母乳餵哺

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

畀面勳章

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

多謝分享...我是第二任母乳媽媽也不知道有【 猛長期】
thanks a lot!!!!!!

民房

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

用奶樽好, 直接且方便調節份量.
幾多個奶樽, 要視你要否上班,一般2-3個細6個大, 上班再多D. 用熱水整返暖OK.

大宅

真係好多謝glad 0既轉載
我個bb上個星期出世
不過因為佢有d呼吸問題,而我亦因為開刀
所以唔太方便去餵奶俾佢

早兩日bb出左院
我開始試下俾佢食母乳+奶粉
一開始佢食奶粉果時,差唔多3小時起身一次
食母乳就最多2小時就開始嘈啦
跟住我先生就話,會唔會俾奶粉佢會飽肚d
而我同住0既阿嫂,又話會唔會係我唔夠奶
連我自己媽咪都係咁講... :cry:
結果而家我試俾多d奶粉佢食
但又發覺佢食左都係響我胸前搵來搵去
咁我又俾d奶佢食,佢又好自然咁食一陣就停
放返床仔都唔嘈。

睇到lee篇文章
我真係流左d委屈0既眼淚
因為俾人話唔夠奶,我自己都有動搖 :-|
不過睇到lee個分享,我都有返d信心啦
多謝晒!

禁止訪問

洋房

小陶媽媽無論在什麼地點(即使在公眾場合)也會按他的需要而餵養他。

小陶會跟媽媽四處活動,上星期試過去泳池玩水,很愉快,雖然之後有小小鼻水,但兩三天後便康復了,不葯而瘉。

小陶媽媽經常與他眼神接觸,與他談話,與他玩耍,擁抱他及親吻他,現在他很容易便感到開心及展現從媽媽身上學到的笑容。

小陶媽媽保持進食健康而自然的素食及經常運動,使身體能有最佳狀態去保持母乳的質素。
[img align=left]http://www.club-o.org/modules/xoopsgallery/cache/albums/album11/3months.jpg[/img]

[img align=left]http://www.club-o.org/modules/xoopsgallery/cache/albums/album11/turn.jpg[/img]
亭陶是我女、安陶是我兒 他們都是我老師 、教我重新學做人

禁止訪問

複式洋房

del
nat

大宅

好感動..我真係好感動..
我以純母乳鍡哺已有5個几月了.
最初的一個月,因bb食奶的方法有問題,
而令我的乳頭受損..流血..很痛很痛..
我並沒有想過放棄..因我很好彩得到家人的全力支持..

到了bb去健康院檢查時,姑娘竟跟我說可能我的營養不夠,故令BB體重下降..叫我嘗試轉餵奶粉..那一刻我立刻哭了出來,自己咁辛苦想為了BB好而餵哺母乳,但竟令BB體重下降...我哭了很久也收不了聲..而姑娘跟我先生說,可能我太辛苦了.怕我有產後鬱..叫我老公看住我..之後我先生怕我有事,叫我轉喂奶粉..那一刻我差一點便接受了..
但好在,致電我家姐後..他跟我分析..因BB出世不久..當然會有縮水期.勸我不要放棄..我以半信半疑的心態,再嘗試..一個星期後,再到健康院.BB以回復出生時的體重,醫生更說BB重得很好呢!!令我覺得再辛苦都直得的!

很高興看到覺位媽媽的分享..因為我原本打算餵到半歲便轉喂奶粉的..但現在我決定繼續努力..

我想問一下..因我的BB出世到現在都未用過奶瓶,故我懂如何用!!不能預先準備人奶給他,此事令我很煩腦,因我下個月要離家一天...請問可以怎麼辦??

謝謝

複式洋房

多謝glad 的轉載,十分有用

真的後悔沒有早點到這兒來看看! :-(
BOSCO 24/8/2005 (Day 1) 7.88磅
BASIL  7/11/2008 (Day 1) 7.9磅

子爵府

我係幫我同事問既問題, 佢阿女已經兩個月大, 由開始到宜家都係餵人奶, 係埋身餵個隻, 由於佢有病要食藥, 固需要開始由人奶轉飲奶粉, 但係一用奶樽, 阿女就喊都收唔到聲, 喊到累之後瞓左, 係完全無食奶, 連人奶都無飲到, 想問下大家, 係咪由人奶轉飲奶粉既時候會咁樣? 有咩方法令到阿女可以用奶樽飲奶? 之前最衰佢地應為飲人奶唔駛飲水, 所以無用過奶樽餵水, 阿女怕都唔出奇.

等待驗證會員

Dear rclamlam,

I've heard that some breastfed babies never took the bottle (artificial nipple)... but your friend may try cup-feeding or use a lactation aid. Also, please check out this website about alternative feeding http://www.kellymom.com/bf/pumping/alternative-feeding.html

And here's my own story for sharing with all:

My daughter was born preterm at 35 weeks (5lbs 4oz) and she spent her first days in the incubator, to monitor her breathing and to keep her warm... the nursing staff suggested to supplement her with glucose water to prevent dehydration while I tried to nurse her 6-8 times a day. Most of the time, she would rather sleep and I had a hard time trying to wake her up. Four days later, when she was diagnosed with jaundice and has lost about 5.5% of her body weight, the doctor suggested that we supplement her on formula milk until her condition improves. We had no choice so I tried to pump as much as I could and brought the expressed milk to the hospital 2 times a day (even if the volume is as little as 1oz).

When my baby comes home after a week in the incubator, she is just 4lbs 15oz and is still very sleepy... she refused my breast for the first day and on the second day, she would latch on for a few minutes and give up...I was worried and sad and I tried offering her some expressed milk in a bottle but she didn't take much of it. With faith and persistent that we would overcome her nipple confusion, I tried to offer her my breast as often as every 30-45 mins and insisted NOT to supplement any formula or bottle. Slowly, she began to feed and sleep longer... She's now 24 days old and is gaining weight well.

Also, I am very lucky to have came across Dr Jack Newman's website and the info were extremely helpful... especially the latching on and compression methods. I would highly recommend all breastfeeding mommies to visit http://www.thebirthden.com/Newman.html. Some of his articles were even translated in Chinese. www.kellymom.com is also another good source of breastfeeding information that helped me very much.

Good luck to all breastfeeding moms. Always remember that your milk is the best food for your baby. Believe in yourselves and ignore the hurtful comments and suggestions by families or people who doesn't know much about breastfeeding. If mothers in Africa can feed their babies, I'm sure we can do it better.

Best regards,
Maryann
:wink:

水晶宮

睇完呢篇文章,心中的疑慮及困擾都少著好多.thanks!

男爵府

算我蠢笨d咁問,我個b而家就係食極都唔夠咁!
基本上1hrs食3oz/30mins有多,
我邊有咁多奶?
仲有,就算食飽,但都唔訓,又點解? ?-( ?-( ?-(
好迷惑呀! :cry: :cry: :cry:

伯爵府

我係新手mami,12月28日先生完,出院後我一直埋身餵人奶,醫生話bb唔喊唔駛俾佢食,於是,我bb就一瞓瞓4,5個hrs先飲,飲人奶又飲得果20mins左右,最初我都唔知咁樣ok唔ok,只知都幾舒服,因為唔係成日要餵!

點知,前日去健康院,醫生話bb輕,希望我令bb今星期內追返去出世時體重,叫我餵密d人奶~! 死la,我都好似唔夠奶,因為家姐話,我根本無谷奶,又無滴出黎,要自己塞壓佢先會有奶出,即係唔夠奶咁話~! 我已開始每隔2hrs左右就俾一次bb飲,but,佢成日凈係瞓,頭先飲果10mins唔夠又唔飲,又瞓,我都唔知點好~! :-( :-( :-(

阿媽成日叫我補奶粉(其實半夜頂唔住,會補一次),姑娘又call我,叫我去學餵,唔好give up,家姐同老公又無意見叫我放棄定點,我自己又15,16,唉~~ :-( :-( :-( :-(

複式洋房

Hi 米水
My baby was born exactly 3 months earlier than yours. When she was just born till she was 2 month old, I fed her every 1.5 to 2 hours. I had tried feeding her 16 times within 24 hours. Those days were tough, but now is much better. She can last 2.5 to 3.5 hours between each meal. Don't give up. Try to feed her as much as possible. My baby was only at the 25% percentile at birth, she is also at 90% at 3 month.
You can do it!

公爵府

畀面勳章

唔好比咁大壓力自己啦!!健康院姑娘都話真係太辛苦時補補奶粉都唔係問題,初初出院時就想全人奶,搞到我同老公就黎發神經,最後妥協夜晚補三餐奶粉,三日後bb反過來食完奶粉要搵媽媽奶,我就再減到e家一日一餐奶粉,我bb磅重都係剛剛合格,都係要一個星期後再磅,除非bb過輕,如果只是剛合格我都唔會加奶粉囉。
你可以叫老公幫你按下背,放鬆下會多d奶架
該用戶已被刪除

大宅

你好呀!我睇完你既文章後,覺得大家起初既情況一樣.我個BB依家四個半月大喇~因為我慢慢發覺餵人奶出街時都會有d唔方便,而且我又準備要番工,所以依家想嘗試轉用奶樽餵奶,但又唔知點做好,想請教你有咩心得可以話我知!謝謝~ :-P
熙媛BB,熙倫BB

複式洋房

LittleLittleChicken,

我都好同意妳的講法。我個大仔頭三個月都係埋身餵,到三個月後我要返工,先發現佢完全唔肯食奶瓶,試過用杯用餵藥針筒都只食少少,bb食唔飽,就唔訓覺,唔食唔訓,日日等到我返屋企先肯食,足足一個月後先肯食奶瓶,結果由體重幾好變成過輕,之前三個月的心機都白費了。而且人奶bb可能不用喝水的關係,我個大仔而家歲幾都唔鍾意飲水,好煩。

所以我個細仔而家一個月,埋身食人奶之餘,都會pump或加奶粉,要令佢習慣我上班後的生活,要佢肯同工人合作,肯食奶,這其實對bb都非常重要。而且萬一上班時唔夠奶,佢都有一種唔會敏感,食咗ok的奶粉可以食。

如果bb在妳上班時唔肯食奶,真係會好担心,又怕照顧者會發脾氣,所以我覺得埋身餵的確重要,但其他方面都要配合,bb先可以健康成長。

大宅

help..........
原來甘多人都同我一樣........
我bb而家都未夠3個月學人唔食奶樽(但係之前有食開,有段時間心情唔好唔夠奶泵唔出,全埋身)
而家想佢食奶樽佢就係都唔食,人地話bb一日要有六次尿濕,但我bb得果四次.....

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊