自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:唔開心,醫生話我唔正常

我都餵緊人奶。你係主婦手還是媽咪手?

我諗我明白醫生點解咁講叫人過左一歲不要再餵。無錯人奶是最好。但媽咪身心受壓架。我地身體造奶時賀爾蒙會令成身un 帶鬆曬。加上抱b,所以好易受傷。同埋人奶媽成日泵奶餵奶,少休息。好大壓力。多奶又塞少奶又愁。又塞又痛又發炎。我自己覺得人奶媽咪好大付出。好多醫生覺得bb同媽咪嘅利益要取得平衡。人奶固然最好,但也要視乎個媽咪心理生理狀態

伯爵府

唔餵奶都有主婦手架啦,個醫生講野9唔搭8。

男爵府

引用:我咳,主婦手睇醫生,醫生知道我仔歲半我仍

原帖由 蝦米豬 於 15-02-02 發表
我咳,主婦手睇醫生,醫生知道我仔歲半我仍然餵母乳,說我這樣做不正常,對小朋友同媽媽唔好,仲話我隻手咁 ...
我仔3歲,朝早起身仲飲緊

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個醫生就真係唔正常,咪鬼理佢!我都餵到3歲!

侯爵府

畀面勳章

媽媽有病係咪要stop母乳?

男爵府

引用:唔好聽佢亂講,而家世衛建議餵到兩歲架,佢

原帖由 QKmommy 於 15-02-02 發表
唔好聽佢亂講,而家世衛建議餵到兩歲架,佢自己唔識唔好教壞人!!!!

你好叻呀,要加油!!
唔可以揼出來嗎?

子爵府

引用:吓?!我朋友餵到4歲,精神到老虎都可以打

原帖由 milktealai 於 15-02-02 發表
吓?!我朋友餵到4歲,精神到老虎都可以打死幾隻喎

伯爵府

引用:我都餵緊人奶。你係主婦手還是媽咪手?我諗

原帖由 imconfusing 於 15-02-02 發表
我都餵緊人奶。你係主婦手還是媽咪手?

我諗我明白醫生點解咁講叫人過左一歲不要再餵。無錯人奶是最好。但 ...
你bb幾大?
其實bb食2餐固體之後,人奶媽壓力已經大減,時間又隔得比較耐d,唔洗餵或者pump得甘密,所以餵到2歲係ok。因為到2歲,可能都係早上起身食d,已經無乜所謂。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+15-02-02+發

原帖由 大豬既老婆 於 15-02-02 發表
你bb幾大?
其實bb食2餐固體之後,人奶媽壓力已經大減,時間又隔得比較耐d,唔洗餵或者pump得甘密,所以餵 ...
我bb半歲咋。之前我真菌發炎又塞又痛又泵吾出。日日泵六次...如是者四個月。日日用手喳。次次成個鐘。即係日日6hours對住個胸。見胸多過見b..諗番起都覺得自己可以堅持左幾個月,覺得不可思議!如果正正常常冇發炎都ok.但身體有問題而繼續好易depress

公爵府

引用:我咳,主婦手睇醫生,醫生知道我仔歲半我仍

我咳,主婦手睇醫生,醫生知道我仔歲半我仍然餵母乳,說我這樣做不正常,對小朋友同媽媽唔好,仲話我隻手咁 ...
直接食固體食物比飲奶有益

子爵府

a!b@c# 發表於 15-2-2 16:45
你個醫生係咪誤會你歲半仔只食母乳、而零固體食物呀?歲半母乳冇問題㗎喎世衛都話餵至少兩歲啦 ...
我有講有食固體, 但係佢話餵母乳超過6個月唔好.

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

BK Milk勳章

FB 之前有個案例八歲還在飲

伯爵府

引用:兩個問題黎+:(1)+breast+feeding+應該去到

原帖由 hohoyy 於 15-02-02 發表
兩個問題黎 :
(1) breast feeding 應該去到幾大 ?
(2) breast feeding 時的姿勢是否有問題引致手痛 ?
1.世衛建議2歲或以上
2.主婦手應該係皮膚問題,唔係姿勢吧?

伯爵府

引用:Quote:a!b@c#+發表於+15-2-2+16:45+你個醫

我有講有食固體, 但係佢話餵母乳超過6個月唔好.
咁係醫生常識不足

大宅

我囡而家19個月啦,仲係食人奶,有咩咁唔正常?似乎係個醫生缺乏呢方面嘅常識多啲!

子爵府

imconfusing 發表於 15-2-2 22:05
我bb半歲咋。之前我真菌發炎又塞又痛又泵吾出。日日泵六次...如是者四個月。日日用手喳。次次成個鐘。即係 ...
我試過用手, 覺得唔掂, 最後買咗雙pump機, 其實我仔8個月大時不肯埋身食, 所以做了全pump媽+固體, 一邊pump 奶一邊上BK了我習慣
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我唔明點解餵母乳到兩歲就唔正常, 但4歲都仲食緊奶粉個d都叫正常, 唔洗理個醫生啦

子爵府

好媽媽勳章

啲私家醫生同奶粉商有利益關係,成日叫人飲奶粉嫁唔好聽佢亂up

終於有褲着!

珍珠宮

引用:Quote:imconfusing+發表於+15-2-2+22:05+我

我試過用手, 覺得唔掂, 最後買咗雙pump機, 其實我仔8個月大時不肯埋身食, 所以做了全pump媽+固體, 一邊pump ...
我係出不到奶先至用手。但認真求命。手都傷埋。最後靠催乳師通番。同埋我發覺用啱泵都好重要。前後換左三個牌子

子爵府

蝦米豬 發表於 15-2-2 16:26

我唔肯定你個E生嘅意思!但餵母乳係有某程度嘅精神壓力(對我黎講)
我係因為湊仔女好操勞,近呢兩年入秋開始咳幾個月,又出濕疹,呢D係免疫能力下降,所以食維他命補充

首頁
12345...9

尾頁

跳至