烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛換左電磁爐要買煲,請請問Le Creuset和Staub邊隻襟用?最近邊度買最平?買有咩要注意?(有冇話邊條line或型號最好,產地唔同之類),係咪所有型號, size都可用電磁爐同入微波爐?打算用黎燜餸,睇到logon做緊一套24吋煲連矮身煱39xx算唔算平?永安會唔會一平D?

複式洋房

happymina 發表於 15-2-14 15:16
剛換左電磁爐要買煲,請請問Le Creuset和Staub邊隻襟用?最近邊度買最平?買有咩要注意?(有冇話邊條line ...
鑄鐵鍋係唔入得微波爐。基本上,如用得適當,兩者都好襟用。兩者都是Made in France。網上有不少LC vs Staub嘅文章,可幫助你了解及比較。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆:請問Le Creuset和Staub邊隻襟用?最近邊度買最平?

粗用係Staub 強些,lc靚就殺晒。ikea,aeon牌和Meyer都有平版好抵用

work hard PLAY hard

大宅

我早前又係問相似嘅問題。 因為諗住用嚟炆嘢多,係呢度聽到原來cast iron dutch oven 仲可以煲湯, 所以買咗 Staub, 因為鎖水功能好好。 我哋2-3人, 買咗個24 cm。 做煲仔飯就太大, 遲啲入個20cm

男爵府

畀面勳章

我粗用用STAUB,LC通常係有鍾意既顏色先會買,我就鍾意用STAUB多D。

小可愛11    發表於 15-2-17 16:57

別墅

回覆:請問Le Creuset和Staub邊隻襟用?最近邊度買最平?

如果論鎖水能力一定staub優勝,我試過炆乾鮑,26cm煲落滿水,小火炆12小時只走了一兩吋水,原汁原味,未加過水,又唔會滾瀉,用LC煲加水已經要加好多轉了!

論美觀一定是LC優勝!
所以炆野煲湯多數用實力較強的staub, 無水蒸魚等想放出大枱靚d就LC, 各有好處!睇下自己覺得邊樣注重!

小可愛11    發表於 15-2-17 16:57

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我兩個都有,鎖水實用一定㨂staub

伯爵府

LC顏色靚好吸引, Staub個樣就好老實

我用24cm煲湯, 夠2個人飲, 料買少咗但係都好有味, 煲完都係少1cm度

公爵府

回覆:happymina 的帖子

我剛買左LC,有65折

男爵府

我覺得用上去唔相差太遠, D人話STAUB鎖水D, 個人認為LC都無走水問題

我自己覺得個人習慣同喜好問題比較大

我自己鐘意用LC多D, 因為靚D同輕少少, STAUB 18CM我都覺得重, 已經賣走晒STAUB

所以D人話STAUB係實力派

侯爵府

用落其實覺得staub好用D,亦多D,尤其煲湯,真係無乜走水,不過我家中LC多過staub,純粹貪靚

珊瑚宮

畀面勳章

引用:我兩個都有,鎖水實用一定㨂staub

原帖由 sodababy 於 15-02-16 發表
我兩個都有,鎖水實用一定㨂staub
X 2

複式洋房

Staub煲湯真係好正!

男爵府

回覆 debjc 的帖子

請問邊道買? Thanks!

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

lizayu 發表於 15-2-23 11:47
回覆 debjc 的帖子

請問邊道買? Thanks!
大百貨公司都有,睇啱可以入二手。好多人放之前萬寧換的Staub

禁止訪問

男爵府

ky0416 發表於 15-2-23 12:31
電磁爐用到咩?
用到, 仲好好用添~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

I love Staub more than LC. I have a 18cm, 20cm, 24cm and 26cm. Very good.

禁止訪問

引用:Quote:lizayu 發表於 15-2-23 11:47 回覆 d

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

ky0416 發表於 15-2-24 12:13
點解咁多人放嘅?
唔好用咩?
講真如果用開易潔和不繡鋼的JM未必個個會花心機去試。一來重,二來用慣以前的煮法。要用幾次用得好先不沾。否則沾到阿媽都唔認得,又要花功夫去洗,再養。
有JM覺得呢個過程接受到,因為呢D煲冇毒嘛

好似唔係果果人都LIKE LV,CHANCEL咁囉。有人一時衝動買了又未開黎用。

仲有係佢地的煲係可以當鑊用,只要習慣下就做到好鐵氣的效果。炒菜,煎扒都可以用煲。

另一個好處佢地有價有市,你試個唔啱用咪放係出來。我之前都有放白裡的LC,唔合心水,又有JM比果家佢。

首頁

尾頁

跳至