婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源係上個禮拜同細b做回港証翻大陸過年,但因為車埋99同99指錯路,所以最後無搞成,我發老公脾氣,話佢應該搞掂好正經事再搵99(發脾氣仲有個原因係老公又一次夾埋99呃我,話99自己突然出現,其實佢地前一晚已經約好咗,我估計嘅,事後確實係咁)然後我好嬲話之後唔再搞證件,我已經盡力預約,但無曬期,已經去到3月⋯99仲話聽日一早去排隊攞即日籌,我同老公講唔需要,佢黎我唔會去!叫佢唔洗黎⋯
事發當晚我冷靜落黎,覺得都係想翻大陸探老公婆婆,因未見過細b!我第二日一湊二,從新界撲去尖沙嘴,試下攞即日籌,真係好運竟然有籌,就拉拉聲搞掂,同老公講呢個好消息~之後都計劃點攞回鄉証,我打算自己一個再湊兩個去⋯
老公話過兩日放假,到時一起去⋯
問題出現,今日早上,老公唔記得攞電話,佢出門後我聽到電話響,以為佢打黎叫我攞電話出去俾佢,打開電話再打翻去原來唔係,就順便睇咗下佢同99嘅對話,我真係好少好少睇老公電話,但如果唔係咁,我真係唔知我老公係咁嘅人!!
老公:唔洗搞,費x事搞了,佢唔翻去!你都唔洗黎~佢阿媽都掛住攞貨都唔黎幫手(我的確問過我媽,但我媽係太攰,第二日我叫佢休息唔洗陪我,我就叫咗細妹,我直接同老公講妹陪我,無話俾老公聽我問咗媽媽噶)
99:哎,成日都掛住攞貨噶啦,無鬼理佢,成日掛住d錢!你同xx(大仔)到時返黎,住幾日,食幾日好野⋯你d錢袋好,唔好俾佢,唔好俾佢屋企一分錢⋯

聽完d對話我好嬲好嬲好嬲,激到訓唔著,完全唔知點做好,唔想同阿媽講,怕佢唔開心,又好想打俾99攤牌,但又好似衝動咗,況且老公都好錯,好似搞屎棍!
各位姐妹,我應該點應對好😭😭😭😭

男爵府

回覆:求救,我應該點做?

其實係你C6都好有問題喎....做咩要夾埋99呃你?同埋你媽媽去攞貨賺錢自己洗啫,有咩問題?而家問你攞咩?問你攞嗰時咪又講第2樣。其實應該好好同你C6傾下問題所在。當然,你99都係攪屎棍,教唆個仔咩唔俾錢你,同埋帶大b上去。no way,媽媽唔去,小朋友係無得封囉,自己一湊二辛苦啲都唔俾帶上去

大宅

引用:其實係你C6都好有問題喎....做咩要夾埋99呃

原帖由 BabyFungT 於 15-02-13 發表
其實係你C6都好有問題喎....做咩要夾埋99呃你?同埋你媽媽去攞貨賺錢自己洗啫,有咩問題?而家問你攞咩?問 ...
我平時就係自己一湊二,辛苦係無所謂,做得阿媽預咗,我無怨任何人唔幫我手,只係想老公體諒我多d,而唔係批評我屋企人!!
對話中我99仲話佢阿媽過年會過去?發夢啦佢,佢全家都有病!
我真係唔知點做

男爵府

回覆:mamacolly 的帖子

所以問題係要同C6傾下,究竟咩事佢要咁樣講你屋企人,同埋要夾埋99呃你

翡翠宮

畀面勳章

我會將所有對話send去自己email,忍得到就唔出聲,心入面知道要點對呢兩個人;忍唔到啖氣就會將個email send俾c6,叫佢以後唔駛旨意我會理佢娘親。

至於c6,爆佢都冇用,本性難移,自己知道佢係咩人,會盡量儲私己,對佢一定有條刺。
日日是好日

大宅

引用:所以問題係要同C6傾下,究竟咩事佢要咁樣講

原帖由 BabyFungT 於 15-02-13 發表
所以問題係要同C6傾下,究竟咩事佢要咁樣講你屋企人,同埋要夾埋99呃你

...
我同99關係唔好,睇翻我過往嘅post都知我99份人好難搞!我覺得老公係唔想諗其他理由,就將所有野推落我身上~
好似呢件事,其實咪就話唔洗麻煩佢聽日一早去排隊,我地會自己搞掂咪得咯,點解要賴我媽媽身上?話係我嘅責任,我應該去搞!

男爵府

問題係你老公到

大宅

搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個工作天。一次性就有既,貴到無倫。
你c6都可能唔想你一湊二咁辛苦先叫佢亞媽陪你去既,你同佢講下次唔好呃你,講埋d冇人信既大話,當然語氣要講笑咁,唔好為99鬧交啦~
有時做夾心果個係好煩,c6應該是但俾個籍口99啫。你99把口就臭啦!我c6 d錢唔過手過邊個隻手,俾哂你,好冇?

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你老公大問題好多

大宅

引用:我會將所有對話send去自己email,忍得到就

原帖由 mother904 於 15-02-13 發表
我會將所有對話send去自己email,忍得到就唔出聲,心入面知道要點對呢兩個人;忍唔到啖氣就會將個email sen ...
已經錄咗音了

大宅

引用:搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個

原帖由 w.y.BB 於 15-02-13 發表
搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個工作天。一次性就有既,貴到無倫。
你c6都可能唔想你一湊二咁辛 ...
我知道老公想細b翻去探婆婆,我都想,積極咁搞証,點知個日俾佢地搞衰咗個預約,真係無好氣就發老公脾氣,老公賴落我度,仲話我媽唔黎幫我我抵死,我媽好辛苦咁攞貨,個晚話好頭痛同流鼻血,所以最後叫我妹,唔應該咁講大話詆毀岳母!!好嬲好嬲!!

大宅

引用:搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個

原帖由 w.y.BB 於 15-02-13 發表
你c6都可能唔想你一湊二咁辛 ...
就係整一次性

禁止訪問

大宅

你不仁,我不義,一湊2都唔返大陸,
做老公都唔錫自己,咁唯有自己錫自己,陰d陰d陰佢d錢滿足自己同小朋友

大宅

99係咩人我都好清楚,佢不嬲都衰,宜家教我老公分化我地,挑撥離間,我又唔想中佢詭計但面對99真係⋯唔知點好,唔想應酬佢但又唔想老公繼續俾佢媽教到影響我地感情,所以我好頭痛

水晶宮

就快過年,如果你想頭家散你就拿拿林同老公出聲吵大獲。
因為你睇佢電話而走去質問佢,係你唔啱,道理不在你那邊。
況且,佢地的對話係真實反映佢對你媽媽的睇法,
這是他們的自由,沒得控制,知嗎?

但,任誰說自已媽媽的不是,做子女的,誰也不開心,
仲要係自已的老公同99,氣多一錢重。

就算,你真係比錢你媽,也是天經地義的,無可指摘。

不過要做個聰明的女人,記著衝動是惡魔。
日後係合適時機話反佢,幫媽媽伸張正義。

大宅

引用:就快過年,如果你想頭家散你就拿拿林同老公

原帖由 spikenard 於 15-02-13 發表
就快過年,如果你想頭家散你就拿拿林同老公出聲吵大獲。
因為你睇佢電話而走去質問佢,係你唔啱,道理不在你那 ...
我就係唔想衝動行事,所以宜家都咋唔知,我係估唔到老公竟然會咁話我媽媽,真係好傷心,喊咗出黎!
我99一向都覺得我地貪佢錢,但說話洗唔洗咁難聽,話曬係親戚,點可以咁講野!我好想幫我媽媽平反

男爵府

如果想平反就梗加要沉著應戰,適當時候就同你c6講,阿媽捱到病,自己為左照顧兩個小朋友都無時間去睇阿媽,阿媽係弱者,有時佢地兩母子溝通方法只得佢自己知,c6無係你面前講就當唔知好過。

大宅

引用:如果想平反就梗加要沉著應戰,適當時候就同

原帖由 msbear 於 15-02-13 發表
如果想平反就梗加要沉著應戰,適當時候就同你c6講,阿媽捱到病,自己為左照顧兩個小朋友都無時間去睇阿媽, ...
你講岩咗,頭先未睇你po前,我老公打黎問我點解唔開心,我話阿媽攰到病咗我好擔心佢,講到喊曬,我老公未試過咁關心我,仲話攞錢翻去俾我媽媽,我覺得好開心佢識咁諗~
女人嘅軟弱的確係男人嘅弱點!

水晶宮

冷靜左你的情緒後,腦就轉得快D

日後,找機會同你C6講野時講,

你: C6,我上網睇到,有對新婚夫婦,女
嫁左女方應唔應該照顧女方父母而嘈,計我話 (呢
個時候你要好平和,好師奶的款,目的是唔比佢知,
你特登講緊佢)
佢地都傻GE, 嫁左都係自已父母,
唔通嫁左就由得自已父母自生自滅,唔駛比錢,唔駛理,
呢D思維要去牢改,都唔知邊樹學反嚟,
咁大逆不道的事,我就唔會做,好彩你娶到好老婆,
我2邊都會照顧,唔會大細超。2個都係自已的阿媽。

又搵一日:

你: 我行街嗰陣買左XX比99同阿媽(自已想買什麼)
前排咪唔得閒,又搞証件,又搞其野,阿媽已同我講過
要過嚟幫手,講過幾次TIM!!! 不過我見佢又要入貨,
太忙,又攰,我叫佢唔好過嚟,我先搵阿妹幫我,所
以買左D XX比99同阿媽補吓身。

駡人的最高境界是不帶粗話
唔話你C6,你心唔平行,
話左,又會大家唔平行,
講,都要用D巧去講。

首頁

尾頁

跳至