自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡k1,早兩日家長日老師話阿囡學習上好差,其實之前佢都成日叫我幫佢溫習,但我綜合各方意見都覺得佢重細,唔好太緊張,所以我亦方鬆咗,順其自然,但嗰日同老師傾計,佢話問題好嚴重,話阿囡連男女孩子都未分到,近期教形狀,老師話三個之中只認得一個,但阿囡喺屋企同老師口中完全唔同,男女佢一早分到,老師教正方形,圓形,三角形,佢除咗圓形弱d,其他都認到,重有老師無教心形佢都識,另外重有好多問題都係咁,總之好奇怪,佢喺學校好似咩都唔識,但返到嚟又唔係咁,重有認字方面,我發現咗個奇怪現象,由於老師話宜家英文係教到m,一般同年小朋友至少會識到g,但我囡只認得c一個,但其實a-z我好早教佢,佢都認得,但老師咁講我返去又播d碟佢聽吓,點知我發現咗當播到某個英文字時我問佢呢個咩字,佢係答唔出,我之前教佢英文時係用遊戲咭,結果我拎番出嚟,同佢好似以前咁玩,將d牌擺好,然後問佢a喺邊呀,叫佢拎俾我,如此類推,佢全部做啱晒但相反我問佢呢個係咩字,佢又答唔出,俾我發現原來佢係唔識讀,中文問題比英文更差,所以我轉個方式教佢,係要佢讀嗰個字,我今晚只教abc三個,我讀,捉佢手指指住讀,佢轉頭唔夠十秒問番佢又係答唔到,指又指到,到底係因為心散定有其他問到,教到我自己都唔開心,又擔心

伯爵府

引用:我囡k1,早兩日家長日老師話阿囡學習上好差

原帖由 lovesue09 於 15-02-01 發表
我囡k1,早兩日家長日老師話阿囡學習上好差,其實之前佢都成日叫我幫佢溫習,但我綜合各方意見都覺得佢重細 ...
咁細個未專注啫,唔洗緊張,佢係識的,不過要心情好果時先會認真答你.至於老師,都係例牌要揾d野同你報告下,唔講衣d有咩好講,今次吩咐左你,下次就會話你進步架喇,放心

男爵府

回覆:學習問題

我大女同你調返轉, 老師話佢晌學校乜都識,但我晌屋企同佢溫返就乜都唔識,佢好鍾意返學,大家都覺得佢晌學校扮乖,咁樣就令到好多老師錫佢,但晌屋企就蝦我

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

K1 咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2歲都認晒a-z 加形狀。

咁係學校同其他同學比較一定差啦。

老師有咩建議?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:K1+咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2

原帖由 LedTV 於 15-02-01 發表
K1 咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2歲都認晒a-z 加形狀。

更正:係有d小朋友2歲已經認晒,唔係全部

水晶宮

引用:K1 咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2

2歲識曬果d係谷,其他果d唔識係正常

水晶宮

k1都咁大壓力

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+15-02-01+發表K1+咁

原帖由 bluetulip 於 15-02-01 發表
2歲識曬果d係谷,其他果d唔識係正常
我朋友無谷個仔架,係佢自己睇abc song 學。

我見朋友家姐個囡就可能係谷啦。2歲唔係認abc ..係認cat dog 個d生字。閃字咭。

佢2歲認到好字生字。

佢家姐放工就同佢話字咭書

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我囡k1,早兩日家長日老師話阿囡學習上好差

原帖由 lovesue09 於 15-02-01 發表
我囡k1,早兩日家長日老師話阿囡學習上好差,其實之前佢都成日叫我幫佢溫習,但我綜合各方意見都覺得佢重細 ...
自細培養閱讀習慣好重要,每晚花10-15分鐘講故事既親子又培養到閱讀興趣

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可以留意下係咪讀寫問題。例如小朋友係咪只認到圖畫,認唔到文字?

始終你小朋友仲咁細,而且你提供嘅資料有限,唔可以話肯定係讀寫障礙,你自己可以上網search有關資料參考下。

大宅

引用:K1 咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2

佢叫我播多d碟俾佢睇

大宅

引用:可以留意下係咪讀寫問題。例如小朋友係咪只

原帖由 ChristieMing 於 15-02-01 發表
可以留意下係咪讀寫問題。例如小朋友係咪只認到圖畫,認唔到文字?

始終你小朋友仲咁細,而且你提供嘅資料 ...
其實我真係懷疑有呢個問題,亦上網揾咗資料,打算聽日同老師講,始於佢未識寫字,呢方面未睇得出,但讀方面真係有問題,教極都讀唔到,叫佢指就指到,中文方面係只認得圖畫,無咗個圖佢讀唔出個字

大宅

我仔學校超開心(但學校排名高),k2仲未教寫a-z. 仲要認都未認得晒。又如何?其實日後點都會學識,唔駛太擔心喎

大宅

引用:我仔學校超開心(但學校排名高),k2仲未教

原帖由 Melosmelos 於 15-02-01 發表
我仔學校超開心(但學校排名高),k2仲未教寫a-z. 仲要認都未認得晒。又如何?其實日後點都會學識,唔駛太 ...
我囡都好開心,佢本身性格外向,老師都話佢絕對係個活潑嘅小朋友,其實學嘢有快慢,有d小朋友成績好d,有d差d,我真係唔介意,我最怕佢有讀寫障礙或者其他問題,因為佢真係點教都讀唔出個字,正常無理由前後唔夠幾秒就唔記得嘛

大宅

引用:我大女同你調返轉, 老師話佢晌學校乜都識

原帖由 WinryRockbell 於 15-02-01 發表
我大女同你調返轉, 老師話佢晌學校乜都識,但我晌屋企同佢溫返就乜都唔識,佢好鍾意返學,大家都覺得佢晌 ...
醒目女

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我個都係k1,英文完全無問題,但中文已經係教,跑,跳,爬,搖,嘴巴,呢d字,我真係覺得好深,係屋企教左一個月到而家先認得晒

男爵府

回覆:lovesue09 的帖子

我細仔k3, k1時同你囡一樣,乜都追唔上水平,我問老師,老師話佢係細b,唔好太緊張,於是我留意多一年。到k2,佢有進步,但仍然追唔上。
我想比佢留班,但老師唔建議。。。。。
到今年,我同老師講,佢可能有讀寫障礙。老師話可以同佢做評估,但唔可太早作準。因為小一上學期尾,全部學校都會做評估的。
你嗰個依家先k1,始終課程太深都有影響,我建議你依家睇多啲相關資料先,再留意下你囡的進展如何吧。
我有個post係有條link可聽相關電台節目架,好有用!

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

K 1 有機會係識,不過唔想答你,或者特登答個錯既答案比你,我個仔就係甘 ,老師當佢唔識,激到我彈下彈下

子爵府

會吾會真係太細個呀?我女兩歲都係教極ABC都讀吾到,只識Y, O, 我都吾知正吾正常。

大宅

引用:K 1 有機會係識,不過唔想答你,或者特登答

原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表
K 1 有機會係識,不過唔想答你,或者特登答個錯既答案比你,我個仔就係甘 ,老師當佢唔識,激到我彈下彈下: ...
咁你係點發現佢真係識?

首頁

尾頁

跳至