自由講場

跳至

首頁
23456...44

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+jessica0768+於+15-01-31+發

原帖由 cat10 於 15-01-31 發表
睇返我之前開個post 有提過⋯⋯⋯

主要係男朋友唔想(佢又澄清話唔係唔想,只係無辦法解決下都要住),佢 ...
你住99家,佢認為你一定要俾家用99,但佢住你度,就認為俾家用你係幫你供樓,佢既邏輯真係有趣

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆:住屋問題2 — 住99家是否要俾家用99

樓主~~~~~~~~~~~~~>>>企硬唔好加你男友名落層樓果度

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-01-31 發表

佢話我應該要俾,就係因為我住響度都要食又水電⋯⋯⋯
講真,自己住開,做咩要同佢亞媽家姐住,仲要係房都無間好,乜私隱都無,你一定唔慣

大宅

老實講我覺得你男友好cheap。好計較。嫁唔過。
我以前男友住我度,都係比返市值租金的一半比我。呢個根本係一個最公平而又win win嘅決定。
佢心裡面如果覺得咁係幫你供樓,根本佢就係自私, 人又無本事又自卑! 強烈建議你飛咗佢

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表睇返

大宅

回覆:住屋問題2 — 住99家是否要俾家用99?

千萬唔好同99住!
你男友自私加自卑

waiwaiwongwww    發表於 15-2-5 09:01

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實如果你地唔計較,一早解決左啦。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 jessica0768 於 15-01-31 發

樓係我自己名,佢唔覺得係「自己」

之前有JM 話加佢名⋯⋯⋯ 但我唔太prefer:
樓主,如果嫁俾一個男人既生活,比結婚前仲差,點解仲要嫁?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 jessica0768 於 15-01-31 發

一定唔好加佢名

大宅

你唔好傻啦!加佢名

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表哦,

珍珠宮

好媽媽勳章

你男友有冇首期?有冇儲錢?

你層樓有冇得賺?

如答案全部有,而你真係好鍾意佢

不如賣左層樓佢,之後揾新樓,大家一半首期,一齊供

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己住一間屋,要成屋嘢搬去男友到,位都唔夠啦

男爵府

一句講哂。個人認為,要同99住就唔好結,除非有左。
c6當然唔想搬,男人都怕麻煩。

男爵府

算把啦!如果介意住你度要比家用就掉得啦!
係錫老婆嘅,比首期比錢供樓寫埋老婆名都大有人在!

可以想像到第日有小朋友又要一人出一半?
如果你湊小朋友冇能力出家用咁點?

呢啲人快啲飛,一陣同你結左婚簽左紙就可以分你半層樓

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-01-31+發表

佢話我應該要俾,就係因為我住響度都要食又水電⋯⋯⋯
其實同奶奶一齊住比少少家用唔係問題,反正一、二仟一個月當share家庭開支或比老人家飲茶也好,只是一個小數目。問題係你是否住得慣?另外,結婚後兩公婆的日常開支又點解?出外食飯又是否要一人計一半?將來有小孩開支又點計?講得難聽啲,買盒套係應該邊一方負責這開支?
我覺得大家太計較了。正如大家話齋,結來為乜?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

俾我一定唔會同奶奶住…前世未迫過?

我會揀: 叫老公搬過黎自己,佢交時值租金既一半做家用。

屋係你既,講句野都大聲d!

我c6恃住自己係公屋既屋主,嘈交會叫我執野走。極度賤格。你諗下如果住99度,真係同99搞唔開心,唔通吞聲忍氣?

我是一隻喵

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+lhbaby+於+15-01-31+發表比幾

哦,問一問姐,唔係跟你呀。JM 俾好多家用99?有無1萬?

只係少聽見新袍俾家用99,想知在職既新袍通常會俾 ...
以我細佬女友,佢都有比$2500我媽,有時多d..未結婚的

禁止訪問

引用:咁係咪真係要搬去住?我覺得住自己屋企最自

子爵府

引用:樓主~~~~~~~~~~~~~>>>企硬唔好加你男友

原帖由 jessica0768 於 15-01-31 發表
樓主~~~~~~~~~~~~~>>>企硬唔好加你男友名落層樓果度
X2

樓主,妳上次出post我無回應,但今次見佢咁既提議,真係忍唔住要回應。

妳真係諗清楚係咪鐘意得佢咁緊要可以無限付出,不然,日後妳肯定有排受。

如果嫁咗生活質素仲差過未嫁,就寧願唔嫁,妳話實際都係咁話,除非妳要愛情,唔要麵包啦!同埋同99一齊住,始終相見好同住難,何況已預見會難相處,精神上既折騰都好困擾,妳自己諗清楚啊!

首頁
23456...44

尾頁

跳至