潮流時尚

跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

Bao太太 發表於 15-3-5 13:12
啲price果然坐左火箭
FANCY COLOR 鑽石係海鮮價..
近幾個月, 1 CT 以上鑽石既需求有所下滑, 係DEMAND 少左既情況下, 沒有公價可言既 FANCY COLOR 就可以提高價錢去補回鑽石帶來既損失呢

大宅

fiona116 發表於 15-3-5 00:47
Hello 想請問如買有gia石 4c取捨應該點排呢?話說我哥想買求婚介子 佢講左個笑話 以為三四萬就買到一卡/卡 ...

先跟據自己能力去睇下買倒咩質素既石...買石有幾樣野去取捨

想要SIZE 大? 係朋友面前大就可以...
想要淨度好? 唔可以有黑點? 驚比人見倒有蜘蛛網紋....
想要COLOR 好? 同朋友比較下寧要白, 花D 都無所謂...
唔要熒光反應? 等等..等等..

每變動一樣價錢都會有所影響...

見你文中提過差d係黃石....你可能比較著重 COLOR....
一般人, D, E, F COLOR 外行人唔太分倒, G, H 面都叫白....I 會係最低接受要求...

如果係 3-4 萬BUDGET, 0.8-0.89 CT, D, E COLOR, VVS 淨度無問題

再上0.9-0.99 如COLOR 行先, 淨度就要去到 VS 了....

以上我都係 3EX NONE 去計算的

禁止訪問

引用:+本帖最後由+tony400+於+15-3-5+23:49+編輯

大宅

引用:Quote:Bao太太+發表於+15-3-5+13:12+啲pric

原帖由 tony400 於 15-03-05 發表
FANCY COLOR 鑽石係海鮮價..
近幾個月, 1 CT 以上鑽石既需求有所下滑, 係DEMAND 少左既情況下, 沒有公價可 ...
我好想要粒粉色心,你有冇推薦呀

大宅

引用:+本帖最後由+tony400+於+15-3-5+23:49+編輯

原帖由 tony400 於 15-03-05 發表
我想搵粒石,要好閃,所以淨度切割要求高啲,但又想佢會發藍光,最好勁藍嗰種其實難搵嗎?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 dorisfan 於 15-02-25 發表好

原帖由 Bao太太 於 15-03-02 發表
我都想去睇粉紅鑽呀,灣仔定機場嗰個有?
裸石(即未鑲的石)在機場,會展賣成品的

大宅

引用:Quote:原帖由+dorisfan+於+15-03-05+發表昨

原帖由 Bao太太 於 15-03-05 發表
啲price果然坐左火箭
今天忍不住再去珠寶展,終於買左粒52份心型粉紅鑽。雖然落鏡見到有花,但都算閃。鑲玫瑰金,色會再出少少。買完今年要收工了。

大宅

引用:Quote:原帖由+Bao太太+於+15-03-05+發表啲p

原帖由 dorisfan 於 15-03-07 發表
今天忍不住再去珠寶展,終於買左粒52份心型粉紅鑽。雖然落鏡見到有花,但都算閃。鑲玫瑰金,色會再出少少。 ...
好靚!實價?

大宅

引用:Quote:原帖由+dorisfan+於+15-03-07+發表今

原帖由 Bao太太 於 15-03-07 發表
好靚!實價?
半價

大宅

引用:Quote:原帖由+Bao太太+於+15-03-07+發表好

原帖由 dorisfan 於 15-03-07 發表
半價
鑲埋分享pls

大宅

dorisfan 發表於 15-3-7 13:12
今天忍不住再去珠寶展,終於買左粒52份心型粉紅鑽。雖然落鏡見到有花,但都算閃。鑲玫瑰金,色會再出少少。 ...
係唔係HALL 3B 12 個間? 揀完放係個盒仔左搵鏡睇~
我睇個佢 D FANCY COLOR 石....要慢慢清清楚楚咁揀~~

如果你係我講個間, 我諗我都睇過你個粒呢~

大宅

Bao太太 發表於 15-3-6 17:18
我想搵粒石,要好閃,所以淨度切割要求高啲,但又想佢會發藍光,最好勁藍嗰種其實難搵嗎?
唔太難 ...要閃, TABLE 57-58%, DEAPTH 61-62%, MEDIUM 3.5-4%, 冠角AROUND 14.5%, 3個EX, 應該就好大機會好閃~

要籃光, MB 好啦, 再上MILKY 機會會增加...當然有熒光點都要睇實物

參考下~

Bao太太    發表於 15-3-8 23:36

大宅

tony400 發表於 15-3-8 22:41
係唔係HALL 3B 12 個間? 揀完放係個盒仔左搵鏡睇~
我睇個佢 D FANCY COLOR 石....要慢慢清清楚楚咁揀~~
係呀, 你好厲害呀, 就係果個以色列人果間. 其實我都唔係好識, 我果粒得唔得呀? 請你指教下, 等我學下野. 其實我都知粒石有瑕疵. 本來有粒好搶眼的vivid pink heart, 但一落鏡睇全部黑點.

如果粉鑽帶啡, 價錢會平些, 但其實一般fancy pink價錢貴D, 定fancy purple pink 或orange pink會貴D? 我見purple pink 顏色會深些, 色會明顯些, 但有時望落會似帶啡.

大宅

回覆 tony400 的帖子

黃鑽樓上價8-9折?FY 或 FIY 2ct 大概多少錢? 謝謝!!

大宅

dorisfan 發表於 15-3-9 11:16
係呀, 你好厲害呀, 就係果個以色列人果間. 其實我都唔係好識, 我果粒得唔得呀? 請你指教下, 等我學下野. 其 ...
如揀 FANCY COLOR DIAMOND, 比較睇重會係以顏色行先, CUT 同淨度影響價錢高低會比普通鑽石影響較小...
FANCY PINK 比較常見有SECONDARY COLORS 既有BROWNISH, ORANGISH 同埋PURPLISH...

如以價錢去計算, FANCY 石得一種顏色會比較少見同貴, 所以一定係揀純一種 color...

你見倒有 FANCY B.G XXX....通常都係價值平D 既....

大宅

dorisfan 發表於 15-3-9 11:16
係呀, 你好厲害呀, 就係果個以色列人果間. 其實我都唔係好識, 我果粒得唔得呀? 請你指教下, 等我學下野. 其 ...
揀有 GIA 既 FANCY COLOR 會穩陣 D....佢店舖入面$1000 US 半價個D 就唔好買啦.....
顏色 FANCY PINK 都OK了, 再上 INTENSE, DARK, DEEP, VIVID 貴好多~

粒石價值差唔多呢...

珍珠宮

引用:Quote:dorisfan 發表於 15-3-9 11:16 係呀,

原帖由 tony400 於 15-03-09 發表
如揀 FANCY COLOR DIAMOND, 比較睇重會係以顏色行先, CUT 同淨度影響價錢高低會比普通鑽石影響較小...
FANC ...
學到好多知識,多謝!

大宅

tony400 發表於 15-3-9 12:52
揀有 GIA 既 FANCY COLOR 會穩陣 D....佢店舖入面$1000 US 半價個D 就唔好買啦.....
顏色 FANCY PINK 都OK ...
多謝哂你的資料, 你真係好PRO呀

大宅

更新了, 6 MAR 2015

大宅

引用:+本帖最後由+tony400+於+15-3-9+16:04+編輯

原帖由 tony400 於 15-03-09 發表

更新了, 6 MAR 2015
Tony 我又想問下,買左石後,當然想鑲靚佢,甘點去搵一間平靚正?唔想鑲完戴兩戴就甩石

首頁
23456...20

尾頁

跳至