自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

我一出來做野俾人說左去買, 每月幾千個隻,
總結十年後, 唔賺不特止仲要蝕晒通脹, 就算拿晒來買收息股都好過益晒個理財公司
真係唔好買呀~!

c.cman8213    發表於 15-2-4 18:08

男爵府

回覆:真係想奉勸D後生千祈唔好買所謂既保險基金

每月幾千 你個agent都幾大咬喎

侯爵府

引用:我一出來做野俾人說左去買, 每月幾千個隻,

原帖由 homommy 於 15-02-01 發表
我一出來做野俾人說左去買, 每月幾千個隻,
總結十年後, 唔賺不特止仲要蝕晒通脹, 就算拿晒來買收息股都好過 ...
其實呢10年你有無做定期做review?

男爵府

人買我買,供15年,
供左兩年,蝕都要cut
cut左一身輕

侯爵府

每年REVIEW, 佢老馮講:

回報好時, 繼續KEEP住供啦, 咁好賺
市差既時候, 唔好賣住呀, 咁平要買多D貨呀, 你好等錢洗咩?

就因為每月幾千話多唔多, 話少唔少當儲下錢一直擺埋一邊
到第十年睇下個數, 唉, 儲就儲, 儲在AGENT的口袋, 佢既樓就越買越貴

我心諗, 我拿呢畢錢買多層好過, 唉!一出來做野豬咁蠢, 俾D懶有誠意既人呃
冇法啦, 你情我願, 依家才止蝕

侯爵府

我都後悔,呢2年睇report, 見到過2年回本cut, 但係年年都係未回到本。

侯爵府

引用:每年REVIEW, 佢老馮講:回報好時, 繼續KEEP

年年都有report睇,知道裡面嘅value有幾多架喎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

認識唔多。不過話明保險基金,都知頭幾年大部分錢用黎交保費,只有小部分用黎投資。大吉利是講句,無穿無爛咪覺得白交左lor! 但suppose個cash flow應該係先付保費然後保過世,之後儲蓄%越黎越高。

既然係包保障,當然唔可以同100%投資做比較吧

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

同意,自己買股或者去銀行買基金都好過買有保險成份果種。

男爵府

冇錯,十年前要我每月供三千幾蚊,做咗兩個月感覺唔對路,即cut

子爵府

熱血勳章

我又覺得見人見智,
我年輕時為免自己駛大咗,
於是就買月供一千蚊,
過三幾年改年供,(每年慳一千左右)
供嘅錢當用自己鬼咗,
十年夠期收返十三萬幾,
都幾爽吖!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我又覺得見人見智,我年輕時為免自己駛大咗

原帖由 五阿姨 於 15-02-01 發表
我又覺得見人見智,
我年輕時為免自己駛大咗,
於是就買月供一千蚊,
10年先賺萬幾
我直接去銀行供果隻基金, 10年都升咗3X%

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Can\'t agree more.

I have one in A_A for 10years. Just breakeven jar

大宅

手機版出面睇唔到基金兩個字

珍珠宮

引用:每年REVIEW, 佢老馮講:回報好時, 繼續KEEP

你個agent 咁衰?
我個agent 表現好時會建議我賣一半,做左profit lock先。 表現差又會建議我重組組合。 我有錢賺wor

子爵府

以前讀書econ老師已教我們不要買保險連儲蓄,一係就淨保險, 兩樣加埋係唔抵

caryfox    發表於 15-2-2 10:58

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

係好多人中招~

買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

上得利遲,買左Zurich 豐盛人生人壽保險儲蓄
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6673691

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

呢個真呀,d錢益咗保險從業員同間公司。

首頁
12345...10

尾頁

跳至