自由講場

跳至

首頁
45678...44

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表睇返

禁止訪問

引用:老實講我覺得你男友好cheap。好計較。嫁唔

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 cat10 於 15-01-31 發表樓係

原帖由 李豆豆 於 15-01-31 發表
佢最搞笑係俾家用你=幫你供樓=益左你
但出去租樓,係幫人供樓,益左人
係喎!!!益人都唔益老婆!

你住奶奶度要俾家用,奶奶係屋主, fine

佢住你度,你係屋主,佢點解唔俾家用你?

大宅

cat10 發表於 15-1-31 01:32
通常都係呢種,都係老公俾多少少,咁似養埋老婆。

不過學其他JM 話齋,住響人地屋企,俾返d 家用又合理既 ...
如個男人真心是想你搬入去住,亦都不洗多講,佢自己會做嘢~而現在感覺是租客與租戶的關係

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Alex123 於 15-01-31 發表如

原帖由 cat10 於 15-01-31 發表
我都唔知呀,ftm 係咪suppose 老公養?

我其實諗過之後結婚生仔既話,就做FTM 幾年,無收入時賣左層樓等自 ...
未必有老公養架 有d jm做ftm係使自己份老本咋,不過我睇你d留意,老實同你講,唔好介意,我覺得你c6嫁唔過

水晶宮

cat10 發表於 15-1-31 01:48

我其實諗過之後結婚生仔既話,就做FTM 幾年,無收入時賣左層樓等自 ...
層樓一定唔可以賣啦....除非買番層細少少.. 但賺到咩 ?? 而家咁時勢.....

而家做女人, 經濟要獨立, 由其係妳, 得一個人, TOUCHWOOD 第時老公走佬都有間自己屋......唔好旨意男人養妳一世 ( 當然佢應份要養 ) 但妳自己都要留個底, 有咩事間屋唔會走咗去唔理妳......

禁止訪問

引用:老實講我覺得你男友好cheap。好計較。嫁唔

大宅

引用:Quote:原帖由+Alex123+於+15-01-31+發表如

樓主,你清醒下
賣樓做FTM都要睇另一伴咩質素先得㗎。
看你這樣逆來順受,我真的火都來。
我覺得你如果咁都嫁比你男朋友,就好似使他成為一個真真正正把歪理當真理的軟飯王縮骨精。

查實樓主有無乜親戚係身邊真係想扑暈你等你唔好嫁比佢受苦。
一想起男家要擺酒,要女家夾錢真係想打人,真係當你係白痴定傻。咁生仔係咪又要你比佢捐粒精係咪都要收你錢真係一百歲不死都有奇聞

smilevee    發表於 15-1-31 23:03
naviegirl    發表於 15-1-31 12:44
drm    發表於 15-1-31 02:59

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表樓係

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 cat10 的帖子

唔讚成你住99家, 相見好同住難, 何妨你BF有過講你性格同佢媽不相容
最好方法又最公平就係係另租單位住, 公平晒喇,佢又可以保有佢嘅"男人尊嚴"。

諗清楚先決定

禁止訪問

引用:其實如果你地唔計較,一早解決左啦。 +

公爵府

cat10 發表於 15-1-31 01:56
不過有d竹JM 話我收佢租又唔係太好,始終佢無名。

我男朋友話,如果佢住我度交租/家用俾我,咁我同佢既關 ...
咁你住佢度又比所謂既家用係咪又等於租客?點解就佢搬去佢度仲要你比錢?難聽d講,佢一毫子唔駛出,你出錢出人去貼佢?

禁止訪問

引用:俾我一定唔會同奶奶住…前世未迫過?我會揀

水晶宮

cat10 發表於 15-1-31 01:56
不過有d竹JM 話我收佢租又唔係太好,始終佢無名。

我男朋友話,如果佢住我度交租/家用俾我,咁我同佢既關 ...

我同意妳男友諗既呢點, 有時間屋係邊個無咩所謂, 唔通係男人既, 女人就唔洗俾租, 但係女人既, 男人就要俾租? 嫁咗就無得咁計......

如果係我, 層樓可以一齊住, 但不會加佢名, 家用一定要俾足, 我有錢係我既事, 唔會話因為我有工番而減家用...搵得少可以大家分担, 但佢一定要俾大份 ( 攪清楚係叫 "家用" , 唔係話收佢 "平租" ....唔好攪CHEAP 個關係 )

既然唔洗供樓, 咁大家都可以生活得自由D, 可以PLAN多D時間去吓旅行 / 享受吓生活等等....

妳有層樓係手, 講野真係可以大聲D, 不過當然唔係話可以盲不講理呢D啦....
但如果妳同奶奶一齊住公屋, 我幾乎好肯定妳身價即時低咗9級.......呢個世界係咁..係咁現實....

子爵府

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 15-01-31 發表其實

可能我自細一個獨立,無依無靠,所以對(自己既)錢會睇緊少少。
我由大學開始可以唔洗靠人養,自給自足都 ...
樓主,妳好本事好叻架! 可能妳既背景令妳好想自己有個家庭,不過唔好心急! 妳值得有更好的伴侶!

真係心急死人

大宅

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+15-01-31+發表其實

可能我自細一個獨立,無依無靠,所以對(自己既)錢會睇緊少少。
樓主,你不是說過有屋企人俾少少首期嗎?
點解讀大學要找好心人擔保

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表哦,

公爵府

cat10 發表於 15-1-31 02:04
既然係咁你應該更小心去處理呢段關係。
以我地路人黎睇,你財政獨立有份好工有樓唔大洗人際關係簡單,自己一個生活都冇問題。而你男朋友條件麻麻,點睇都係佢驚冇左你,多過你驚嫁唔出啦!

請過婆媳關係同夫妻情感版睇睇,你就知道嫁錯人比嫁唔出更慘。同埋,最重要既係,你係個好女仔,值得個更好既男人,真的!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表可能

子爵府

回覆:住屋問題2 — 住99家是否要俾家用99

我覺得短期內妳唔好籌備婚禮!要睇清楚呢個男人,就依家情況黎睇 佢係嫁唔過架!妳搬入去佢屋企住俾少少家用事少 妳要面對既係婆媳關係,姑嫂關係!好煩架!自己有樓梗係住自己既地方,為咩嫁左衰過未嫁果陣?我有朋友嫁左佢老公都叫佢要俾家用奶奶點解佢自己唔俾多d?冇俾家用朋友仲要自己倒貼奶奶?太冇意思了!衰過未嫁

首頁
45678...44

尾頁

跳至