自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

引用:回覆 我係我 的帖子無錯,我都留意尋找緊佢

原帖由 may.112233 於 15-02-10 發表
回覆 我係我 的帖子

無錯,我都留意尋找緊佢專長,希望搵到佢專長他日後發展啦。 ...
教波,教游水,教樂器,開畫室,甚至陶藝,皮具制作,廚師,整餅,有心做,行行出狀元。

我自己都咁同仔女講,讀書係好重要嘅,係小朋友嘅責任,但唔係每人都讀得叻,讀唔成都大把出路。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有無小朋友全級差唔多考第尾既jm傾下計

我仔小四,又係無書緣,對學業上嘅野總係唔上心,我開始心灰la, 好彩佢好乖, 惟有希望佢會有一日開竅la。。。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囝小六喇,佢一 d 都唔擔心,人地考試就溫書,我個囝考試就打機

愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

個個都做飛機師,都要有人識揸螺絲批整飛機㗎
香港地大把高分低能,最重要係知道自己嘅興趣同能力係邊,才會出人頭地

加油呀,各位JM

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

milky_red 發表於 15-2-10 02:35
重點係有無盡力,至慘我嗰個係神經刀
我個女都係,4次考試可以由全級60幾升上30幾又跌返落50幾,我成日形容佢派成績表時心情就好似玩緊過山車。

伯爵府

我仔見家長,我完全無問過考試分數成積如何或名次,老師都笑我,但我無諗咁多,只關心佢平日操行同朋輩相處如何,我同老公都認為考試有合格就得。

公爵府

引用:我小一至小四都係尾五以下架,係小五知道要

原帖由 pizzababy0809 於 15-02-10 發表
我小一至小四都係尾五以下架,係小五知道要考報分試先死追,最後小六報分試比我考到全級十五名,其實唔洗咁 ...
但你小一至小四成績都不大好,當時會唔會無自信?

水晶宮

回覆:littlemelody 的帖子

有我陪你

珍珠宮

讀唔成書咪學門手藝,女仔嘅話去學化妝都超好搵

男爵府

我仔小五時編到小班,即成績最差,學校強調這是集中教,課程和考試全部一樣,不是標籤,不會放棄孩子,因知道孩子還未開竅.....我當然半信半疑。

隨著時間過去,證明學校是沒說謊,有個別家長羡慕我們呢。

今年中二年,成績不過不失,最緊要我見到他快樂,自信,不自悲。

如果家長因此而迫小朋友,她又追不上,妳又辛苦,每天拉扯成績,温習,大家都痛苦,退一步,海濶天空,我都是這樣安慰自己啊

如果要孩子努力讀書,目的是要揾份好工,家長會短視左

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

無嘢怕,最怕派去band 3 學校,群埋嗰壞人甘就一世

greenpea    發表於 15-2-10 14:37
lojo11    發表於 15-2-10 08:49

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:當年我個女小學同學,年年三十人考廿幾佢係

原帖由 大將軍 於 15-02-10 發表
當年我個女小學同學,年年三十人考廿幾
佢係乖乖女,但成績唔知點解差
但今日佢已經係小學老師,應該係中途 ...

大宅

引用:Quote:原帖由 Superman-GF 於 15-02-10 發

原帖由 yunyan 於 15-02-10 發表
越逼佢咪越唔中意讀 佢想讀自然會讀 你話有冇唔開心過咁一定有 但後來諗諗下 如果連我都睇唔起自己個女 咁 ...
好欣賞你既態度,小朋友冇學壞就得~

伯爵府

畀面勳章

我細女末去到考第尾幾
但都麻麻,之前太過依賴補習社
以家自己跟,請私補—星期兩日幚佢温習,反而自律左同效率快同好左
希望可以keep返好D
大家加油

男爵府

我當年係考第尾果批,仲要係學校問題學生。中5先開竅,最尾香港al都考到大學,之後入左大行做。 樓主唔洗驚,最緊要教到小朋友品行好,到佢開竅時就無問題

珍珠宮

好媽媽勳章

通常成功人士细個系唔讀書,大個先發奮
(阿q 精神)

珍珠宮

好媽媽勳章

唔紧要,我细個成日考第一,最差系考第5,现在又系平平毛奇日捱夜捱

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Superman-GF 於 15-02-10 發

越逼佢咪越唔中意讀 佢想讀自然會讀 你話有冇唔開心過咁一定有 但後來諗諗下 如果連我都睇唔起自己個女 咁 ...
真係個好睇得開既媽媽

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:唔使驚+我女小五都係差唔多咁既成績+中二仲

唔使驚 我女小五都係差唔多咁既成績 中二仲差啲留班殊 唔好咁大聲 呢道啲jm啲仔女好多都第一第二:w ...
我依家都開始諗,如果小朋友第時成績差我會點。但我個宗旨係佢開心為先,就算讀唔到書,發展其他專長囉。唔想好似我啲同事咁緊張,緊張到我聽到都覺得佢啲仔女慘

男爵府

引用:我覺得小朋友未揾到鎖匙o者,天生我材必有

原帖由 SinTung媽媽 於 15-02-10 發表
我覺得小朋友未揾到鎖匙o者,天生我材必有用!做個開心快活人,阿媽已經好滿足!

...
我都想自己eq 高d, 正能量多d , 但每次見到佢默書測驗考試派回來的成績都好down , 自己都欠正能量唔知點開解佢。

首頁
23456...14

尾頁

跳至