論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

昨天我仔放2點半, 不見人, 打極電話不通(估計佢又係傾緊電話), 於是唯有send信息給他問佢係邊? 因我要趕住帶仔去拎回鄉証(約左3-4點), 在校等多了10分鐘也不見人又無回覆, 最終自己要揍仔回家放低書包立刻飛的士去拎証(原本可以夠時間放學立刻坐地鐵去), 比佢破壞哂d行程, 同仔回到家佢才覆我信息, 話自己forgot時間, 現係學校, 我叫佢回家, 今晚再同佢傾, 原本此事不至於咁嬲, 問題係次次有事都找不到佢, 佢電話永遠找不到佢, 家裡電話又無人聽, 真係好炆, 次次我早回家, 都比我見到佢係房, 吾係工作緊, 星期一我中午1點回家, 又係成個上午無做過野(因我見到連最基本早上食過早餐d碟都未洗, 床舖未執), 星期日發現煱蓋無洗過好dirty, 我自己洗到立立令等佢回來自己睇, 我地無鬧過佢, 我們不喜歡鬧人, 咁大個人應該識睇環境做人, 又試過留低我仔一個係家, 自己落樓下拎野, 須然可能是幾分鐘, 但這樣我們也是犯法, 這次也是我剛好打電話回家才給我發現, 我家已經很好做, 2個大人返工, 1個8歲返全日, 但就越做越hea, 連最基本工作都做吾到比我, 昨晚叫老公同佢傾左一次, 希望可以比番d良心出來工作!!

wcpcelia    發表於 15-2-12 13:06

男爵府

唔改就換人算。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:昨天比工人激到噴火

大宅

咁工作態度真唔要得,炒她算吧!

大宅

大宅

大宅

你果個應該係印傭,我之前就好似你咁,唔出聲自己去做, 但後來請左新工人但未到,可以隨時來港,之後佢一做錯野, 我就 日日鬧,好work, 原來佢地係驚呢的, 對佢越好就越串,仲越懶. 所以唔係的人話對工人好的,唔係就對你差, 佢地受硬唔受軟但菲傭就唔可, 因為信宗教唔同.

伯爵府

畀面勳章

micro 發表於 15-2-12 10:32
你果個應該係印傭,我之前就好似你咁,唔出聲自己去做, 但後來請左新工人但未到,可以隨時來港,之後佢一做錯野 ...
我個是菲(40歲, 第二張約), 不建議鬧是咁大個人都有自尊心, 吾想大家面左左, 剛新來犯錯可以理解, 但第3年了, 越做越懶, 12月份回鄉回來血壓高睇醫生, 現在每月都要睇政府食藥, 炒佢又好似不近人情, 繼續用佢又吾用心去做, 有時真係好人難做!

子爵府

如果我地傭主用呢啲例子同政府講,只會係「傭主要求高」
相反外傭講出口既任何野都會係傭主錯。
完全唔公平

大宅

sukiwongsk 發表於 15-2-12 11:05
我個是菲(40歲, 第二張約), 不建議鬧是咁大個人都有自尊心, 吾想大家面左左, 剛新來犯錯可以理解, 但第3年 ...

佢地根本好清楚我地最緊張咩, 連接一個小朋友都做唔好, 佢可能係博你抄佢.

大宅

sukiwongsk 發表於 15-2-12 09:52
昨天我仔放2點半, 不見人, 打極電話不通(估計佢又係傾緊電話), 於是唯有send信息給他問佢係邊? 因我要趕住 ...

炒, 小朋友最緊要, 咁簡單接送都做唔好!!!

男爵府

回覆 decmama 的帖子

同意

伯爵府

我會最多比佢做到約完然後換人。唔好激自己。

333s    發表於 15-2-12 23:16

別墅

回覆:sukiwongsk 的帖子

通常第二個約都會變懶。我姐姐都系顧住係房玩電話唔理我仔,以前好乖好勤力,第三年開始變了。算啦!炒佢又要浪費錢比佢,唯有完約就算啦!

333s    發表於 15-2-12 23:17

大宅

家務做得唔好可以忍,唔記得接放學好大件事。炒得

象牙宮

外傭... 多數是愈來愈差.

0-12月. 變少D. 12-24月. 就愈來愈...令你忍不可忍.

也有方法續用她. 改變自己成為傻子. 什么都由她. 愛怎么樣就怎樣.

不然分手也是時候.

=======

我家工人老友, 打來托我地請她. (她做了3年即日被雇主炒)
正常來說, 雇主不會未完約, 就炒人的.. 該發生 忍不可忍.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

micro 發表於 15-2-12 10:32
你果個應該係印傭,我之前就好似你咁,唔出聲自己去做, 但後來請左新工人但未到,可以隨時來港,之後佢一做錯野 ...

有的人需要硬
有的人需要軟
不同人性格, 用不用方法來制.
道理听不入耳, 可能用日日鬧, 更 work. 也不一定.

愈是放寬, 就愈懶... 是人的行為. 動物. 兒童.外傭. 一樣沒分別.
菅理人, 並非易事.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

引用:昨天我仔放2點半, 不見人, 打極電話不通(估

原帖由 sukiwongsk 於 15-02-12 發表

昨天我仔放2點半, 不見人, 打極電話不通(估計佢又係傾緊 ...
換得

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:micro 的帖子

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

引用:你果個應該係印傭,我之前就好似你咁,唔出聲

原帖由 micro 於 15-02-12 發表
我驚鬧印會比佢落降

首頁

尾頁

跳至