自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我2010年買咗份終身危疾人壽保險係有儲蓄成份
個名係AIA『易達安心保100』
保障金額係USD40000,每年保費係USD660(=HKD$5125),供15年
見到前排有jm問101我又驚自己中招,但真係上網睇完一大輪都唔明自己到底有冇中招
而家今年又到期,agent催我交保費
請指點我到底應該繼續買定係而家要止血Cut咗佢?

侯爵府

回覆:求各位jm指點應否繼續供保險

直接打電話問清楚間公司CS,佢會解釋你份保單,你再考慮自己需要。

子爵府

回覆:magiso 的帖子

留毛,我都睇緊哩隻

伯爵府

危疾咁平

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 lazywife 的帖子

多謝你意見,但我唔想搵番aia,驚比佢耍番我呀

男爵府

回覆 babywater 的帖子

你都係哩隻易達安心保100?
你供咗幾多年呀?我供咗4年啦

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

有人壽有危疾,幾百蚊一個月,唔算貴喇。
唔好人云亦云,人地話保險呃人就立即去cut,損失係你自己,又無埋保障。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你呢份唔貴喎~

男爵府

回覆 cathy29 的帖子

我以前初出嚟做嘢人工低,又有同agent買多兩份意外同住院保險,加加埋埋一年要比over當時一個月人工架

大宅

搵多幾間比較下,有個跟得好既agent都好重要

大宅

搵多幾間比較下,有個跟得好既agent都好重要

侯爵府

引用:回覆 lazywife 的帖子多謝你意見,但我唔想

原帖由 magiso 於 15-02-16 發表

多謝你意見,但我唔想搵番aia,驚比佢耍番我呀
唔會,你唔好揾你個經紀,係揾間公司既CS,佢同你無利益關係,你問佢就答,所以你可以放心問,你唔需要同佢講你經紀係邊位,只係想查詢份保險內容,保障詳情,CUT單過程同損失,佢一定要答。

男爵府

回覆 oooasis 的帖子

我都知比起有啲一個月供款已經等於甚至多過我一年嘅保險係好平
但我而家係擔心我應唔應該供落去,如果供份有儲蓄成份嘅係會攞唔返多少錢,咁係咪應該cut咗佢買過份冇儲蓄成份嘅

水晶宮

唔貴喎,如剪單,你去第二間買過,你年齡又大左,保費從新計,可能仲貴。
唔再買,大吉利是,有起事上來,後悔莫及。
除非果五千幾係好緊,唔用來買保險可以用來做更重要的事,否則一動不如一靜。
網上意見,僅供參考。

大宅

畀面勳章

回覆 magiso 的帖子

我都係呢個2011年買, 保終身供18年, 保額大過你既, 但我唔會cut, 危疾呢樣野呢個時代好容易中,唔想連累仔女. 但我老公上個月就cut 左個基金.
感恩每天, 每人, 活在當下!

男爵府

即係聯絡aia cs問?cs會唔會話比我agent知我查詢過cut單,我驚CS唔直接答我問題話遲啲覆我,掉轉去搵agent耍我

侯爵府

引用:回覆 lazywife 的帖子即係聯絡aia cs問?cs

原帖由 magiso 於 15-02-16 發表

即係聯絡aia cs問?cs會唔會話比我agent知我查詢過cut單,我驚CS唔直接答我問題話遲 ...
係,你直接問,佢話唔識,你咪話揾第二個答你,做咩要等佢,佢一定要答,呢個係你權利

男爵府

回覆 方方媽媽 的帖子

其實錢唔多我唔係好緊,只係聽到人話頭幾年都係供agent commission要快啲止蝕我先擔心

大宅

唔會, 我上次都係打上去AIA CS, 係直接答的, 放心, 打去啦!

男爵府

多謝你,我一陣lunch time就試下打去先

wcpcelia    發表於 15-2-16 19:03

首頁

尾頁

跳至