自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

幫朋友問:

想問問大家 細公司嘅package通常係點?
係咪真係無咁多福利?例如有雙糧無bonus? 牙科醫療?
但係人工會多d?朋友而家係大公司做緊call centre cs,人工萬四,有五年經驗。
佢想跳糟搵多d,而家諗緊點行。

謝各位分享!

大宅

回覆:細公司 大公司

細公司都睇好唔好運個老闆睇唔睇重你,唔睇重你分分鍾比大公司更不如。

別墅

引用:細公司都睇好唔好運個老闆睇唔睇重你,唔睇

原帖由 ii2003 於 15-02-08 發表
細公司都睇好唔好運個老闆睇唔睇重你,唔睇重你分分鍾比大公司更不如。

...
佢畢業到而家都做唔同大公司,所以唔清楚會點,咩原係咁添

男爵府

細公司一言堂,有佢講冇人講.....難頂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:幫朋友問:想問問大家 細公司嘅package通常

原帖由 miraclebbaby 於 15-02-08 發表
幫朋友問:

想問問大家 細公司嘅package通常係點?
福利正常係差d, 人工就情況。加人工升職全部跟機制

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:細公司一言堂,有佢講冇人講.....難頂

原帖由 mandychan1611 於 15-02-08 發表
中小企都係,owner大曬

男爵府

大公司福利有,但人工升幅慢,好多時3至8%,但工作單一化啲,吾會要你做吾係你職責的野。但升職機會多啲。

細公司冇咩福利,但只要你上司滿意你,人工可以加好多,但工作方面可以一腳踢,咩都關你事。但一個職位可能長期不變。

珍珠宮

無論大細公司,工作範圍多d可學多d野,第時轉工有多d bargaining power

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

原帖由 mandychan1611 於 15-02-08 發表
同意

大宅

引用:Quote:原帖由+ii2003+於+15-02-08+發表細公

原帖由 miraclebbaby 於 15-02-08 發表
佢畢業到而家都做唔同大公司,所以唔清楚會點,咩原係咁添

...
真係好睇你得唔得老闆歡心
我公司個經理做野唔店但得老闆歡心未升得快,有d做到野但唔識察鞋未一直呢個位lor!
同埋又要睇你老闆出手大唔大方,有d計到足都係死

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Cs仲有得做?我c6十年前已經被裁(成個部門摺)最近輪到另一家人(大銀行又係成個部門摺),襯後生唸下點增值/轉行,過多幾年齋做cs好危險,真心的

寶石宮

引用:Cs仲有得做?我c6十年前已經被裁(成個部門

原帖由 Charlotte_mom 於 15-02-08 發表
Cs仲有得做?我c6十年前已經被裁(成個部門摺)最近輪到另一家人(大銀行又係成個部門摺),襯後生唸下點增 ...
而家搬返大陸做?

別墅

我朋友就係d唔勇於出聲嘅人,我都擔心佢

別墅

引用:Quote:原帖由+miraclebbaby+於+15-02-08+發

原帖由 good_pig 於 15-02-08 發表
福利正常係差d, 人工就情況。加人工升職全部跟機制
原來細公司都係跟機制?我以為係自由d

別墅

引用:大公司福利有,但人工升幅慢,好多時3至8%

原帖由 情若真 於 15-02-08 發表
大公司福利有,但人工升幅慢,好多時3至8%,但工作單一化啲,吾會要你做吾係你職責的野。但升職機會多啲。
...
佢個人就係唔介意自己title,淨係想搵多d錢,因為要擔起頭家

別墅

引用:無論大細公司,工作範圍多d可學多d野,第時

原帖由 healthymimi 於 15-02-08 發表
無論大細公司,工作範圍多d可學多d野,第時轉工有多d bargaining power
佢而家做緊嘅野同佢剛入職都差唔多,都係聽電話
得諗應該無咩學到新野掛(以我聽黎理解)

子爵府

細公司唔一定福利唔好,真係好睇老闆闊唔闊綽,我舊公司就好好,有齊雙糧花紅同醫療保險,曾經有埋牙醫福利,只係後來cut左

我亦in過幾間細公司,真係百無,無雙糧無花紅無醫療

而大公司,我IN過一個,睇落係間大公司,但福利人工都超雞
好彩後來畀我搵到依家間大公司,有雙糧有醫療&牙保同有人壽。

所以無論大細公司,都要睇老闆夠唔夠闊佬

別墅

引用:Quote:原帖由+miraclebbaby+於+15-02-08+發

原帖由 ii2003 於 15-02-08 發表
真係好睇你得唔得老闆歡心
我公司個經理做野唔店但得老闆歡心未升得快,有d做到野但唔識察鞋未一直呢個位lo ...
佢唔擦鞋呀,佢個人好怕羞,但係唔係偷懶形,我見佢都好比心樹做野,但係就唔識得討上司歡心

別墅

引用:Cs仲有得做?我c6十年前已經被裁(成個部門

原帖由 Charlotte_mom 於 15-02-08 發表
Cs仲有得做?我c6十年前已經被裁(成個部門摺)最近輪到另一家人(大銀行又係成個部門摺),襯後生唸下點增 ...
咁恐怖我又無問過佢啊
點解會唔需要cs部門?你c6做邊行架?

別墅

引用:細公司唔一定福利唔好,真係好睇老闆闊唔闊

原帖由 龍蝦 於 15-02-08 發表
細公司唔一定福利唔好,真係好睇老闆闊唔闊綽,我舊公司就好好,有齊雙糧花紅同醫療保險,曾經有埋牙醫福利 ...
百無lee下真係
咁講真係好睇機遇wor⋯⋯唉,都唔識點同佢講

首頁

尾頁

跳至