爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

係理財版問過,不過都來哩邊問下...

買新車到底full pay抵d?
定係上會抵d?

上會3%,供5年,
唔full pay的話可用來做人仔定期(都係3厘幾左右),

聽朋友講上會可以抓多d贈品..(意思即係上會的話車行會賺你多d..係咪咁解?)

大宅

I prefer 上會.

男爵府

回覆:買新車上會定full pay著數d??

羊毛出自羊身上…

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

3厘?

紅日後打去建行、創興、永亨、日立問問

再同sales討價還價

我上年4月做1.5% leasing 最近有朋友都係咁上下

禁止訪問

用戶要求終止服務

引用:係理財版問過,不過都來哩邊問下...買新車到

原帖由 ho6412 於 15-02-21 發表
係理財版問過,不過都來哩邊問下...

買新車到底full pay抵d?
我上會1.6息,唔知即係幾多%,仲要留意係上會買全保,第二年保費好似都係用車嘅原價計

大宅

回覆 tzelam2014 的帖子

可以買細d

大宅

引用:Quote:原帖由+ho6412+於+15-02-21+發表係理

原帖由 tzelam2014 於 15-02-22 發表
我上會1.6息,唔知即係幾多%,仲要留意係上會買全保,第二年保費好似都係用車嘅原價計

...
上會買全保的確係用汽車買入價計算收費,但係賠償就要計折舊。
不過唔好諗住full payment,第二年之後就買小啲,因為只會賠得更小。

大宅

即係點??唔係太明白...

我係想問full pay定上會著數d...
點解會講左去保險度?
如果要上會的話,一定要買全保?

我都諗緊買唔買全保,
話晒都新車,
淨買第3保好似唔夠穩陣....

以前買舊車就淨3保,
全部係跟車價計??
未買過....
即係話如果供5年的話,5年都要買全保????

大宅

回覆 ho6412 的帖子

以30萬車價為例,如果leasing 1.8%,供5年。年息$5400,共$27000。實際年利率3.5%
你自己計下定期5年有冇$27000息

上左會,有d會都要求5年都買晒全保,有D尾兩年唔駛買。

新車,你俾全數,一般第一年都會買全保,第二年開始就個人喜歡。

當然上會同保險都跟sales買,sales會開心d,佢多d commission。

有人鍾意俾晒全數,自己keep 牌簿,有人鐘意keep現金。

所以,全數定上會睇個人喜好,冇話邊樣好d。

大宅

回覆 traveller632 的帖子

車行做3%,(應該係平息)咁實際年利率咪去到5.79%(上網搵到計數機計)
我過去幾年人仔做定期息口平均3.2厘/12個月
好似full pay抵d...(如果我無計錯的話)

你用1.8%做例子,所以唔差太多,
但車行做3%....

大宅

ho6412 發表於 15-2-22 21:56

車行做3%,(應該係平息)咁實際年利率咪去到5.79%(上網搵到計數機計)
新車邊有可能3%,咩牌子?
如果真係3%,一係你搵另一個sales,一係出去上會。

大宅

http://www.hyundai.com.hk/price_list

大宅

回覆 ho6412 的帖子

你問下sales先,佢for reference only 同埋佢唔係leasing,係HP
以我所知仁孚做1.8% leasing, 豐田有人做到1.5,幾年前買Audi leasing 都係2.2,依家仲平。

你可問下ICBC,以我所知是最平的,聽過1.28

複式洋房

sales happy if finance, they earn a lot of commsion when u get financing.

its personal finanicail arrangment, too many things in the formula.

its like if you have lots of money, you won't consider financing it, if you need to think , u possibly need it so that you keep more cash on hand for other use/ invesment.

首頁

尾頁

跳至