婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

首先講下我老爺奶奶屋企背景先, 佢地屋企環境唔係差,有車有樓,大陸又有得收租, 一個女3個仔我老公係最細,6299 為人 自私貪錢勢利但孤寒 , 講野得罪人多稱呼人少,有dd錢踩死曬全世界人, 但係又妒忌人地有錢過佢, 憎人富貴厭人貧。 以下有啲例子講出黎俾大 參考:

拍拖 既時候去佢屋企食飯已經成日有說話聽, 當時62同我大伯講對老婆好d,女朋友就唔駛咁好(即係叫我老公唔好對我好),99 就話做乜野鍾意我個仔?我個仔冇錢又唔靚仔,我就回答,真愛唔係成日講錢…

結婚 當時我地擺酒, 講好包女家十圍最後得五圍, 做喜事就算啦唔同你計較, 之後仲成日同我父母講,你個女終於嫁得出有人要, 係咪好開心呀?( 我姑奶又肥又暴躁都有人要啦,我五官端正,大學畢業,健康家庭背景 我父母唔擔心冇人要囉)
再之後,娘家知道同老爺奶奶一齊住會好辛苦,我父母用晒銀行裏面的錢做首期買左層樓, 仲每個月幫我地供款(因為我地人工好低),我62 比說話我聽,叫我問我老豆點解唔買層豪宅俾我住?要買e區?

大肚 每個禮拜堅持陪老公返去佢屋企食飯, 但每個禮拜都有說話聽,都係講錢錢錢同唔專重我父母既說話

懷孕見紅一個星期,醫生建議催生,我父母好擔心我身體狀況,佢地都同意,點知老爺奶奶問我點解要催生,叫我等到40週,bb會肥啲

Bb出世後,99每星期都話過黎飲茶( 以前從來都冇 )我唔想飲,佢就上黎我屋企, 話要睇bb
前日係酒樓,我話bb訓教,就黎訓著, 99就話訓咩教呀, 俾嫲嫲抱下先啦, 跟住一手抱醒我個仔,抱住我個仔,同bb講:“唔使聽你媽媽講架,唔好訓教,唔好啜奶咀, 同嫲嫲玩下先啦”
我話早上訓教,下午唔訓,晚上訓得好啲唔好嘈住人, bb望住我講野,奶奶竟然叫bb唔好望你媽咪,唔洗理你媽媽, 火都嚟!!!

大家可以教我如何拒絕見面呢?我唔想比我個仔見到佢地教壞晒!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:(長篇)求救!如何拒絕 極品 老爺奶奶?!

推你個c6 去應付返佢自己既父母啦。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

回覆:chowqv 的帖子

我老公話佢地講野係咁架啦,唔想家嘈屋閉, 選擇唔出聲囉

別墅

比D面色你6299睇,唔好讓他們以為你好欺負
他們會食住上噶!

別墅

回覆:chiubabyboy 的帖子

我試過黑面,99有本事黑返我面,係我仔面前不停講,仲講多幾句

別墅

回覆:gibigibi 的帖子

仲有好多極品野,寫出黎長過長河,我6299真係衰格到冇朋友,人類中既渣滓都冇佢地份

男爵府

直情唔好比仔見佢囉

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你咪得返99一句,咦!乜原來C6淨係聽佢麻麻講野,唔聽99你講野嫁?

ivory0915    發表於 15-2-4 16:42

男爵府

間屋係女家既,唔方便比佢自出自入。

別墅

回覆:樂希媽媽 的帖子

就係請教大家,佢打黎話要飲茶or上黎我屋企,見bb,點拒絕?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

唔使同佢嘈,但唔會再見佢地 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

話要上黎屋企, 就話你父母係度唔方便 ~~ 如果話佢係男家大哂, 同佢講間屋係我父母買既....
打黎話飲茶, 一係話約左人, 一係話唔舒服, 一係直情唔聽電話, 約5次先去一次飲茶.......

別墅

稔起要同佢地見面就好驚, 一稔起要聽說話,要俾人侮辱就自己一個係屋企喊,心情仲愈來愈差,有時係街上都喊左出黎,覺得自己好冇用

公爵府

2024勳章

gibigibi 發表於 15-2-4 16:41
就係請教大家,佢打黎話要飲茶or上黎我屋企,見bb,點拒絕?
直情唔聽佢電話

禁止訪問

別墅

衰格62果日飲茶仲同我講, ''我個女(姑9)打電話黎同我呻,同個女婿吵架唔開心,我叫佢地,唔鍾意咪離婚囉" (即係會叫C6同我離婚啦?)
做長輩唔幫口仲教唆離婚? 你地話我6299係咪人渣都不如?

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆 gibigibi 的帖子

老公唔出手,你就要撐住!BB係大前提,BB要瞓覺拒絕探訪!要睇BB約個適合嘅時間!6299係BB面前講D唔三唔就要開口話佢哋!其實借口唔比BB見一大埋,兩老理唔理你就好睇你本身嘅態度+方法!人善被人欺!為咗小朋友健康成長,拒絕係保護小朋友嘅一種!

男爵府

gibigibi 發表於 15-2-4 16:41

佢打黎你就唔洗聽, 之後急急腳出門去街or番娘家.

別墅

佢地好聰明,星期5就打電話約我C6聽日飲茶,話要睇孫,C6當然會答應啦
有一次,如常打俾C6,但C6拒絕,因為返工好累,想訓耐D,點知白痴99第2朝上黎我屋企(冇通知),仲開門入我房,我同C6當時抱住一起,真係呆X左~!!!!!!!

禁止訪問

引用:佢地好聰明,星期5就打電話約我C6聽日飲茶,

首頁

尾頁

跳至