自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

有危疾有人壽,唔係純儲蓄,我覺得唔好cut,你去第二間買過未必平得過而家

儲蓄果度,你換個角度諗,如果買純保險除非去claim賠償,否則一個仙都冇得拎番,而家你有保障仲可以保本,算係咁啦。
日日是好日

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 sunoil 的帖子

好彩個Agent舊年sell我我都冇落答買基金,始終我好保守,投資投機都唔敢
其實危疾我都真係需要,屋企人有癌症病史醫起上嚟要洗好多錢,當初就係咁先買個安心

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 jenny910 的帖子

多謝你,我一陣lunch time就打

男爵府

回覆 mother904 的帖子

本來我都幾擔心,而家見jm們覆我之後安心好多

子爵府

回覆:magiso 的帖子

未買,想買咋

大宅

畀面勳章

你打去問左再update啦, 我都想了解多d.
感恩每天, 每人, 活在當下!

公爵府

咁供15年都係 total 七萬幾, 好少錢姐, 供得起就繼續供, 反正賊船已上
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:求各位jm指點應否繼續供保險

投連險呃街坊 貴過人壽回報低過投資

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20150215/152943

事實上,投連險的產品價值是兩不像!雖說有投資成分,但投資回報不高,業內資深人士黎仁昌表示,這類投連險當中大部分基金都會跑輸大市,事關無專人幫客戶貼身跟進,「大部分人都會因此提早cut單,基本上中介人及經紀都預你cut單,志在食你行政費。」

至於保險成分,很多投連險的保險成分,佔整份保單不足百分之一。其實買一隻純人壽保險更划算。投連險往往以低門檻作招徠,但其實供款年期長、收費多。以AIA的投連險與純人壽保單作比較,保額同樣是一百萬港元,雖然投連險月供僅三百六十元,比純人壽的近八百元,足足便宜了一半,但純人壽只需供款二十五年,相反投連險要供到一百歲,名副其實「供到死」,再加上每月行政費、保險費、戶口價值費等等。二十五年後,純人壽保險以二十三萬多元供完,同時間投連險供款及雜費已達二十四萬元,但仍要繼續供,計落根本無着數。

變種保險魔鬼細節 累會計師蝕100萬

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20150215/152942

相信每一個香港人,過去都一定買過一份有投資成分的人壽保險(簡稱「投連險」),可說是香港人的「集體回憶」。不過,是痛苦嗰隻。長供,大嚿錢被責死多年;斷供,蝕到渣都無。近日,前理工大學副教授林本利,開記招炮轟此類保險誤導買家,其後不少苦主紛紛走出來,控訴如何被害至雞毛鴨血。

本刊找來多位苦主現身說法,大爆投連險如何「笑騎騎,放毒蛇」,在不動聲色下斬人一頸血;又揭開經紀蠱惑吸客賤招、及保險公司培訓員工冧客招數。而這款「變種保險」,原來已由傳統壽險蔓延至危疾保甚至火險,普羅市民切記提防。

其中任職會計師的曾太,理論上是精明的專業人士,她一一年賣樓套現加上積蓄共一百五十萬元,打算換番間大屋。結果因遇上智易財富的保險中介人謝家浩,令她一家失去半生積蓄。「本身我哋手上資產現金有150萬,佢sell嘅計劃「財智之選靈活投資計劃」,分三年供款,每年供款50萬,合共150萬,到俾我哋簽嗰晚,佢將單拆咗做兩張單,一張我持有,一張我先生持有。」

「嗰150萬係我哋之前賣樓賺番嚟啲錢,話係一個短期投資計劃,佢話之後可以攞番120萬用來做買一層新樓嘅首期。剩餘嘅30萬繼續滾,繼續賺多啲。」

一年供款五十萬後,發現保單有啲問題,曾太卻仍未肯止蝕,「如果係份30年供款,我哋兩個人嘅收入根本供唔起,唔使食都供唔起。發現咗之後,我哋問得佢好詳細,究竟幾多年供款之類。佢為咗安撫我哋,搵來佢公司投連部同事私底下同我哋會面,講解嚟緊一年投資方向,我哋因為擺咗一年50萬喇,所以我哋第二年再擺。」

在旁的曾先生無奈表示:「開頭嗰陣唔知原來嗰份係一份投資相連保單,最後出咗事先,睇番張保單原來退休要俾嗰三十年管理費嘅67%,銀碼基本上等於我頭兩年供款嗰一百萬,變到我啲積蓄一炮過輸晒俾佢。」

「嗰啲錢係之前買樓番嚟,依家變咗啲錢又輸晒,啲樓價又升,依家變咗雙輸。」

氹買投連保四部曲 Sell客有稿照背

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20150215/152944

保險的佣金制度種落不少問題。一般經紀成功賣出一份保單,第一年的佣金可超過百分之一百,即客戶供款一萬元,經紀可收超過一萬元佣金。但由第二年開始,經紀佣金即暴跌至只得一成,第三年起更只得百分之三左右,變相令經紀在賣出保單後,寧願再找新客,也不願花時間管理舊客戶口,或提出任何投資建議。

另一方面,保險公司仍然沿用層壓式銷售制度,一個銷售部門通常都有四、五層架構,最誇張可以有九層,前線賣出產品後層層抽佣。好多保險中介人公司還會寫定講稿培訓經紀,又教經紀出陰招,例如在街上簽文件,令苦主無時間細閱等。而最新投連險玩法,亦由傳統針對人壽保險,開始變種至危疾保險,甚至火險;有業內人士指,這類保險蔓延迅速,已成為過百億規模的大茶飯!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

你呢份又唔係101基金單, 係危疾加人壽, 我覺得有需要的, 如果供得掂, 冇必要CUT左佢! 會蝕錢, 買過份又年紀大左!

男爵府

引用:我2010年買咗份終身危疾人壽保險係有儲蓄成

原帖由 magiso 於 15-02-16 發表
我2010年買咗份終身危疾人壽保險係有儲蓄成份
個名係AIA『易達安心保100』
保障金額係USD40000,每年保費係 ...
你去保險公司問清楚重好喇,再考慮清楚自己需要,唔好上網睇下人地話呃人就即刻走去cut

而且你果份重係危疾,平時無病無痛當然覺得無需要,白比錢好唔抵,但人點講得埋,有事上黎可能真係等住D錢睇私家

你自己考慮清楚,我唔知果D基金係唔係呃人,只知危疾真的不能亂Cut , 萬一你真係上網聽人講Cut 左,如果有事上黎,網友們係唔會代保險公司陪錢比你

咁敏感既問題,費事比人話我係打手
利申,我做Account , 不是賣保險
我公司有醫療保,所以我自己沒有購買任何保險
假如將來有一日公司再冇醫療保,我會考慮自己買一份

伯爵府

引用:危疾咁平

原帖由 cathy29 於 15-02-16 發表
危疾咁平
我份危疾都係一年四千幾,不過供20年

Ruph出世啦,2010

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實保險好睇個人需要及能力.
當年我買人壽+儲蓄 , 因為要供樓, 一定要買個保障,
萬一冬瓜豆腐, 老公都都有筆錢攪掂層樓先.

如果供唔起, 就買無儲蓄果種, 純人壽 .

到依家叫做年年回本, 現金可以提取10幾萬.
叫做有筆應急錢,又買到個保障.

子爵府

magiso 發表於 15-2-16 11:21
回覆 方方媽媽 的帖子

其實錢唔多我唔係好緊,只係聽到人話頭幾年都係供agent commission要快啲止蝕我先擔 ...
其實間間都係架喇~ 我覺得既然唔貴, 可以諗諗繼續供.

男爵府

點解話呃人?有儲蓄成份起碼可以有本拎番 我以前18歲買過份冇儲蓄的 知道每月白俾就即cut 你個plan都唔貴呀 危疾我都覺有需要買

公爵府

危疾吾係咁易 claim 到的, 敢問大家清楚曬所有 claim 的條件嗎?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

你份應該係危疾
應該唔係人地講嗰d 101
冇病冇痛唔洗claim最好啦
但touchwood 有咩都可能幫到手
而家usd 660一年,
供15年都係usd 一萬左右,
就有usd 4萬保障
不過份保險詳情都係問返嗰間公司好

男爵府

其實後生買落危疾PREMIUM係平,但如果我40歲先去買(年紀大易中D),保費會幾貴呢?但我慳左(當25開始買危疾)15年既保費WO??我宜家都有供,25歲買,危疾(USD30000)加HOSPITAL加LIFE(USD50000),一年PREMIUM 約USD840,但我老公係咁叫我CUT,都唔知點好.....我老公公司有COVERAGE,但就應該冇危疾

水晶宮

magiso 發表於 15-2-16 11:21
回覆 方方媽媽 的帖子

其實錢唔多我唔係好緊,只係聽到人話頭幾年都係供agent commission要快啲止蝕我先擔 ...
咁就一定架啦。去邊間買都一樣架喎。再買,咪再經歷多一次”頭幾年”囉。依家已開始進入agent抽佣少的時期才話斷供,咪仲蝕。
如果唔比人賺,又邊個肯比服務你,介紹你買保險。

水晶宮

基金我買過,八年後有賺離場,取回的錢再投資。
人壽危疾意外住院家居家傭保,全部有買,因為早買落,每月只供幾百,起碼有咩事,層樓唔洗煩,有錢供阿囡讀書。我家人claim過住院、意外和危疾,都好順利,工人就更加成日claim醫療費添。
我從來唔認為保險係厄人,厄人的係個別agent,氹人買,誇大保障範圍。
所以,要識睇policy,或揾相熟朋友介紹。

珍珠宮

magiso 發表於 15-2-16 11:08
回覆 oooasis 的帖子

我都知比起有啲一個月供款已經等於甚至多過我一年嘅保險係好平
咁你要睇返你而家果份包d乜野, 個金額係幾多, 供完拎得返幾多, 係咪guarantee. 如果買過另一份差不多既保單, 會唔會反而仲要供多d, 因為唔同年紀買既保單, 供既金額都唔同架.
我而家買左幾份冇儲蓄成份既, 一年既供款佔一個月人工70%, 不過我知我冇買貴同冇買多, 因為係好親既親戚度買.

首頁

尾頁

跳至