跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽媽已開始俾BB食2號仔啦?

係唔係要打完針先可轉2號奶粉? 食完有無bb覺得大便硬d?

我個仔下星期22號先足6個月,奶粉公司話要等打完針後過多兩星期先好俾2號奶粉BB食

大宅

我個仔14號6個月轉食2號, 但我都想知是否一轉便全部轉定一餐食1號一餐食2號等佢慢慢轉, 已忘記大仔如何轉

男爵府

原文章由 myrali 於 08-5-16 21:04 發表
我個仔14號6個月轉食2號, 但我都想知是否一轉便全部轉定一餐食1號一餐食2號等佢慢慢轉, 已忘記大仔如何轉

本人有小小意見,首先起碼在打6個月針後2星期才開始轉食2号,〔但有些媽咪會食耐小小,食到7/8個月才轉,因1号有營飬D〕,轉2号要慢慢來,例如一日五餐,開始1-3日係第三餐轉食2号,4-6曰係第三同第四餐轉食2号,7-10係第三,四,五餐轉食2号,11-14曰係第二,三,四,五餐轉食2号,到第15日開始可全轉2号啦!
我是11月17日出世,我叫通仔,2歲半大!

珍珠宮

畀面勳章

我囝囝都係22號六個月喎 我諗我睇左醫生先,睇下醫生既意見, 不過對上次睇醫生,傾過呢個問題,(我囝囝食緊a+), 醫生話其實食到一歲前先再轉都無問題既喎。
原文章由 szeanson 於 08-5-16 11:58 發表
有無媽媽已開始俾BB食2號仔啦?

係唔係要打完針先可轉2號奶粉? 食完有無bb覺得大便硬d?

我個仔下星期22號先足6個月,奶粉公司話要等打完針後過多兩星期先好俾2號奶粉BB食 ...

複式洋房

原文章由 sinnacat 於 08-5-17 22:07 發表
我囝囝都係22號六個月喎 我諗我睇左醫生先,睇下醫生既意見, 不過對上次睇醫生,傾過呢個問題,(我囝囝食緊a+), 醫生話其實食到一歲前先再轉都無問題既喎。 ...

我豬女都係 22號六個月呀..

因為上次檢查既時候... 我豬女過輕呀...

所以當時醫生都建議我唔好甘快同佢轉 2號呀...

我打算黎緊呢次檢查... 到時再問問應該幾時轉...

子爵府

健康院張小冊子話冇資料顯示要轉2號較大嬰兒奶粉,所以我諗住唔轉2號...

別墅

睛靈勳章

健康院D姑娘话1号可以食到9個月,而且1号奶粉比较容易消化,最好唔好甘快同佢轉!

男爵府

我個細仔15號已經6個月, 17號開始其中兩餐轉食S26 #2 (佢食開牛欄#1), 尋日已經去到poo poo, 仲似乎好鍾意食呢隻新奶粉添........依家我都會keep住一日有兩餐係新奶粉, 繼續觀察一段時間.....因為最怕係去poo poo去得辛苦/去唔到......

其實轉奶粉冇話幾時一定要轉, 不過我大仔都係around 6 months就開始轉......

提多一點, 如果你地BB依家試食糊仔/粥仔, 最好唔好同時又試新奶粉, 真係怕BB腸胃一時間要接受幾樣新食物會辛苦.....

如果唔sure, 可以先聽family doctor/健康院意見再作決定

[ 本文章最後由 pwypaulina 於 08-5-19 17:35 編輯 ]

民房

我囝囝19/5去完健康院打針, 姑娘都叫我唔好咁快轉2號奶粉, 2號無1號奶粉咁有營養, 而且2號高蛋白, bb太細唔需要太多喎,起碼1歲先好轉, 仲諗住轉2號可以平d, 唉!(宜家奶粉加價貴咗好多)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔6個月多d轉左2號..s-26太熱氣喇~!轉左2號便便都無咁硬lu~~

伯爵府

好媽媽勳章

我仔仔已經六個月多,但我就會一歲先會轉大仔奶粉,原因營養多d,容易消化d,怕轉左二號高蛋白難消化,柯唔到臭臭就會好辛苦的,加上BB六個月又開始食固體食物,腸胃要一段時間適應,再轉埋二號奶粉,腸胃未必適應得黎

首頁

尾頁

跳至