少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

28M 仔仔仲未肯講野, 連爸爸媽媽都唔叫~~
唔知係咪細D果陣成日比D英文卡通片佢睇, 但我地又用中文同佢講, 會唔會搞到佢而家都唔知講咩好?
加上岩岩比佢返左N班, 學校係用英文溝通, 會唔會搞到佢中文英文都唔識講?? 好擔心~~

子爵府

咁你仔仔識唔識得髭聽指令呀?

禁止訪問

引用:28M 仔仔仲未肯講野, 連爸爸媽媽都唔叫~~唔

男爵府

陪月勳章

回覆:28M 仔仔仲未肯講野, 爸爸媽媽都唔叫~~

我仔細細個時都係俾英文卡通片佢睇,平時溝通用中文。無發生你所講嘅問題,不過英文比中文叻,宜家三嵗,可以用英文成段咁描述到做緊同人地發生嘅野,名詞方面中譯英,英譯中都得

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 tetsurinoa 的帖子

咁..平時會講咩野?
學校 老師有冇反映比你知...小朋友在學校情況....?
情況嚴重...要去睇下 專科啦
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

伯爵府

原帖由 tetsurinoa 於 15-02-05 發表
唔知係咪細D果陣成日比D英文卡通片佢睇, 但我地又用中文同佢講, ...
健康院姑娘有冇叫你返去見佢? 語言混亂有可能,但爸爸媽媽的中文同英文是一樣發音的。我會有啲擔心。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

tetsurinoa 發表於 15-2-5 12:00
唔知係咪細D果陣成日比D英文卡通片佢睇, 但我地又用中文同佢講, ...

快d 搵健康院醫生.

佢似乎接觸英文多過中文?? 係咁佢講唔講到d 英文字出黎?

你不妨考慮暫時停止教英文, 執番正小朋友d 中文先, 之後至再教英文. 唔係個個小朋友都可以接受到多語言教法. 特別係中文, 個人經驗可以話你知, 中文一落後左係。好。難。追。你真係要諗清楚想小朋友以乜野做佢既母語, 想佢英文好, 定係中文好, 你又介唔介意同佢冇咁close, 甚至影響埋佢社交.

男爵府

同我大仔一樣,在28個月某天,我搶他將放到嘴邊的心愛蛋糕,然後大聲說「唔好」,跟著滔滔不絶的講話。

翡翠宮

咁其他嘢識唔識表達?老師有冇講係學校講唔講嘢?

男爵府

有冇見過醫生或言語治療師睇下係咩原因?我仔28個月時都講好少嘢,唔跟人講,媽媽都講唔到,淨係講到爸爸,所有嘢都係手勢眼神同喊嚟表示。佢28個月啱啱開始返PN,都冇講多到嘢,見過言語治療師,佢講啲嘢好似是而非。不過無論如何,如果唔係口肌/脷/耳仔/眼仔有問題,要佢講嘢都不外乎係練習、練習同練習。搵啲佢鍾意嘅嘢引佢,或好似樓上咁講,拎走佢心愛嘅嘢激佢。我仔而家33個月,呢一、兩個月多咗好多聲氣,仲未講句子,但好鍾意跟人口水尾,有個有心嘅遊戲班老師覺得佢啲句子就出嚟,我地會繼續一齊努力。至於言語混淆,係有可能嘅,一個個小朋友。或者你試下同佢講英文睇佢反應。我屋企姐姐淨係講英文,所以係又英又中,不過我個仔冇混淆問題,用中文問就答中文,唔識就答英文,我再提佢廣東話點講咁佢就跟住講一次。

你去健康院,佢會幫你排期,評估要等6-9個月,我哋好彩等咗4個幾月就有得見,但言語治療就要等18個月以上。不過呢啲排下冇壞,排到嗰陣冇事就最好,要幫助就幫下。兒童醫院嘅評估好詳細,會驗眼驗耳同好多其他嘢。有時小朋友唔講嘢,可能係因為佢睇唔清人哋講乜所以唔知點講,或佢睇唔到講嘢時個口點郁。呢啲我之前冇諗過,係街市豬肉檔老闆同我講話佢家姐個孫好細個遠視,之前唔講係因為睇唔清,一載咗眼鏡就講好多。

我講住咁多先,或者樓主可以分享卂多啲你仔仔嘅情況,大家分享下心得。加油!

男爵府

問題唔係英定中文。

就2岁半,的而且確遲

大宅

我諗你最好到健康院排期比較好,因為連講爸爸媽媽都唔叫,應該與中英混淆唔太關係

大宅

有無反n班!我女女都係成日睇英文卡通!距d中文都好差!但撘到下英文!反左n班中文進步神速

Hello tetsurinoa ,個個小朋友學講野嘅進度都有唔同, 平日要多D 望住BB 同佢傾計,講故事,慢慢同重覆講解週圍嘅事物; 可以俾BB 同差唔多年紀而說話較叻嘅小朋友一齊玩,BB 會易D 模仿其他BB 講野 。千祈唔好氣餒及表現不耐煩,要多D 鼓勵 BB ! 如果試左以上嘅方法都冇進步過,又或者懷疑BB 接收能力有問題,再問埋老師喺學校表現點,睇下有冇需要同BB 去醫生度做個檢查。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

你快點找健康院提早覆疹,如至親爸媽都5講,真的有點worry....中英混亂?爸媽--> 都有英文: pa pa ma ma ......所以你小孩情況都要快點處理!
Add oil

子爵府

............

禁止訪問

男爵府

你好樓主:我仔仔都有相同問題,現在佢已經30個月大了。在二歲半返健康院我極力要求姑娘去評估,等了一個月見健康院醫生佢評估仔仔語言遲緩了半年及大肌肉比較差,結果轉介去藍田容鳳書,下星期媽咪去第一次面談,所以建議你快些去健康院同姑娘講!我仔只有講單字或少量詞語:吾靚,吾好,吾該。

大宅

要是家裡人太少,孩子學說話的機會也相對較慢,是正常的,也是生活在城市的孩子的特點。要花多點時間與孩子溝通,教孩子說話,並要常與孩子說話,就算孩子根本不會聽到你說甚麼,你也要向往孩子說,起初教孩子說點簡單句子,例如︰爸爸,媽媽、婆婆,嫲嫲‥食飯、你好、哥哥、姐姐‥不用心急,俾多啲心機教。

首頁

尾頁

跳至