自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發

原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發表
開完後洗左。
這圖是第一次煎完羊架後,
唔好睇佢黑哂樣衰衰,
我今日買了炒鑊,但開鑊時俾少咗油,所以底部黑咗。試咗一隻炒蛋,ok唔\'痴\'底

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發

原帖由 chanling1017 於 15-03-18 發表
我今日買了炒鑊,但開鑊時俾少咗油,所以底部黑咗。試咗一隻炒蛋,ok唔'痴'底
我想問下有家深吖,我等緊收貨吖~

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

原帖由 chanling1017 於 15-03-18 發表
我今日買了炒鑊,但開鑊時俾少咗油,所以底部黑咗。試咗一隻炒蛋,ok唔'痴'底
係唔係好痴架,我只係有一公次炒麵可能用中火唔夠熱所以痴,但大火(明火)又好似太大。
我有次忘了洗,浸過夜後就有d生銹,而家洗完就熱住抹油,但成日抹極都有啡色的,但開住火抹就冇,照用。

大宅

我都有洗完用紙抹到啡色, 我直接email De Buyer. 佢地回覆話係正常的。

"As the pan seasons over the uses, it darkens and when it is wiped, the towel turns brownish. This is absolutely normal and it will always be the case.
That is why we advise to wipe iron utensils with a paper towel.
As a result, there is no contraindication in using your iron pan freely and washing it the way you did, that is to say without any detergent."

大宅

另外email內有提及開鑊以後, 先用來煎十次肥肉才開始煮其它嘢

"The pan gets black over the uses: it is seasoning. The darker it becomes, the less it sticks.
Seal thick pieces of MEAT (especially fat meat) at least 10 times before using the pan to cook anything else."

仲有吾好用嚟煮蕃茄及酸性嘢

"Do not cook tomatoes nor acidic preparations."

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

有鑊氣嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 chanling1017 於 15-03-18 發

原帖由 LilianLegend 於 15-03-19 發表
係唔係好痴架,我只係有一公次炒麵可能用中火唔夠熱所以痴,但大火(明火)又好似太大。
我有次忘了洗,浸過 ...
之前有人提過呢個係碳鋼鑊,抺到黑色係正常,燒熱時因為一種物質擴大,就會阻住黑色物質走出來,所以煮食配對無問題。用中火炒嘢應該燒到夠熱再關到中火,同埋絕對不能浸水,無時間洗我會用紙巾抺走啲汁,放到第二朝先洗。

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

引用:另外email內有提及開鑊以後, 先用來煎十次

原帖由 Puiyin 於 15-03-20 發表
另外email內有提及開鑊以後, 先用來煎十次肥肉才開始煮其它嘢

"The pan gets black over the uses: it is ...
我仲煮左幾次蕃茄炒蛋。。。乜都會煮,好難唔用黎煮蕃茄。。。。。
炒完蕃茄蛋,發覺個镬白凈左。。。

伯爵府

引用:我都有洗完用紙抹到啡色, 我直接email De B

原帖由 Puiyin 於 15-03-20 發表

我都有洗完用紙抹到啡色, 我直接email De Buyer. 佢地回覆話 ...
THX for reply in details.
我都覺一開火熱住抹镬時,廁紙又冇黑。

男爵府

回覆:法國鐵鑊De Buyer Mineral B Element

咁怕唔怕煮食時,食物沾左d黑色食?食左落肚有無問題嫁?

大宅

引用:Quote:原帖由 chanling1017 於 15-03-18 發

原帖由 stitch13 於 15-03-18 發表
我想問下有家深吖,我等緊收貨吖~

大宅

引用:Quote:原帖由 Puiyin 於 15-03-20 發表另外

原帖由 LilianLegend 於 15-03-22 發表
我仲煮左幾次蕃茄炒蛋。。。乜都會煮,好難唔用黎煮蕃茄。。。。。
炒完蕃茄蛋,發覺個镬白凈左。 ...
我買咗炒鑊加蓋本來打算一鑊多用,點知俾完錢先同我講唔可以加水蒸野同煮湯,咁如果要煎嘢\'讚水\'又得唔得呢?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 15-03-22 發

原帖由 chanling1017 於 15-03-23 發表
我買咗炒鑊加蓋本來打算一鑊多用,點知俾完錢先同我講唔可以加水蒸野同煮湯,咁如果要煎嘢'讚水'又得唔得 ...
咁我就唔會蒸野,滚湯,但讚水就一定會。
而家用完就抹油。用落又幾好用,今日阿媽煎餃子都話好用。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 LilianLegend 於 15-03-22 發

原帖由 chanling1017 於 15-03-23 發表
我買咗炒鑊加蓋本來打算一鑊多用,點知俾完錢先同我講唔可以加水蒸野同煮湯,咁如果要煎嘢'讚水'又得唔得 ...
下?烚菜得唔得?

大宅

回覆:法國鐵鑊De Buyer Mineral B Element

電磁爐用唔用得呀?

大宅

引用:電磁爐用唔用得呀?

原帖由 cwbn680 於 15-03-24 發表
電磁爐用唔用得呀?
Yes,我都是用電磁爐,不過隻鑊真係好重

複式洋房

買咗炒鑊同24cm pan, 連運費$83x , 今晚返去先知實物咩樣

男爵府

回覆 bluebell22 的帖子

請問大約幾多號? 謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章

用港貨。

http://chanchikee.com/

禁止訪問

回覆:LilianLegend 的帖子

首頁

尾頁

跳至