母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BB前幾日入咗加護病房,從來冇又唔肯埋身,依家變咗石頭胸,擠又唔得,Pump又唔得,點算?

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

回覆:小貓1124 的帖子

應該太多奶積住同塞咗

用冰敷先,另外用手擠出來,由乳頭開始,應該點都有少少奶,繼續不同角度擠,會擠到最頭一浸的奶,通番應該有奶柱出來,等到個胸柔軟番少少,先用泵,應該有用

一次唔得的,要隔下一轉再來,慢慢會攪掂

洋房

用冰敷最work

別墅

引用:BB前幾日入咗加護病房,從來冇又唔肯埋身,

原帖由 小貓1124 於 15-02-08 發表
BB前幾日入咗加護病房,從來冇又唔肯埋身,依家變咗石頭胸,擠又唔得,Pump又唔得,點算?

...
我都係呀,BB出世入咗加護病房,冇乜點埋身餵,而家第三日上奶,變咗石頭胸,好痛,但泵又冇奶出,點算

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kathyleung501 發表於 15-2-10 03:59
我都係呀,BB出世入咗加護病房,冇乜點埋身餵,而家第三日上奶,變咗石頭胸,好痛,但泵又冇奶出,點算:pit ...
因為而家 d 奶塞住哂乳腺, 所以出唔到奶

妳首先要用手不斷按鬆乳房, 可用手指公, 打圈打圈咁按鬆

由乳房外圍, 慢慢按摩至乳暈附近

過程係好痛的

因為而家係塞死哂

但要忍住痛, 要不斷按摩, 因為怕痛, 唔處理, 就會有乳腺炎

如果妳覺得乳房比較鬆 d 後

就可用手指, 由乳房外, 推向乳暈,

之後就用手指公和食指, 以 c 字狀, 係乳暈旁, 用手擠奶,睇下出唔出到奶

或者用泵泵出

整過過程, 唔好以為 1, 2 個鐘頭搞掂

係要不斷重覆做呢個動作

等乳腺通番, 就唔會痛架啦

如果, 唔明, 明天去健康院, 搵母相姑娘指導

大宅

回覆:小貓1124 的帖子

快啲食通乳寶,加埋按摩,密啲泵,好快通。

別墅

引用:應該太多奶積住同塞咗用冰敷先,另外用手擠

原帖由 dorasansan 於 15-02-08 發表
應該太多奶積住同塞咗

用冰敷先,另外用手擠出來,由乳頭開始,應該點都有少少奶,繼續不同角度擠,會擠到 ...
用冰fu 幾耐?我今晚仲用暖水袋起個硬胸到狂搓tim

別墅

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-02-08+發表BB

原帖由 kathyleung501 於 15-02-10 發表
我都係呀,BB出世入咗加護病房,冇乜點埋身餵,而家第三日上奶,變咗石頭胸,好痛,但泵又冇奶出,點算:pit ...
我都係可點算?

禁止訪問

複式洋房

回覆:變咗石頭胸(求救!)

可以搵c6幫

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

回覆:koonbb 的帖子

用熱敷係幫助硬塊淋番,但要用手吱下,睇下有冇通到,通得少少都冇問題,但之後要再用冷敷,令新的乳汁唔會太快谷番入乳腺

我大約敷半個鐘(用毛巾包住再攝入bra),有人話放凍椰菜包住都得
不過我個case係有一個zone有成舊硬塊加明顯有兩三條管塞到突起,墊敷試過冇效,呢幾次冰敷過夜,起身已經發覺突起的地方平復番,bb食埋就即刻冇了6成

希望幫到你啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊