自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

食物及衛生局副局長陳肇始出席本台節目《講清講楚》時表示,考慮這樣做,是因為本港母乳餵哺率偏低:「香港我想在六個月全母乳餵哺,比率只有百分之二,可能是全世界最低,其中一個因素,我們都會覺得可能是過重依賴奶粉。因為母乳餵哺都會有優越性,最能保障嬰兒健康。」

資料By: http://news.tvb.com/local/54e947df6db28c2e21000002
你地支唔支持?
雖然仲未有小朋友,但我諗自己會好想喂母乳。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我估計係好多阿媽都要返工, 要比母乳真係麻煩左D

返工又要去廁所整, 其實都幾dirty

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己身子不好, 餵唔到母乳

伯爵府

dipki 發表於 15-2-22 19:22
食物及衛生局副局長陳肇始出席本台節目《講清講楚》時表示,考慮這樣做,是因為本港母乳餵哺率偏低:「香港 ...
支持!!!! 我仔都係飲奶粉大,奶粉人奶係自己選擇. 問題係太多媽咪俾D奶粉廣告入哂腦,覺得真係可以令BB聰明D身邊有好多高學歷朋友都好信廣告

翡翠宮

引用:Quote:dipki+發表於+15-2-22+19:22+食物及

原帖由 ivyko 於 15-02-22 發表
支持!!!! 我仔都係飲奶粉大,奶粉人奶係自己選擇. 問題係太多媽咪俾D奶粉廣告入哂腦,覺得真係可以令BB聰明D: ...
高分低能嘅大把,死都話奶粉好過人奶 奶粉商其實好多好黑心,係非洲東南亞好窮嘅地方都要賣廣告話奶粉比人奶好,好多窮媽媽唔識真係信就去死hai 死抵買奶粉

翡翠宮

引用:食物及衛生局副局長陳肇始出席本台節目《講

原帖由 dipki 於 15-02-22 發表
食物及衛生局副局長陳肇始出席本台節目《講清講楚》時表示,考慮這樣做,是因為本港母乳餵哺率偏低:「香港 ...
關乜奶粉是,成個社區都唔配合。

公爵府

回覆:政府擬規管奶粉

想推廣母乳,首先要增強配套

如果生bb可以有16星期有薪產假, 加自願可取無薪假4星期 (僱主要批), 政府又可以俾資助中小企設立泵奶室,及母乳儲存裝置,咁我相信餵嘅媽媽會多好多囉

lailaiha    發表於 15-2-23 09:06
mother904    發表於 15-2-22 21:07

男爵府

回覆:good_pig 的帖子

不是每名母親的工作環境可許可。
既然政府想港媽多用母乳,為何不仿效外國,可以放半年至一年產假呢?
喂母乳又上班真的是很辛苦的。

公爵府

我真係好想問下呢個局長有無研究過香港在職媽媽嘅比例比起其他地方係咪偏高?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小玲 發表於 15-2-22 19:35
不是每名母親的工作環境可許可。
既然政府想港媽多用母乳,為何不仿效外國,可以放半年至一年產假呢?
喂母 ...
我都同意你講法...

而家男人放三日假, 已經EE哦哦..

到時半年至一年產假, 我估香港D 偉大老闆, 聽到人地結左婚都未必考慮請

珍珠宮

規管係好。 但主要因素唔係管唔管。
係冇support的問題

好似好多返工地方同係街。 都冇地方餵奶同pump奶。 點搞姐?!

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 dipki 於 15-02-22 發表食物

原帖由 JunichiOkada 於 15-02-22 發表
關乜奶粉是,成個社區都唔配合。

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

最好有埋6個月產假…當中3個月可以係無薪

我是一隻喵

男爵府

跟本就係政府唔配合,得十週假,返得工時阿bb得個兩個月大,返左工又因為無合適地方泵而谷住谷住,谷谷下就無啦,返得工即係有工作壓力,嚴重影響奶量,又無固定時間泵奶,點全人奶呀,無奶粉既話,好多阿b都要捱餓。

寶石宮

siumeow 發表於 15-2-22 19:43
最好有埋6個月產假…當中3個月可以係無薪
而家大陸都好似有半年

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

政府麻鷹唔管管雞仔

有本事邊個唔想餵母乳,有先得架,無都無計。港媽已經不斷話奶粉難買,亞爺又不斷放自由行落來搶,又不斷放新移民來爭。成個社會的配套根本唔得,全港有幾多商場有育嬰室?工作地方又有幾多支持母乳?有幾多奶媽要係toliet 泵奶先?

搞咁多嘢,做好d 政策配合港媽先啦。大把b6 唔洗做係咁生,要港人找數,港媽生多個都唔敢,就係多謝你呢個政府。

kurocat    發表於 15-2-23 18:49
Dragonbaby2014    發表於 15-2-23 15:10
sonson012848    發表於 15-2-23 14:43

子爵府

回覆 dipki 的帖子

唔鈡意規管, 鈡意有選择

Dragonbaby2014    發表於 15-2-23 15:10

大宅

good_pig 發表於 15-2-22 19:28
我估計係好多阿媽都要返工, 要比母乳真係麻煩左D

返工又要去廁所整, 其實都幾dirty ...
喂得,我諗都唔會去廁所,咁窄=="

大宅

wcpcelia 發表於 15-2-22 19:29
我自己身子不好, 餵唔到母乳

呵呵,古代的話就有奶媽了

伯爵府

完全錯哂,根本返工後冇設施support餵人奶,就算唔怕污糟係廁所泵,都被老細歧視,出街又冇足夠育嬰室。
攪好配套先講啦

首頁
12345...9

尾頁

跳至