自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

SinTung媽媽 發表於 15-2-10 00:26
我覺得小朋友未揾到鎖匙o者,天生我材必有用!做個開心快活人,阿媽已經好滿足!

...

伯爵府

回覆:有無小朋友全級差唔多考第尾既jm傾下計

樓主唔好擔心,我以為你講緊我呀
我就係細個讀書年年包尾,升到班要偷笑嗰啲,好彩嘅係我無學壞,讀唔成書就出黎做嘢,入到護士學校竟然畢到業仲攞到credit, 我同人講我要2X歲人讀書先開竅,所以千祈唔好放棄呀!

CurryCheng    發表於 15-2-11 11:06
ToopyBinoo    發表於 15-2-11 07:51
hellohelloruby    發表於 15-2-10 17:51
Manwah    發表於 15-2-10 14:07

大宅

引用:樓主唔好擔心,我以為你講緊我呀我就係細個

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 15-02-10 發表
樓主唔好擔心,我以為你講緊我呀
我就係細個讀書年年包尾,升到班要偷笑嗰啲,好彩嘅係我無學壞,讀 ...
Give me 5

珍珠宮

讀書唔得就搵第2啲興趣,例如學音樂,學普通話/英語,第時出嚟做野,識普通話已經是優勢。

男爵府

我小五開始考尾尾二,黎緊下年都讀master la
我父母係成績上面完全無怪過我,鬧過我
唔好放棄佢就得

CurryCheng    發表於 15-2-11 11:16
ToopyBinoo    發表於 15-2-11 07:52
hellohelloruby    發表於 15-2-10 17:52

大宅

畀面勳章

我小一至小四都係尾五以下架,係小五知道要考報分試先死追,最後小六報分試比我考到全級十五名,其實唔洗咁快放棄住既,慢慢黎啦,比佢知道如果考唔到好學校就冇用就得,我細個都係咁比人嚇
慢慢同佢解釋啦,唔洗勞氣架,其實點解我果陣會死追返啲成績?係因為我媽咪除左話考唔到好學校冇用之外仲話考到差既學校可能會比人蝦,因為你差又唔夠人差,又唔夠膽太壞,所以分分鐘會做比人蝦果個我先識驚

複式洋房

引用:回覆 queensar 的帖子無錯,應該比佢學d手

原帖由 may.112233 於 15-02-10 發表
回覆 queensar 的帖子

無錯,應該比佢學d手藝
水電,機電呢D揾到食,要考牌,都叫一個專業。
女仔屋企教琴多過出面打工

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Superman-GF 於 15-02-10 發

原帖由 yunyan 於 15-02-10 發表
越逼佢咪越唔中意讀 佢想讀自然會讀 你話有冇唔開心過咁一定有 但後來諗諗下 如果連我都睇唔起自己個女 咁 ...
同意

珍珠宮

我都係年年唔讀書,20過後先開竅,朋友話我細時冇書緣,20過後出過力,而家算係專業人士,在公司都受人尊重,所以,小朋友讀唔到書唔代表乜野,最緊要灌輸正確價值觀,唔好學壞。

男爵府

小時了了,大未必佳!人生馬拉松,成績未必代表一切!

伯爵府

我仲未講完。。。我現任老細成日讚我辦事能力高,又逼我進修,話唔升職嘥咗我。。。我話千祈咪搞,我童年陰影好驚讀書做功課。。。我唔係想係度認叻,而係想比大家知道,讀書成績唔好,唔代表一切,一張成績表唔係一個人嘅conclusion,無人會知將來會發生咩事

BL715    發表於 15-2-10 13:24

子爵府

BK Milk勳章

引用:唔使驚 我女小五都係差唔多咁既成績 中二仲

唔使驚 我女小五都係差唔多咁既成績 中二仲差啲留班殊 唔好咁大聲 呢道啲jm啲仔女好多都第一第二:w ...
最緊要生活得開心
求學不是學分數

大宅

回覆 yanpig0621 的帖子

小二重有兩年追,去到小四應該睇到小朋友既資質架啦。

琥珀宮

引用:唔使驚+我女小五都係差唔多咁既成績+中二仲

唔使驚 我女小五都係差唔多咁既成績 中二仲差啲留班殊 唔好咁大聲 呢道啲jm啲仔女好多都第一第二:w ...
你好勁,心理質素好好,相信你囡有你遺傳,將來一定有好發展!

子爵府

BK Milk勳章

引用:我仲未講完。。。我現任老細成日讚我辦事能

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 15-02-10 發表
我仲未講完。。。我現任老細成日讚我辦事能力高,又逼我進修,話唔升職嘥咗我。。。我話千祈咪搞,我童年陰 ...
我以前讀書都勁屎 數學雞蛋都食過,頭腦勁慢
反而請過我打工嘅boss個個都讚我醒目
公司條數仲要得我一個人計都計得掂

978212    發表於 15-2-10 10:11

男爵府

睇左大家留言好正面!我都有得著!
大女成績屬於中下,好心散,唔夠專注我已經係ftm,自己教都教到好氣餒,唯有安慰自己佢仲未開竅,自己身邊經歷過,都明白有啲人係遲開竅的,只要佢行正確的路,做個好人就得喇!

子爵府

我反而有d小聰明, 但懶,成績普通, 阿女似我 但唔緊要, 我覺得性格重要過成績, 我去邊做嘢d上司都幾鐘意我快手快腳, 諗嘢正面
有時睇新聞d小朋友因為成績唔好而輕生, 就覺得好可惜。

子爵府

有時讀書叻唔等於做嘢叻。 揾到小朋友鐘意同專長。 比心機培育佢好過

大宅

回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

我記得做護士會考要5科合格至得,包括中英,你又未至於差既。

大宅

回覆 小紅梅 的帖子

岩。我都諗住比佢學畫畫,睇下將來食唔食到設計果飯。

首頁
12345...14

尾頁

跳至