母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

LittleLittleChicken,

我都好同意妳的講法。我個大仔頭三個月都係埋身餵,到三個月後我要返工,先發現佢完全唔肯食奶瓶,試過用杯用餵藥針筒都只食少少,bb食唔飽,就唔訓覺,唔食唔訓,日日等到我返屋企先肯食,足足一個月後先肯食奶瓶,結果由體重幾好變成過輕,之前三個月的心機都白費了。而且人奶bb可能不用喝水的關係,我個大仔而家歲幾都唔鍾意飲水,好煩。

所以我個細仔而家一個月,埋身食人奶之餘,都會pump或加奶粉,要令佢習慣我上班後的生活,要佢肯同工人合作,肯食奶,這其實對bb都非常重要。而且萬一上班時唔夠奶,佢都有一種唔會敏感,食咗ok的奶粉可以食。

如果bb在妳上班時唔肯食奶,真係會好担心,又怕照顧者會發脾氣,所以我覺得埋身餵的確重要,但其他方面都要配合,bb先可以健康成長。

複式洋房

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

pocket,

我好明白妳的心情,始終係BB,要D時間適應,俾D耐性,而且,我覺得BB鍾意埋身餵可能因為覺得好有親切感,喜歡同妳一齊,其實都係好事。

BB始終都會食番樽的,希望妳BB好快學識食奶樽!

我覺得頭四個月的體重好重要,妳盡量俾BB食多D喇,因為四個月之後體重開始放緩,好似我個大仔,因為第四個月的時候,體重跌左,所以現在快要歲半,還是偏小,要好努力追體重。

複式洋房

pocket,

同BB"博鬥",真是很辛苦,之前我都試過,最終係我投降先,因為見BB又餓又唔肯食,唔忍心,又俾佢埋身食……

Pocket, 妳之後要返工還是可以繼續湊BB?

複式洋房

係呀,係在職媽媽。
pocket, 咁妳就可以多D時間同BB一齊,再埋身餵多一陣都ok..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊