懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知點形容 好似一粒粒瘡定水泡咁,面有d仲結焦咁... 買左瑞士寶寶皮膚膏沉晚開始查,但係暫時冇嘜好轉,有冇bk媽媽用過?聽日去健康院會問下姑娘醫生,好擔心

大宅

回覆:bb濕疹-胎毒-皮脂炎-奶癬

直接睇私家醫生,我仔仔早幾日都係甘,睇左醫生話會出曬全身,醫生開左藥膏,肚風水(屙曬d濕毒),沖涼用藥水,大概一個星期左右,宜家皮膚變返白白滑滑

出紅粒(會痕)-頭部,面部,蔓延全身,退紅之後開始變得鞋,非常鞋,蛻皮,之後滑

大宅

回覆 TSOIWL 的帖子

媽媽 你睇醫生話係濕疹嗎?會唔會好返又好易返發?我b都係頭仔都有,面同頸keep住紅左幾日,唔退紅... 我都打算聽日去睇私家

大宅

係啊,話係濕疹,屬於敏感類,同埋都有可能係媽媽懷孕時體內荷爾蒙影響,比較麻煩咯,容易受天氣影響

大宅

回覆 TSOIWL 的帖子

即係冇得斷尾

大宅

唔知有無得斷尾啊,暫時bb已經好返

大宅

引用:bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知

原帖由 090603 於 15-02-22 發表
bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知點形容 好似一粒粒瘡定水泡咁,面有d仲結焦咁... 買左瑞 ...
你bb都幾嚴重,快d去睇醫生,我囝囝之前有濕疹,頭同臉都有,仲出水,健康院姑娘話bb濕疹好普遍,唔會開藥,我自己去左睇私家,睇左幾次擦類固醇都唔好,最後睇皮膚科,個幾星期好曬,不過間中會返,但擦返藥膏一兩日又好返,醫生話bb一歲前都會反反覆覆,大d抵抗力好d就唔會慢慢好。

禁止訪問

大宅

你可以去藥房買\"豬油膏\"沖完涼就同bb搽,醫院都係咁

大宅

回覆 chickfran 的帖子

我去健康院醫生話係頭泥黎,我地聽到都o咀 d姑娘就話係因為bb熱得濟散唔到熱所以係塊面爆哂出黎

大宅

回覆 WinsomeHK 的帖子

我之後去左醫院睇黃,醫院姑娘都建議我地問左醫生開有類固醇既藥膏搽返好d皮膚先再keep住搽自己lotion,不過我地都唔想bb搽類固醇,加上搽瑞士寶寶有好轉,所以冇問醫生拎。Btw,bb塊面仔而家好左好多,d位甩左皮見返原來自己d皮膚,不過面珠鄧好左,個額頭仔又開始有一堆粒粒,都怕又變濕疹一達達,真係長期作戰

大宅

回覆 Mybeautifulmama 的帖子

係咪去藥房直接話豬油膏就明架啦?會唔會都有分牌子邊隻好

大宅

牌字唔重要,豬油膏就ok

別墅

我覺得似係胎毒,唔好亂搽野啦!

大宅

唔好亂搽,搵個兒科醫生睇,咁細個,希望睇個好醫生一次過攪掂

禁止訪問

別墅

引用:bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知

原帖由 090603 於 15-02-22 發表
bb一個月大,近呢一兩個星期d皮膚差到唔知點形容 好似一粒粒瘡定水泡咁,面有d仲結焦咁... 買左瑞 ...
我帶bb去私家醫生開左藥膏 好快好翻 筲箕灣盧婷雅 不過我bb無甘嚴重

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我bb都有類似情況. 看你信那一套,因醫生都有幾種: 1. 重藥後調理(搽AQ cream) 2.續步增強藥性至停步 3.全天候強力保濕 1-3西醫, 4中醫

選定一種, 就跟. 唔好太多諗法. 好困擾.

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:renaynpat 的帖子

另外, 健康院同兒科醫生意見不同. 我就信醫生.

大宅

BK Milk勳章

真係好嚴重!要小心處理!

首頁

尾頁

跳至