婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源係上個禮拜同細b做回港証翻大陸過年,但因為車埋99同99指錯路,所以最後無搞成,我發老公脾氣,話佢應該搞掂好正經事再搵99(發脾氣仲有個原因係老公又一次夾埋99呃我,話99自己突然出現,其實佢地前一晚已經約好咗,我估計嘅,事後確實係咁)然後我好嬲話之後唔再搞證件,我已經盡力預約,但無曬期,已經去到3月⋯99仲話聽日一早去排隊攞即日籌,我同老公講唔需要,佢黎我唔會去!叫佢唔洗黎⋯
事發當晚我冷靜落黎,覺得都係想翻大陸探老公婆婆,因未見過細b!我第二日一湊二,從新界撲去尖沙嘴,試下攞即日籌,真係好運竟然有籌,就拉拉聲搞掂,同老公講呢個好消息~之後都計劃點攞回鄉証,我打算自己一個再湊兩個去⋯
老公話過兩日放假,到時一起去⋯
問題出現,今日早上,老公唔記得攞電話,佢出門後我聽到電話響,以為佢打黎叫我攞電話出去俾佢,打開電話再打翻去原來唔係,就順便睇咗下佢同99嘅對話,我真係好少好少睇老公電話,但如果唔係咁,我真係唔知我老公係咁嘅人!!
老公:唔洗搞,費x事搞了,佢唔翻去!你都唔洗黎~佢阿媽都掛住攞貨都唔黎幫手(我的確問過我媽,但我媽係太攰,第二日我叫佢休息唔洗陪我,我就叫咗細妹,我直接同老公講妹陪我,無話俾老公聽我問咗媽媽噶)
99:哎,成日都掛住攞貨噶啦,無鬼理佢,成日掛住d錢!你同xx(大仔)到時返黎,住幾日,食幾日好野⋯你d錢袋好,唔好俾佢,唔好俾佢屋企一分錢⋯

聽完d對話我好嬲好嬲好嬲,激到訓唔著,完全唔知點做好,唔想同阿媽講,怕佢唔開心,又好想打俾99攤牌,但又好似衝動咗,況且老公都好錯,好似搞屎棍!
各位姐妹,我應該點應對好😭😭😭😭

大宅

引用:其實係你C6都好有問題喎....做咩要夾埋99呃

原帖由 BabyFungT 於 15-02-13 發表
其實係你C6都好有問題喎....做咩要夾埋99呃你?同埋你媽媽去攞貨賺錢自己洗啫,有咩問題?而家問你攞咩?問 ...
我平時就係自己一湊二,辛苦係無所謂,做得阿媽預咗,我無怨任何人唔幫我手,只係想老公體諒我多d,而唔係批評我屋企人!!
對話中我99仲話佢阿媽過年會過去?發夢啦佢,佢全家都有病!
我真係唔知點做

大宅

引用:所以問題係要同C6傾下,究竟咩事佢要咁樣講

原帖由 BabyFungT 於 15-02-13 發表
所以問題係要同C6傾下,究竟咩事佢要咁樣講你屋企人,同埋要夾埋99呃你

...
我同99關係唔好,睇翻我過往嘅post都知我99份人好難搞!我覺得老公係唔想諗其他理由,就將所有野推落我身上~
好似呢件事,其實咪就話唔洗麻煩佢聽日一早去排隊,我地會自己搞掂咪得咯,點解要賴我媽媽身上?話係我嘅責任,我應該去搞!

大宅

引用:我會將所有對話send去自己email,忍得到就

原帖由 mother904 於 15-02-13 發表
我會將所有對話send去自己email,忍得到就唔出聲,心入面知道要點對呢兩個人;忍唔到啖氣就會將個email sen ...
已經錄咗音了

大宅

引用:搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個

原帖由 w.y.BB 於 15-02-13 發表
搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個工作天。一次性就有既,貴到無倫。
你c6都可能唔想你一湊二咁辛 ...
我知道老公想細b翻去探婆婆,我都想,積極咁搞証,點知個日俾佢地搞衰咗個預約,真係無好氣就發老公脾氣,老公賴落我度,仲話我媽唔黎幫我我抵死,我媽好辛苦咁攞貨,個晚話好頭痛同流鼻血,所以最後叫我妹,唔應該咁講大話詆毀岳母!!好嬲好嬲!!

大宅

引用:搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個

原帖由 w.y.BB 於 15-02-13 發表
搞回港証可即日取証,回鄉証無個喎,要12個工作天。一次性就有既,貴到無倫。
你c6都可能唔想你一湊二咁辛 ...
就係整一次性

大宅

回覆:求救,我應該點做?

99係咩人我都好清楚,佢不嬲都衰,宜家教我老公分化我地,挑撥離間,我又唔想中佢詭計但面對99真係⋯唔知點好,唔想應酬佢但又唔想老公繼續俾佢媽教到影響我地感情,所以我好頭痛

大宅

引用:就快過年,如果你想頭家散你就拿拿林同老公

原帖由 spikenard 於 15-02-13 發表
就快過年,如果你想頭家散你就拿拿林同老公出聲吵大獲。
因為你睇佢電話而走去質問佢,係你唔啱,道理不在你那 ...
我就係唔想衝動行事,所以宜家都咋唔知,我係估唔到老公竟然會咁話我媽媽,真係好傷心,喊咗出黎!
我99一向都覺得我地貪佢錢,但說話洗唔洗咁難聽,話曬係親戚,點可以咁講野!我好想幫我媽媽平反

大宅

引用:如果想平反就梗加要沉著應戰,適當時候就同

原帖由 msbear 於 15-02-13 發表
如果想平反就梗加要沉著應戰,適當時候就同你c6講,阿媽捱到病,自己為左照顧兩個小朋友都無時間去睇阿媽, ...
你講岩咗,頭先未睇你po前,我老公打黎問我點解唔開心,我話阿媽攰到病咗我好擔心佢,講到喊曬,我老公未試過咁關心我,仲話攞錢翻去俾我媽媽,我覺得好開心佢識咁諗~
女人嘅軟弱的確係男人嘅弱點!

大宅

回覆:求救,我應該點做?

多謝大家嘅意見,我都明白老公問題幾大,但我細心諗諗,當時如果無發佢脾氣而係話唔洗勞煩99第二日黎排隊攞籌,自己會搞掂,可能佢唔會講曬粗口咁同佢媽講d不符事實嘅說話,咁我下次就知道,千奇唔好因為99而同老公吵,幾憎99都好,保持心境平靜,老公都容易應對99,唔會因為情緒而口不擇言!
至於99,我覺得今次佢分化得我地兩公婆,即係平時有機會佢實落好多口水離間我地,咁好在老公目前為止對我都還可以,仲未俾99影響曬,學姐妹話齋,鬧人唔洗用粗口,搵岩機會就得

首頁

尾頁

跳至