自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

大宅

回覆:有無小朋友全級差唔多考第尾既jm傾下計

報到,唯有發展佢專長

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:milky_red+發表於+15-2-10+02:35+重

原帖由 adaho123456 於 15-02-10 發表
我個女都係,4次考試可以由全級60幾升上30幾又跌返落50幾,我成日形容佢派成績表時心情就好似玩緊過山車。
...
你個囡好前啦⋯⋯我囝嘅神經刀係⋯⋯⋯⋯

侯爵府

畀面勳章

引用:靜靜傾下我知尼度d+jm仔女好勁,我都鼓起最

原帖由 may.112233 於 15-02-10 發表
靜靜傾下我知尼度d jm仔女好勁,我都鼓起最大勇氣出帖。5年班了,真係唔係讀書材料,有咩打算 ...
我仔小5都唔係讀書材料,我唔覺得要覺得唔好意思,總有人讀書叻有人讀書唔叻。我仔運動好,學校田徑隊,足球隊隊長。依家學埋游水,起碼大個做救生員或教游水都搵到食

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

就後天來講係性格決定命運,唔係成績。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

昨天常識小測唔合格, 因為唔識睇題目, 冇跟要求做, 寫咗張道歉咭俾我, 話下次一定努力, 算數啦...
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

睇完大家嘅post, 正面D,真係無咁灰

加油。。。

子爵府

我個女今年中二成績極差,但非常喜歡畫畫及唱歌,但見她有努力溫習過,成績差都無辦法,順其自然。

子爵府

正面積極既媽媽們,讚!。小朋友品格都唔會差!
我仔都係中游(有時中下)分子,大家加油!人生漫漫長路,開心健康走落去,總有出路既!

男爵府

我仔咪係囉, 我仔小一時全級考第尾架, 我又難過又心痛, 好傷心, 佢可以連小一常識科都得3X分, 但我難過之後, 不斷找尋新方法教他,我知道如果連我都放棄他就冇人會教佢架啦, 幸好, 我仔性格好樂天,操行都不錯,宜家小三啦, 成績中規中舉,我冇要求架啦, 但求佢快樂,以前天天温書要打要罵,宜家唔會啦,因為罵佢都冇用,要不斷鼓勵佢,那怕只是一分的進步,都要讚到佢識飛咁,可能遺傳啦,我自己到form 5先開始努力讀書架,都係後期入到大學!!!!

男爵府

識有人讀到書,大學畢業跟老豆做地盤,好揾過文職。我有個中同,一直都係讀書唔成壞學生,而家做緊5間餐廳老闆。

別墅

引用:唔使驚+我女小五都係差唔多咁既成績+中二仲

原帖由 yunyan 於 15-02-10 發表
唔使驚 我女小五都係差唔多咁既成績 中二仲差啲留班殊 唔好咁大聲 呢道啲jm啲仔女好多都第一第二:w ...
正能量!

男爵府

引用:Quote:原帖由 may.112233 於 15-02-10 發表

原帖由 queensar 於 15-02-10 發表
有時學門手藝仲有前途
我個 friend 中三畢業學做水電到而家已經有樓有舖結埋婚!反而 U grad 個D仲浮浮沉沉 ...
冇錯,我有個朋友又係讀到中三去做水電,而加佢一家四口好幸福,有車,有樓

水晶宮

引用:靜靜傾下我知尼度d+jm仔女好勁,我都鼓起最

原帖由 may.112233 於 15-02-10 發表
靜靜傾下我知尼度d jm仔女好勁,我都鼓起最大勇氣出帖。5年班了,真係唔係讀書材料,有咩打算 ...
我小學成日考最尾嗰幾個,生活一樣開心

珍珠宮

我的小朋友呢,仲細,考第幾,都不足以成敗論英雄

而我自己,中一至中三都係考全級最尾個幾位

到最後都能夠係公開試考到好成績,所以體會到,有些小朋友係遲發力

其實小學階段,人格發展重於一齊,有好的人格、心理健康,至為重要,否則考得好,但經唔起人生考驗,一切都是徒然

睇吓小朋友有咩興趣,防止小朋友因為成績唔好而欠自信,俾一樣嘢佢能夠發揮所長/佢鍾意做既,我覺得已經好足夠

禁止訪問

伯爵府

回覆:may.112233 的帖子

呢個post 好好,發放正能量

子爵府

引用:樓主唔好擔心,我以為你講緊我呀我就係細個

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 15-02-10 發表
樓主唔好擔心,我以為你講緊我呀
我就係細個讀書年年包尾,升到班要偷笑嗰啲,好彩嘅係我無學壞,讀 ...
你好利害,做事做緊要有決心同投入就可以。

子爵府

最緊要培養讀書態度出黎工作態度都好緊要,盡力左對自己的學業要有責任。

珍珠宮

15週年勳章

鄰居個仔由細讀書唔多掂, 讀完中學,
跟人學水電,考個牌, 都揾到食

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:只要佢唔學壞就得

原帖由 lazywife 於 15-02-10 發表
只要佢唔學壞就得
我都係咁諗

首頁
45678...14