母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

常規檢查跟醫生說左右乳房都有硬塊推不散,出現左好幾日,但不紅,不腫,按下去才有些痛,個醫生堅持係乳腺炎,只是未去到含膿階段,開左抗生素cloxacillin sodim capsule 500 mg 比我食最少十日,如果啱的話,三日後硬塊會消失。她稱可以繼續餵人奶,對BB安全。我跟住食。幾日後覆診,無咩進展,佢又話係我反應慢,可能要食足十四日藥。另外,我話佢知我乳頭有“針拮“的痛,佢先講可能係食左抗生素令抵抗力下降,受真菌感染......玩野咩,個日問又話抗生素無咩副作用,好安全,而家又話可能真菌感染要用藥,抗生素食開又唔停得。都唔知仲信唔信佢,BB一個月大,唔想累到佢...好灰

我想問如果真係真菌感染,唔用藥會點?可以自行好番嗎?

侯爵府

畀面勳章

回覆:母嬰健康院醫生水平

真菌感染最好跟醫生指示搽藥,唔係好難自己好,陣間惹埋bb生鵝口瘡仲麻煩,同埋個胸會好痛,痛到忍唔到減低餵人奶既意志,其實只係每次餵奶後搽就得,唔影響bb埋身,而且是安全的。我之前都試過乳線炎服抗生素,抵抗力差左而惹真菌感染,都痛左成個半月先好。

複式洋房

引用:真菌感染最好跟醫生指示搽藥,唔係好難自己

原帖由 anpanmenbaby 於 15-01-30 發表
真菌感染最好跟醫生指示搽藥,唔係好難自己好,陣間惹埋bb生鵝口瘡仲麻煩,同埋個胸會好痛,痛到忍唔到減低 ...
可唔可以詳細d形容下真菌感染的狀況?個醫生好似估估下gum

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

醫生唔係錯架,食抗生素幫到乳腺炎但係容易惹真菌感染,我試過乳腺炎食抗生素,跟住就真菌感染,都係再睇完又睇醫生搽藥膏,同埋食益生菌“ 新表飛鳴“,上網search下係咩樣,萬寧屈銀紙得賣

男爵府

引用:Quote:原帖由 anpanmenbaby 於 15-01-30 發

原帖由 Bears2014 於 15-01-30 發表
可唔可以詳細d形容下真菌感染的狀況?個醫生好似估估下gum
真菌感染係表面睇唔到,主要靠你口述俾醫生知斷定,nipple 會好痕,埋身餵時會勁痛,搽藥膏好快好,只要餵之前抹一抹個胸就得,另外暫時戒甜野,麵包,乳酪之類

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Go see mrs Chee

珍珠宮

引用:常規檢查跟醫生說左右乳房都有硬塊推不散,

原帖由 Bears2014 於 15-01-30 發表
常規檢查跟醫生說左右乳房都有硬塊推不散,出現左好幾日,但不紅,不腫,按下去才有些痛,個醫生堅持係乳腺 ...
If u take antibiotics and no progress it\'s not infection. It should be 真菌感染。antibiotic make 真菌感染worse because it kills all the bacteria in your body. I had the same case as u before .

你似真菌感染多d.你有冇成日個胸好漲?好似想爆咁?而家先要推走硬塊先。

珍珠宮

Ps 真菌好耐先好。我幾個月先好番。而家即刻介甜yeast 麵包果仁蛋糕

複式洋房

回覆:imconfusing 的帖子

我從來唔漲胸...

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Bears2014 於 15-01-30 發表

原帖由 imconfusing 於 15-02-02 發表
If u take antibiotics and no progress it's not infection. It should be 真菌感染。antibiotic make 真 ...
試過熱敷,按摩,食埋卵鳞脂,通乳寶etc...d硬塊都係推唔走,醫生都無唒辦法,淨係叫我去照超聲波....仲有無辦法...

複式洋房

引用:Go see mrs Chee

原帖由 imconfusing 於 15-02-02 發表
Go see mrs Chee
只係呢度見過呢個名,係咪真係幫到手?收費很貴嗎?有聯絡方法比我嗎? thx

珍珠宮

引用:我從來唔漲胸...

原帖由 Bears2014 於 15-02-03 發表
我從來唔漲胸...
Yeast infection 應該好涱

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Bears2014 於 15-02-03 發表

原帖由 imconfusing 於 15-02-03 發表
Yeast infection 應該好涱
咁即係點?我究竟係乳腺炎/阻塞,真菌感染,定係....so depressed ar

男爵府

不如再去健康院,俾醫生睇過,健康院的姑娘同醫生最有經驗

複式洋房

引用:不如再去健康院,俾醫生睇過,健康院的姑娘

原帖由 LazyBear 於 15-02-03 發表
不如再去健康院,俾醫生睇過,健康院的姑娘同醫生最有經驗
我一直都係健康院follow up...

男爵府

咁你呢2日咩情況?應該無咁痛呀?

複式洋房

回覆:LazyBear 的帖子

都係差不多...

男爵府

引用:都係差不多...

原帖由 Bears2014 於 15-02-04 發表
都係差不多...
俾仔機戒口,尤其新年期間忍下口,我果時搽藥膏搽足2星期,跟住健康院醫生仲叫我繼續戒口足一個月

人奶路唔易行,但咁至顯得夠珍貴!加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊