自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

回覆:一個下晏攪掂10斤

利害

男爵府

回覆:alicemic 的帖子

子爵府

大廚勳章

引用:有冇刨絲機?

原帖由 peppep2012 於 15-01-27 發表
有冇刨絲機?
我用四四方方不銹鋼好似屋仔果款刨絲器咋

水晶宮

男爵府

回覆:張胡太太 的帖子

睇到你嘅名已記得你係蒸糕高手!

Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

男爵府

好叻女

子爵府

好媽媽勳章

回覆:張胡太太 的帖子

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

公爵府

請問面果層除左臘腸粒同蔥粒仲有咩料呀

人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

伯爵府

畀面勳章

子爵府

大廚勳章

引用:請問面果層除左臘腸粒同蔥粒仲有咩料呀

原帖由 powerlady 於 15-01-27 發表
請問面果層除左臘腸粒同蔥粒仲有咩料呀
蝦米,冬菇,乾瑤柱

大宅

男爵府

男爵府

回覆 張胡太太 的帖子

我都想試吓整一個呀,可以教我點預粉的分量嗎?

大宅

公爵府

我都好鍾意食蘿蔔糕架

子爵府

大廚勳章

引用:回覆+張胡太太+的帖子我都想試吓整一個呀,

原帖由 in92 於 15-01-27 發表
回覆 張胡太太 的帖子

我都想試吓整一個呀,可以教我點預粉的分量嗎?
蘿蔔糕

材料 : 約有四底六吋糕盤既份量
蘿蔔五斤
粘米粉 300g
鷹粟粉 200g
臘腸四條
乾瑤柱 四粒
蝦米少許
冬菇六隻
蔥粒少許
蒜蓉一茶匙 

做法:
1. 浸蝦米、冬菇、乾瑤柱,浸軟後留起D水備用;

2. 先把蘿蔔批皮刨絲,如想口感豐富D,將部分蘿蔔切條備用;

3. 再將臘腸、蝦米、冬菇切粒,瑤柱浸軟後拆鬆,少油落鑊下蒜蓉,後加臘腸、蝦米、冬菇及瑤柱炒香,盛起備用

4. 加蘿蔔水、浸過蝦米、冬菇及瑤柱既水開粘米粉及粟粉成糊狀;總水量約750ml -800ml

5. 把蘿蔔絲、條落鑊,炒片刻,加鹽、糖、胡椒粉、兩湯匙蠔油調味,之後加入(3)充分攪拌;

6. 此時再加入粘米粉糊同攪拌煮至杰身;

7. 將糕料倒入糕盤,燒滾水開始隔水蒸50分鐘;

8. 最後在蒸好的蘿蔔糕上灑上蔥粒即成。

P.S. 為增加美感,可以將炒香後的臘腸、蝦米、冬菇及瑤柱可以留起少部分,舖在糕面上才去蒸。,

子爵府

大廚勳章

引用:+難唔難整咖?+我都想學下整

原帖由 MRS_LIN 於 15-01-27 發表
難唔難整咖? 我都想學下整
試下啦

蘿蔔糕

材料 : 約有四底六吋糕盤既份量
蘿蔔五斤
粘米粉 300g
鷹粟粉 200g
臘腸四條
乾瑤柱 四粒
蝦米少許
冬菇六隻
蔥粒少許
蒜蓉一茶匙 

做法:
1. 浸蝦米、冬菇、乾瑤柱,浸軟後留起D水備用;

2. 先把蘿蔔批皮刨絲,如想口感豐富D,將部分蘿蔔切條備用;

3. 再將臘腸、蝦米、冬菇切粒,瑤柱浸軟後拆鬆,少油落鑊下蒜蓉,後加臘腸、蝦米、冬菇及瑤柱炒香,盛起備用

4. 加蘿蔔水、浸過蝦米、冬菇及瑤柱既水開粘米粉及粟粉成糊狀;總水量約750ml -800ml

5. 把蘿蔔絲、條落鑊,炒片刻,加鹽、糖、胡椒粉、兩湯匙蠔油調味,之後加入(3)充分攪拌;

6. 此時再加入粘米粉糊同攪拌煮至杰身;

7. 將糕料倒入糕盤,燒滾水開始隔水蒸50分鐘;

8. 最後在蒸好的蘿蔔糕上灑上蔥粒即成。

P.S. 為增加美感,可以將炒香後的臘腸、蝦米、冬菇及瑤柱可以留起少部分,舖在糕面上才去蒸。,

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:10斤蘿蔔足足做左8底蘿蔔糕,你一底,佢一

原帖由 張胡太太 於 15-01-27 發表
10斤蘿蔔足足做左8底蘿蔔糕,你一底,佢一底,呢個又一底……最後剩返兩底俾自己屋企,阿女鬼殺咁嘈問點解 ...

首頁
34567...8

尾頁

跳至