少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆:原来我生左個廢柴

不要灰心,用正能量感染他,鼓勵他多參與團體活動,如童軍,紅十字會等,多參與服務,見識多朋友! 努力呀!

大宅

回覆 路人Y 的帖子

講得好,我當年都是因老師的鼓勵及PRAISE而開始發覺原來自己是得的,開始發奮,到今日我還十分感激那位老師.

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

me too

子爵府

引用:Quote:syschan 發表於 15-1-26 23:51 有能

原帖由 au6822 於 15-01-28 發表
Hello syschan,

請問你小朋友幾大 ? 我個仔 11 歲, 同樣係無責任感, 無自理能力, 打機無節制.. 我只好同 ...
同路人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:洋蔥頭女媽咪,我仔也是中五還要是重讀生,

原帖由 N.Y.P 於 15-06-15 發表
洋蔥頭女媽咪,我仔也是中五還要是重讀生,今個星期四開始考試,還未開始温書,死未!我仔以前都好沉迷打机 ...

好耐冇入黎因早排忙住跟細仔考呈分試,好攪笑,我大仔尋日居然同我講,佢已經過左青春期啦!見倒細佬駁嘴仲話佢呢d咪小學鷄囉~青春期呀,我寸番佢早兩年你咪一樣勁衰,佢話我過左啦,比佢吹賬

昨日同仔行書展,係大仔自已話要去買 paper 黎操,希望dse 部份可以操上5. 我唔理得太多啦,雖然佢日日都仲打緊機,我見佢有時打完機成 12點先做下野,但佢已經大個仔其實好清楚自已做緊咩嘅!作為父母只可以響適當時候支持下佢。

jm 比d時間你仔仔啦,多關心,多溝通,悔氣說話盡量少講,響佢心情好嘅時間同佢頃下將來,明年如何打算?唔讀書咪揾門手藝學囉,只要唔學壞,行行出狀元,父母都要調節心態,冇咩大不了啫,但切記大家一定要保持良好關係。
我同呀仔講,無論咩事都好,有事一定要同我講,父母經驗始終比你多,問題一定有辦法解決,要比信心孩子,雖然好似好老土,但我相信孩子心裡係明白架!

複式洋房

廢柴先會生廢柴 預其係到怨天怨地 不如檢討下教仔出現左d咩問題 唔係淨係比飽飯佢地食就叫照顧周到 盡哂責任 每個小朋友都係一張白紙 如何做化 加上d咩 就睇父母

禁止訪問

大宅

唔好咁話仔仔喇

我明白你既心意係好複雜,但係要明白既係,個個人唔係都會讀書好利害,可能有人讀書叻,但工作能力差,對佢將來都係無用架,係咪?!可能你小朋友係電腦方面比較有天份,而傳統學科無機會比佢發揮,你暫時未發現到佢既才能呢

所以,唔好咁自責,同埋唔好諗得咁灰

男爵府

引用:谢谢大家的留言和鼓励,其实做阿妈的点會踩

原帖由 syschan 於 15-01-28 發表
谢谢大家的留言和鼓励,
其实做阿妈的点會踩自己亲生出来既仔丫。。。?
一提到打機,我就噴火。平時同佢講唔好打機打上癮,口講唔會,但事實真係控制唔倒自己,比佢打完,見你忙緊時又會偷偷地再打,連考試前兩個鐘都唔放過,電子遊戲害人不淺

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 濛查查 的帖子

重有我

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

每天都同自己講, 唔好咁上心個人會開心o的! 我唔教啦!

我辭職唔撈啦!

複式洋房

引用:有能力,吾长進,净系識打机,吾聽教,吾識

原帖由 syschan 於 15-01-26 發表
有能力,吾长進,净系識打机,
吾聽教,吾識得珍惜身邊所有
慢慢教啦

男爵府

我囡都成日上網,玩手機吾停,成績一落千丈,講道理又講過,鬧又鬧過,好言相勸又試過,鎖左佢上吾到網,就攞本notebook出去圖書館用wifi. 手機收左佢,同佢講識得善用,反省下先再比佢,佢又就左出去上網,發皮氣吾講比我知去左邊,成日。唉,好想喊,吾通我要就犯,比返佢,好過佢吾知去左邊

:-P

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

有jm post 出嚟的,青少年成長歷程,好值得聽 分享下吧

http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010328.mp3

大宅

引用:如果去街見到有地盤就話:你睇下做地盤都幾

原帖由 蔚藍飄舞 於 15-03-06 發表
如果去街見到有地盤就話:你睇下做地盤都幾好啊.唔洗學歷好高ga,你肯崖肯學就得啦,人工都好高ga,媽咪得閒問 ...
我仔升中二,係中一時,我成日同佢講,問佢有冇諗過大咗做啲咩,做地盤唔洗讀好多書,肯日哂雨淋就得,或者麥記,日工低啲,拾下人地食剩啲野食就得,唔洗讀好多書,又或者做sale買鞋,你咁like波鞋,可以睇到好多鞋,但要幫人著鞋……叫佢自己諗下想做啲咩……

洋房

加油

複式洋房

真係唔好咁講, 你個小朋友可能係青春期呢?加油, 俾D愛心佢, 佢係會感受到嫁

大宅

畀面勳章

我覺得
人本質未學壞,好過學壞~
最起碼 佢係機不離手 唔係煙不離手呀?
有時唔好咁快就下決定!!!
如果連你都覺得佢係廢,你估佢點諗???
唔好諗著佢會上進比你睇~ 電視劇先有!!!!!!!!

大宅

畀面勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁似我屋企2個嘅,但我大果個係女

首頁

尾頁

跳至