夫婦情感

跳至

首頁
12345...35

尾頁

別墅

成件事成批布甘長。
話說由於小朋友出世,係2012年搬左返去同99住。99有兩個工人,因為佢有cancer, 一個負責煮飯煲中藥,一個負責清潔洗衫。因為我們搬了入去住,因為我係在職媽媽,就分派一個負責照顧BB(B), 另一個就煮飯洗衫。工人工作量多了,實唔滿意。於是咪同99投訴,甘99咪將壓力轉向我,想我放棄事業,全職湊B。唔係我唔想,而係C6一份人工真係搞唔掂(我比C6搵多一皮)。

因為BB夠兩歲,開始讀N班,因為99果度係交區,返學要坐校巴,於是我一路游說C6買樓近返BB返學,唔使坐校車。於是,2014年頭購入了新單位,接著也自己請左個新工人係新居負責湊B。

因為BB12月返學,我地就係舊年11月中同新工人一齊搬左入去住。新工人做得很差,同C6商量後,係12月中決定同99交換叫工人B過來湊B, 另一邊我們亦開始再請新工人,99也願意。

之後C6的嬷嬷走左,BB生病發燒入院兩個禮拜,有嚴情緒病,大家都好唔開心。原本新工人應該係1月返工,點知出左visa之後又失左踪,又要重新再請工人。

點知係1月中,99話我地個工人太差,要即炒,話佢果個工人情願一個人做唔放假都要炒。我地也很順攤地賠了一個月送走左佢。但之後一路又話要攞返個工人,同99關係真的不是太好。同月,C6的婆婆入院一個禮拜後又走左,本來入院果一個禮拜C6想去探佢,但我衰,因為之前BB入院兩個禮拜都無人探佢,都懶懶閒,最後係佢婆婆昏迷下才去醫院。。。大家關係更差。。。

點知好快係前幾日年廿九,連C6的患老人痴呆的公公都走埋。果日開始C6成個人都好唔開心,話今年唔過年唔出街,唔拜年,唔派利是。

臨過年果日年三十,99竟又話要攞返工人,為有同佢講C6辭職湊B,工人年初一會返去。點知又話二月尾要安排葬禮,我咪老實話我地新工人未黎,要湊B,根本出席唔到,要等新工人黎先可以出席。點知62話唔洗預我倆,我哭了,好委屈。最委屈的是,C6認為是我錯。最後,因為無位,葬禮安排左係3月中(新工人有機會到埗),我係當晚亦強行拉左C6返娘家食團年飯。我哭了。

年初一,C6唔肯返我娘家拜年,佢屋企人去左長洲玩(真的接受不了家人剛過身都可以去玩!),佢屋企叫我唔好返娘家,同C6 join佢地,我接受不了。我又再次哭了。

年初二,強行拉左C6出街買日用品。其實,自年初一開始,C6湊B湊得好辛苦,雖然日頭主力我湊佢幫手,但相比以前從來無幫手黎講真的會很辛苦,而且BB每晚3點幾才睡,真係辛苦到趴係度。

年初三,本來想買新自動吸塵機幫C6手,點知睇唔啱牌子。C6又係十萬個不滿甘去街。當晚,C6話同99食飯,我唔想去,因為C6都無同我屋企人食飯,點知BB唔肯跟佢去。本來預左會出街食飯,搞到咩都無準備過,成8點先即刻入廚房煮野俾BB食,BB得兩歲好naughty,真係辛苦到嘔。晚上C6返到黎問我沖左涼未,我睇住BB邊有可能沖到涼?於是,開戰了。佢攞我同工人比較,我咪話「佢甘好,你咪娶佢做老婆,離婚囉」
佢之後好冷靜甘講婚佢會離,唔會同我爭BB, 會初五搵律師樓搞。

我崩潰了。

哭了成晚。

BB好乖,有去安慰我。

今早起床,雙眼還是會哭。控制不了。

我不知道今後的路應該怎麼走下去。。。

珍珠宮

回覆:年初三,老公話要離婚。。。

成件事俾我感覺係你唔識體諒人,你c6壓力爆燈,加上親人離去,心情唔好,你又唔理佢感受,娘家可遲d返,工人未到步會否考慮搵ee幫手,減輕大家壓力,

ABEIVY    發表於 15-3-7 12:08
Jolin_Yuen    發表於 15-3-6 13:04
cffw    發表於 15-3-6 03:37
certainly06    發表於 15-3-5 22:03
LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:17
幸福寶貝豬    發表於 15-3-1 00:52

侯爵府

我都係感覺最大問題係你.要體諒下人.同點解成日都打你99個邊主意.你媽幫不到?

LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:17

男爵府

我覺得,c6已經講到明,新年,唔出街唔拜年,你總強行拉佢去,為咩?
你唔想去長洲佢地強行拉你去,你都唔歡喜啦,都係一次半次唔去你外家姐。乖,下次自己番,有白事大家體諒下。
一時火遮眼姐,你衝口而出過句離婚⋯

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

咁其實係你提出離婚 佢成全你

你有無覺得你自己有問題?你老公退後一步時 你就踏前一步直到迫埋牆角
你老公已經唔夠訓仲出乜街係屋企休息下仲好
唔夠訓d脾氣會上升
你係有心搵人湊個小朋友去搞左個葬禮 去完再接番小朋友 有乜問題?你無朋友你無娘家?
就算真無人 你一個請假 你老公出席都得
老人家入院點都一定要去 2公婆唔可以分開行動 一個湊住一個入去睇 之後再一個出黎一個入去
唔知你地當時點覺得 有時有d野真係一條刺 特別如果個老人家同你老公感情係好好

cffw    發表於 15-3-6 03:38

大宅

口輕輕自己出口話離婚,依家又後悔。。。
呢句係唔可以輕易出口。
如果你唔想離就好好道歉啦。

wcpcelia    發表於 15-2-23 16:33

水晶宮

hashtag影視迷勳章

無工人唔去喪禮真係講唔通

LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:19

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:成件事成批布甘長。話說由於小朋友出世,係

原帖由 Dinper 於 15-02-22 發表
成件事成批布甘長。
話說由於小朋友出世,係2012年搬左返去同99住。99有兩個工人,因為佢有cancer, 一個負 ...
明白作為媽媽,好多時都以bb為先。c6 接二連三失去親人,就算你唔想同bb出席,都應該唔好再煩老公。。。

男爵府

從你既描述覺得你有D霸道,不近人情喔! 快D認錯tum返個老公啦。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

同埋你老公白事係身 跟都唔拜得年 樓主倒番轉頭你係你老公 你會點

男爵府

同埋男人最怕煩,佢白事在身,你又由年初一喊喊喊到年初三…總要爆句離婚⋯佢已經想避世。
如果唔係真係想離⋯⋯就真係好好諗下點修補⋯

大宅

轉個角度, 如果你係你老公, 你的感受會點?

感覺上, 你很多時也是從自己出發.... 但相反, 你老公呢? 他心情已經不好, 已講明不想出街, 為什麼你要逼完又逼....?

雖然過節重要, 但也有例外的情況, 家裡咁多人過生.... 不去女家做節, 拜年也正常... 想一家人去長洲散下心也很合理....

希望樓主... 用第三者的角度看這件事, 有不同的看法啊!

toutou1024    發表於 15-3-6 20:12
LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:20

大宅

你c6咁重視佢外公外婆,你連葬禮都推埋?行開果幾個鐘,BB比你外家湊都得啦。
難為你c6,你話要搬就搬。你又為佢做過d咩?快d氹返佢啦

男爵府

回覆:Jessicalws 的帖子

過年遇著白事,係要唔過年,唔慶祝,唔派利是,就好似平日咁。一切要以白事的家人的感受行先。而且,傳統家庭,未必鍾意有白事或帶孝的人上門拜年,除非你事先表明,而人家又唔介意。這是基本禮貌和對人的專重,更何況,你做咗人老婆,做咗人媽媽。對C6也好,對娘家也好,也要照顧人哋的感受。

你咁care娘家,或你賺得多過你老公,點解唔叫你娘家睇住BB一晚,或請姨姨湊住BB先,做咗白事先?點解要俾工人,主導你的生活,係咪要請一個好的工人,你先可以搞到白事?仲大大聲,覺得自己好委屈。

你先生已經肯主動湊BB已經好好,我聽完你個故仔,覺得你簡直係趕狗入窮巷,迫C6埋牆角,自己攞嚟。

toutou1024    發表於 15-3-6 20:13
Jolin_Yuen    發表於 15-3-6 13:06
cffw    發表於 15-3-6 03:40
LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:20

大宅

你個標題要改下 應該係 年初三我話要離婚 老公成全我

toutou1024    發表於 15-3-6 20:13
vivibabyvivi    發表於 15-3-4 23:37
LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:21
chloe_loves_cat    發表於 15-3-2 12:20
barbiewong    發表於 15-3-1 10:02
chappiet    發表於 15-2-26 09:21
kendy1109    發表於 15-2-23 23:38
selinako^^    發表於 15-2-23 21:57
chunsamyuen    發表於 15-2-22 16:15
happywindy    發表於 15-2-22 15:20
LovelyK    發表於 15-2-22 14:11
凡事阿b為重 !人奶妈加油!

侯爵府

好煩,你想你老公點呀,死左阿婆又死阿公,個阿媽又有癌,咁既情緒唔去拜年,好正常姐,你唔係覺得佢會笑得出呀,同埋湊個bb姐,正正常常,你講到好似湊個上帝咁大件事,有無咁辛苦呀,係咪無個工人會世界末日呀,你老公查實都係忍得你耐,你又咁岩講離婚,咁咪岩岩好囉,佢順你意姐,又喊咩呀?我完全接受唔到因無工人唔出席葬禮,家下唔係葬貓葬狗,係你老公至親,你老爺都叫好脾氣,如果係我新抱講呢個理由,我真係會想摑佢。

Miffyharu    發表於 15-3-28 06:48
toutou1024    發表於 15-3-6 20:14
Jolin_Yuen    發表於 15-3-6 13:07
vivibabyvivi    發表於 15-3-4 23:37
APIGMA    發表於 15-3-4 21:55
蔚藍飄舞    發表於 15-3-4 15:23
LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:21
Vividada4472    發表於 15-3-3 17:26
barbiewong    發表於 15-3-1 10:03
chappiet    發表於 15-2-26 09:21
leetai    發表於 15-2-25 23:46
雙魚仔    發表於 15-2-25 01:58
esmehouse    發表於 15-2-24 14:32
舒莉莎    發表於 15-2-23 20:52
candy9328    發表於 15-2-22 22:06
chunsamyuen    發表於 15-2-22 16:16
happywindy    發表於 15-2-22 15:20
cat10    發表於 15-2-22 15:03
Nancy20090615    發表於 15-2-22 14:39
babyhoi    發表於 15-2-22 12:57
QUEEN314    發表於 15-2-22 12:21

男爵府

我係女人,我都覺得你好煩,不停小事化大,唔識體諒別人,甚至不近人情

如果我係你老公,都會同你離婚,或者根本唔會同你結婚

cffw    發表於 15-3-6 03:41
LamLamMummy    發表於 15-3-3 22:22
cat10    發表於 15-2-22 15:03

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

同樓上jm一樣,
覺得問題出在樓主身上。
男家咁多個老人家去左,
你應該多D遷就佢地,
但你就乜都拒絕,
拒絕去葬禮丶去長洲丶去醫院,
但你又多次重覆「強行」拉老公去呢度嗰度喎,
小小事就喊喊喊,要老公就哂你,
真係好難忍,
快快向老公道歉,
兩歲B好難湊,
但不能只顧個仔,
而不理身邊人的感受呀!
FYI,至親的葬禮,BB也可以去的。
百無禁忌。

子爵府

聽樓主咁講, 樓主老公同夫家我覺得冇問題, 樓主c6男家連續幾位親人過世, 你認為你c6有心情去你娘家食飯, 行街買日用品嗎? 佢屋企人去長洲散心係一件事, 其實有白事一般都不能去人屋企, 所以你男家D親戚約埋一齊去其他地方散吓心, 食餐飯, 我認為冇問題。
如果你因為冇工人睇住BB而唔出席至親長輩嘅喪禮, 就點講都唔通, (外/祖父母其實係好親), 咁就係人都會話你唔啱!

樓主呢段日子就忍吓啦, 少説話, 多禮諒男家,可以幫到c6/夫家手就幫, 老公方面, 屋企野可以自己做就自已做,自已買, 冇謂搞你老公住。其實你老爺奶奶重傷心, 帶埋bb同佢地飲吓茶, 陪吓佢地, 就係新抱同老婆現在發揮工能嘅時候了。
快D同老公say句sorry, 好快冇事。

首頁
12345...35

尾頁

跳至