論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個工人七月底滿約。今日問佢續唔續約,佢話希望我兩隻狗可否遷離屋企,佢話會嘈住BB睡覺,現在我有個兩歲大小朋友,六月再有newborn,狗仔吠會另佢工作量大。我第一個反應同佢講,狗仔好像家人,約果因為newborn baby唔要,他們很可憐。他們亦沒有親戚收留。我話最多,可放他們在房,吠也不太嘈。佢話佢睡間房有狗味,抹極都有味,不喜歡。(佢不用同狗睡)
你們覺得我試吓加佢多D人工叫佢留下?還是由佢,怕佢以為自己好重要。
佢都錫大仔,沒有特別唔好,間唔中黑面或唔應我。
今時今日,好agent或工人難求。
想攞D意見!謝謝!

大宅

引用:我個工人七月底滿約。今日問佢續唔續約,佢

原帖由 mypig2013 於 15-02-07 發表
我個工人七月底滿約。今日問佢續唔續約,佢話希望我兩隻狗可否遷離屋企,佢話會嘈住BB睡覺,現在我有個兩歲 ...
佢同你都無錯

不過認真認為2個小朋友加2隻狗無乜姐姐願意做

複式洋房

回覆:俾D意見!?

我都知。所以諗,加多D人工比佢,睇下佢會唔會留下。

男爵府

寵物如家人, 如果要我選擇, 我絶不拋棄他們...

如果吠的情況, 之前看節目應該可訓練他們, 狗狗味道我不太懂, 因我養貓貓

男爵府

我個工人七月底滿約。今日問佢續唔續約,佢話希望我兩隻狗可否遷離屋企,佢話會嘈住BB睡覺,現在我有個兩歲 ...
好難請人wow, 有無可能請多個人?

大宅

我覺得佢唔鈡意🐶🐶!未必做得長,兩個小朋友,兩隻🐶🐶,如佢搵到新僱主,多數唔會同你續約,要有心理準備!

大宅

你情況5續佢約,只可以请oversea maid.....local maid 5啋你,又new born 又狗,唯有加点人工留下佢,始終凑兩個都好辛苦

別墅

佢既態度加咁既答案,我覺得佢搵借口5續約。仲要妳要個咁既決定先留低,好明顯要妳犠牲好大

男爵府

份工好 harsh, 只能說我是工人都不想做,尤其是現在香港對工人需求大

男爵府

大家都一面倒!我都認為係!
好多工人都情願照顧老人家而唔照顧bb,至少老人家一係識講嘢,一係唔識講嘢,唔會好似bb會喊喊喊!好多一聽到new born已唔考慮。。。。。
我工人都話,依家個個都好容易轉工,因為唔使又要比七個月三千蚊agent, 求過於供,唔怕搵唔到囉!
樓主,兩仔加兩狗,仲有家務,係咪佢一個做晒?如果係,我諗你要搵overseas嗰啲嚟做了。
說真的,你加人工比佢留佢,佢就算留,喺佢心目中份工依然係惡做,無改變架
你想清楚。定係將錢請個鐘點,幫輕下仲實際?

水晶宮

我冇養过狗,但以前有個朋友有養,去親佢屋企坐我都頭痛,因為有狗味,在佢屋企門口都聞到。

佢成家人爱狗,並不覺得屋企有味;但冇養開狗的,真係覺個氣味好難頂!

你個情況,你工人算好忍得下。遲下仲要湊多個newborn, 我係工人就寧願搏下揾另一頭冇養狗的住家!

複式洋房

多謝大家的意見,約果唔續,都遇咗請overseas.所以早D問佢,我多D時間準備。

子爵府

2狗,2b, 仲要一個係nrwborn, 正常工人唔會做得長

複式洋房

啱啱佢confirm 咗ok,佢話因為大仔和只要我哋對佢好。佢都錫大仔的。希望唔會食言啦!

子爵府

回覆:mypig2013 的帖子

其實你同佢都冇錯,一係你揾辦法幫輕下佢
2b 2狗真係吾係易做,掉返轉自己照顧哂都會攰
同樣,當依個姐姐吾做,下一個又點呢?

侯爵府

回覆:babymuffin 的帖子

Yes la,咁多嘢做

首頁

尾頁

跳至