跳至

首頁

尾頁

別墅

bb七個月,星期三開始比兩餐粥佢食,但d便便變得很硬,昨天更冇大便,之前吃一餐粥就沒有問題。你們有這情况嗎?

別墅

原文章由 sumshan 於 08-5-31 21:54 發表
bb七個月,星期三開始比兩餐粥佢食,但d便便變得很硬,昨天更冇大便,之前吃一餐粥就沒有問題。你們有這情况嗎?

我女食兩餐粥之后d poo poo係硬咗,但仍然日日有得疴。你試下比多d水佢飲。

大宅

我仔仔有時兩日先一次, 都試過大便乾, 於是在粥仔中加多少少水, 同埋多 d 餵水, 之後無事~

我發覺蘋果同木瓜好似好d, 日日食香蕉奶粥仔就會乾d, 於是我就隔住咁俾佢食, 換下花款~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我1開始比BB食粥仔既時候已經係2餐架啦..(99教mouth: )
初初個幾餐便便係硬身既..
跟住轉下D南瓜煲比BB食..
就變左痾難C..
到左而家都係難..
我係3星期前到開始比BB食粥仔的"

大宅

我打算 bb 8 個月大先開始食兩餐粥 !!
我想問下, 你地 bb 除左食兩餐粥, 仲飲幾多餐奶?? 每餐飲幾多??

別墅

我BB快七個半月
而家一日五餐
奶, 糊, 奶, 粥, 奶
朝早唔食粥係因為我起唔到身
同埋我覺得唔好一次過轉哂二餐粥佢會快D適應到
由第一日七個月就開始食粥仔
而家都OK食得幾好
剛食就會追住來食
食到咁上下唔餓就會食得慢好多
所以仲係食大半個鐘先食得哂成碗粥

❤POPO`B❤媽咪既BB食南瓜有問題
我個BB食果糖有問題
所以我都好少比生果BB食
唯有放多少少菜 (西蘭花) 係粥仔度~
佢D便便都係硬既
一日既份量唔會好多
如果飲夠水就會日日都有便便~
所以多飲水係好緊要!!!

別墅

原文章由 ami0momo 於 08-6-1 14:03 發表
我BB快七個半月
而家一日五餐
而家都OK食得幾好
剛食就會追住來食
食到咁上下唔餓就會食 ...

八個月先食得西蘭花,而家食得椰菜花、白菜、豆,蕃茄、薯仔、甘荀、南瓜同芹菜等。

我女女同你仔仔同一日出世,一齊生日!

男爵府

畀面勳章

乜八個月可以食兩餐粥0架喇?係咪兩餐粥都食同樣0既0野呢?因為而家我淨係比一餐粥(有豬肉+蛋黃或菜)佢食,咁係咪兩餐粥要比唔同0既食物呢?

複式洋房

我bb下星期就8個月,不過我會繼續午餐食糊仔,晚餐先食粥,因為睇過書話糊仔營養高d,而且bb都仲肯食,所以唔轉lu......

大宅

畀面勳章

我亞B早就已經吃兩餐粥仔,不過佢吃得好少,吃左粥仔之後D便便硬左,多左,基本上系每日兩次,不過佢吃唔系甘好。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我個bb已經食咗大半個月2餐粥仔,由於我經常俾水佢飲,所以啲便便都ok,加上我又俾橙汁,有時啲便便都未必一舊舊。

大宅

我阿b宜家7個月多d, 近半個月開始已經一日食2餐粥仔:
一日五餐: 奶, 粥, 奶, 粥, 奶, 見佢重得都ok, 都係75%條線, 所以食左一罐米奶之後無再買喇. 一路都係煮粥佢食.

阿b d大便便唔係日日都有, 間中要隔一日. 不過都係軟身多. 我諗真係要俾多d水佢飲. 尤其天氣熱左, 佢都想飲多d水咁. 如果便便硬, 我仲會煲下開奶茶佢飲. 不過都兩三個星期先一次.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 ami0momo 於 08-6-1 14:03 發表
我BB快七個半月
而家一日五餐
而家都OK食得幾好
剛食就會追住來食
食到咁上下唔餓就會食 ...

ami0momo請問咩事呀?
係咪因為痾難C呀?

別墅

OH... 我個仔仔本身只係飲奶d 便便都唔係咁好, 而且轉左2號奶粉後仲有時2-3日都無便便, 見到佢痾得好辛苦 , 所以我煲粥都會落南瓜,carrot, 菜蓉.仲要食下香蕉,橙,同火x果呀, 但係便便都係比較硬,都好頭痛

別墅

原文章由 HEI` 於 08-6-2 06:42 PM 發表

ami0momo請問咩事呀?
係咪因為痾難C呀?

係呀! 佢一日痾幾次...
次次都係水咁 (好似飲人奶既便便)
跟住停左無比第二日便便就正常返!

我同我朋友講 (佢睇得bb書多)
佢話我bb可能係因為仲未消化到果糖
所以就會肚痾啦~
因為佢個仔細個個時都係咁
後來去睇醫生個醫生咁話佢知架!
不過我bb而家開始已經可以食少少生果都無痾
但係就真係好少好少囉~

別墅

原文章由 bigchicken6 於 08-6-1 03:57 PM 發表

八個月先食得西蘭花,而家食得椰菜花、白菜、豆,蕃茄、薯仔、甘荀、南瓜同芹菜等。

我女女同你仔仔同一日出世,一齊生日!

好野! 有bb同我個仔同一日生日!
你有無參加氐十月一生日會呀!
我後補呀! 希望可以去到啦!

西蘭花我個仔又食得唔錯woo~
都消化到! 便便無西蘭花... 嘻嘻~
反而紅蘿蔔唔係咁好...
d便便成日見到有紅蘿蔔係度...
而且我bb仲好鐘意食西蘭花添~
準備同煮都好方便~
i love 西蘭花~ yeah!

禁止訪問

醒目開學勳章

民房

我囝囝7個月大開始食1餐粥係中午(通常都係豬展調味加菜心or 節瓜or 南瓜 or 紅蘿蔔) & 4餐奶 ,就快8個月了,呢2日夜晚8:00個餐比佢試食3匙糊仔(即半餐),唸住補番4安奶,但佢巳扭計要訓(因佢一定係8:00倒眼訓), 點算? <如果佢唔食糊仔,通常呢餐係飲得最多架,可以飲到7-8安! 但糊仔當然係夜晚餵啦>
my baby schedule:
8:30 a.m.--> 5-6安奶
10:00-11:00a.m. --> sleep
12:30 -->1碗粥
2:30-4:30 --> sleep
4:30 --> 6安奶
6:00 --> eat apple
6:30 --> 沖涼
直至8:30都唔肯訓
12:30 --> 6安奶
請問咁夠唔夠營養呀?

別墅

照你上面個schedule你BB一日飲3餐奶 (me too)
但係食一餐固體食物...
我想問吓... 佢eat完apple之後無扭計要食奶咩?
我bb有時都無係食奶時間瞓左覺
初初我同我老公都有商量叫唔叫醒佢食奶
我老公同99佢地就話由得佢瞓多陣
但係好多時一瞓就瞓多成個鐘以上
跟住之後既時間就搞到亂哂
本來11點食最尾個餐之後hea一陣就瞓
點知就變左12點或者之後先食
時間太夜對BB唔係咁好
於是我就試下照叫醒佢食奶
抱佢起身初初都仲瞓緊覺
但係一放支奶入口就係咁啜
我就以為佢反射條件瞓住食啦~
當我掹開個奶樽佢就即刻掙到隻眼好大碌住我
之後就即刻塞返個奶樽比佢又繼續啜奶~
試多幾次之後先知道
佢其實係夠鐘飲奶既~
不過又眼瞓又肚餓~
咁岩又瞓左覺先所以咪以為佢唔肚餓囉~
有陣時佢合埋眼食奶食到尾既時候就會張開隻眼
食哂之後仲係度玩添~
真係比佢激死呀!

就我意見,
BB未夠一歲最好都係跟返佢每日應有既餐數去食就最好喇!
定時定候食野對BB既消化同吸收都好D架!

子爵府

Hi ami0momo請問西蘭花點煮粥仔? 磨成蓉or 就咁放落粥仔煮? thx

首頁

尾頁

跳至