烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今晚最後衝刺蒸底蘿蔔糕,個仔唔鍾意腊肉腊腸,
今年就放少D料,只有瑤柱同蝦米,但個錫紙兜唔夠裝晒D料,
幾乎滿瀉,好彩蒸完都冇事。

剩咗一D料,於是就咁落平底鑊煎熟,咬落口好爽好味,
懶唔想蒸成粒鐘的話,可以考慮就咁撈完料就煎熟。

Jessica-WNJ    發表於 15-2-18 17:58
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

雖然好多JM或者都已經收爐,但積管分享下我點整,真係易過鬼,
今年連D蘿蔔都冇煮過就蒸,味道一樣好。

材料:
白蘿蔔兩條(唔記得幾多斤兩,大家睇相啦)

蝦米3湯匙(隨口味加減)
瑤柱3湯匙(隨口味加減)
粘米粉2又1/2量杯(320g)
水份2量杯(473ml)我用蘿蔔水及浸蝦米瑤柱水
鹽1/2湯匙
白胡椒粉少許

煮法:
1)蝦米及瑤柱用熱水浸軟,瑤柱用手撕成幼絲,留水待用。
2)蘿蔔去皮磨絲,把白蘿蔔絲榨乾水,水留用。

3)粘米粉用浸過蝦米及瑤柱嘅水再加白蘿蔔水開成糊。
4)蝦米及瑤柱用油爆香,撈起放涼。

5)將白蘿蔔絲放入粉糊中撈勻,加入蝦米及瑤柱絲(留一D舖面用),加鹽及白胡椒粉撈勻。
6)錫紙兜抹油,將糕料倒入。燒滾水放糕盤入鑊中大火蒸1小時,中途留意有冇乾水,要補充熱水。

**料多少自己加減,今年我冇加太多料。
**白蘿蔔冇煮過,但蒸成粒鐘點都熟架,只要插隻筷子入去糕度冇粉漿黏住就即係熟。
**糕初初蒸成會顯得水汪汪,放涼之後就會變實,到時再反扣或切較好。

因為個錫紙兜裝唔晒糕料,剩低唔係好多,我用平底鑊加油將料煎成蘿蔔糕/餅,咬落爽口,味道唔錯。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:蒸同煎嘅蘿蔔糕

水晶宮

男爵府

珍珠宮

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

新的一天...希望真的有新的希望吧...

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

睇見都想食

rose-mag    發表於 15-2-19 14:39

大宅

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

空運一底來我家!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

王國長老

alfreday 發表於 15-2-18 21:34
空運一底來我家!
今年懶,就得一底咋。

別墅

男爵府

今日都想整,但係街市又無開,行左幾間超市都無蘿蔔賣

王國長老

cc4321 發表於 15-2-19 00:29
今日都想整,但係街市又無開,行左幾間超市都無蘿蔔賣
可能俾呢度JM買晒都未定,街市開市應該會有,蘿蔔糕係應節食品,但平時整都可以嘅。

男爵府

rose-mag 發表於 15-2-19 16:32
可能俾呢度JM買晒都未定,街市開市應該會有,蘿蔔糕係應節食品,但平時整都可以嘅。 ...
我見好多人放假前已入定貨,自己無入,而家得返半底

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 15-2-19 16:32 可能

原帖由 cc4321 於 15-02-19 發表
我見好多人放假前已入定貨,自己無入,而家得返半底
嘻嘻,我都係早幾日買定尋晚至有時間蒸

大宅

侯爵府

2024年龍年勳章

禁止訪問

回覆:rose-mag 的帖子

首頁

尾頁

跳至