15-01-26 發表
有能力,吾长進,净系識打机,
吾聽教,吾識得珍惜身邊所有
睇完各地的經歷,我都冇咁擔心,原来大部分青少年都一樣,機不離手,做父母的真係要忍耐,等待阿仔有一天會改變。

複式洋房

請問, 反叛期幾時才完, 我家的, 中一, 剛開始, 我不知要捱幾耐?!
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

複式洋房

引用:請問, 反叛期幾時才完, 我家的, 中一, 剛開

原帖由 gloria_yauyau 於 15-06-29 發表
請問, 反叛期幾時才完, 我家的, 中一, 剛開始, 我不知要捱幾耐?!
11-18歲,有不同的阶段,如果在11-15歲,大家關係良好,到15歲時會改變,他會知道自己要怎麼做才可以改變自己,所以要用愛去包容自己的子女。

男爵府

回覆:原来我生左個廢柴

有我地陪你,教佢既過程好錯敗,變左好討厭自己

YannieMum    發表於 15-7-3 01:44
piklam1    發表於 15-7-1 19:05

大宅

Me too

別墅

畀面勳章

越睇越有共鳴 ,15 歲都仲係咁,d 債仲要還幾耐

男爵府

打機真係好煩. 如果可以收機而唔影響關係, 真係收機最好.

cy.muimui    發表於 15-7-2 13:30

大宅

除了打機,仲有手機......

男爵府

睇到大家用廢柴/廢物型形容自己子女 覺得好難過。

講講一個由我哥哥說給我聽嘅真人真事。 哥哥三十幾年前畢業於某傳統男神校。同學中有一個特別曳兼成績強差人意,中四那年貪玩踎係檯底用鉛筆去撥外籍老師條裙,呢個行為令老師震怒,一手扯住衫領從檯底抽出,一巴掌打落臉上。往後呢位同學都自己一人 甚少說話。 轉眼間二十年過去,於舊同學飯敘再次見到呢位同學,當時佢除已經係一位專業人士,亦都係幫某長春藤大學坐board接見學生。同學話中四那件事係佢人生轉捩點,真的很羞慚,不想再過那樣的日子,自始發奮圖強。

小朋友/青少年如果有羞恥心,只要遇到觸發點,爆炸力驚人,尤其是男孩。

再講如果小朋友無咁幸運遇唔到可以令佢改變嘅人或事,人海飄浮未能成龍,但可保持良好母子關係亦係一件美事。

希望各位母親責罵小朋友時保持冷靜。

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆:原来我生左個廢柴

罵人最侮辱的說話,莫過於「廢柴」。
可能你此刻真的很氣餒,但若給兒子知道你這樣罵他,他的自尊,自信都會給你親手送走。
我們是過來人,常言道我們以前哪有這樣?有的,只是我們都忘了。
我們的EQ比他高,解難能力比他強,一定有辦法的。加油

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

引用:睇到大家用廢柴/廢物型形容自己子女 覺得

原帖由 I/LOVE/3T 於 15-07-03 發表

講講一個由我哥哥說給我聽嘅真人真事。 哥哥三十幾年前 ...
講得好!完全同意!!

別墅

畀面勳章

明白家家有本難念的經, 但係講真嗰句, 鬧細路嗰時, 真係唔好用D 太傷害性既說話, e.g. 垃圾, 廢柴, 佢地反叛期會更反感, 適得其反

複式洋房

引用:睇到大家用廢柴/廢物型形容自己子女 覺得

原帖由 I/LOVE/3T 於 15-07-03 發表

講講一個由我哥哥說給我聽嘅真人真事。 哥哥三十幾年前 ...
同意,我都覺得做父母的說話要小心,不要破壞大家的關係,但有時見到阿仔沉迷電腦和手機,真係唔知點算,而家的小朋友真的很難教。

首頁

尾頁

跳至