親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家4口,2大人2小童(3歲,1歲)3月頭去星馬6天。中午機去,中午機返。以下既安排恰當嗎?會唔會太趕?還有,天氣適合小朋友游水嗎?

Day 1: 下午4點半到新加坡,Movenpick 酒店 check in,於聖淘沙食晚飯行下
Day 2: Zoo, Underwater World, Ducktour + Flyer
Day 3: 中午12點包車去新山,去Little Big Club + Hello Kitty
Day 4: Legoland
Day 5: 上午Legoland water park,下午2點包車返新加坡住Ritz Carlton,去Garden by the Bay
Day 6:係酒店食完早餐,check out就去機場

求大家俾啲意見,因為生完都未去過旅行,未試過帶兩個小朋友出遠門,有啲緊張!

珍珠宮

回覆:求星馬自由行安排建議

啱啱農曆年去完五日,行程同你差唔多,都係第一二晚住聖淘沙,第三日去legoland住一晚,第四日返新加坡市區住,發覺搬三間酒店好辛苦,我建議你落機直接去legoland, 之後返新加坡連住三晚

大宅

引用:啱啱農曆年去完五日,行程同你差唔多,都係

原帖由 whyyou 於 15-02-23 發表
啱啱農曆年去完五日,行程同你差唔多,都係第一二晚住聖淘沙,第三日去legoland住一晚,第四日返新加坡市區 ...
咁就大件事喇!我訂哂酒店了!
想知day 2去Zoo, Sea Aquairum和 Ducktour + Flyer會唔會密得濟? 其實Ducktour值唔值得坐?我見水陸兩行好似好得意。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+whyyou+於+15-02-23+發表啱啱

原帖由 alisoncky 於 15-02-23 發表
想知day 2去Zoo, Sea Aquairum和 Ducktour + Flyer會唔會密得濟? 其實Duckt ...
Day 2去咁多地方太趕喇,我今次無去,不過幾年前同兩個小朋友去都去足成日,回程兩個都瞓晒覺,所以好難再安排其他行程。Ducktour 我覺得如果未坐過都幾值得坐一次

大宅

引用:Quote:原帖由+alisoncky+於+15-02-23+發表

原帖由 whyyou 於 15-02-23 發表
Day 2去咁多地方太趕喇,我今次無去,不過幾年前同兩個小朋友去都去足成日,回程兩個都瞓晒覺,所以好難再 ...
咁其實Garden by the bay值唔值得去?Day 2唔去Ducktour+Flyer, 改到Day 5先去,會唔會好啲?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:一家4口,2大人2小童(3歲,1歲)3月頭去星

原帖由 alisoncky 於 15-02-23 發表
一家4口,2大人2小童(3歲,1歲)3月頭去星馬6天。中午機去,中午機返。以下既安排恰當嗎?會唔會太趕?還 ...
Day 2: mission impossible

Hotel to zoo,你兩個小朋友咁細行得慢,只可是多玩個duck tour

Day 3 你中午先出發,去到kitty 都兩點幾,只可玩一層,kitty / the little big club 只選其一

Garden by the bay 係睇野,我中意影花,所以影相係幾靚,但如果你純粹親子團,可以唔去

你去得5日,比著我唔會咁樣搬酒店

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

alisoncky 發表於 15-2-23 18:19
一家4口,2大人2小童(3歲,1歲)3月頭去星馬6天。中午機去,中午機返。以下既安排恰當嗎?會唔會太趕?還 ...
underwater world 應該可以唔去...
同埋 day 2 去 zoo 可以玩大半日至一日, 如果真係玩埋 ducktour+flyer, 最好揀晏啲的場次(e.g. 5,6點)....

翡翠宮

alisoncky 發表於 15-2-23 20:02
想知day 2去Zoo, Sea Aquairum和 Ducktour + Flyer會唔會密得濟? 其實Duckt ...

呢度應該預 2個令鐘都夠, 趕時間的話, 一個鐘都行得晒....不如改為 day 3 早上去啦..

珍珠宮

回覆:求星馬自由行安排建議

如果sea真係好想去,我會recommend 你day 1 check in 後去

好細,一般我唔會recommend 朋友去

大宅

引用:+本帖最後由+chan803+於+15-2-24+10:31+編

原帖由 chan803 於 15-02-24 發表
改做咁樣安排好唔好啲?Day 3朝早我怕整埋野食俾細仔就趕唔到去Sea Aquarium,所以改到Day 5先去...

真係蠢左,應該一去就去左Legoland先,不過book哂無得改了!

Day 1: 下午4點半到新加坡,Movenpick 酒店 check in,於聖淘沙食晚飯行下
Day 2: Zoo, 下午5點坐Ducktour + Flyer
Day 3: 中午12點包車去新山,去Little Big Club
Day 4: Legoland
Day 5: 上午Legoland,下午2點包車返新加坡住Ritz Carlton,Sea Aquarium,如果仲有力先夜行下Garden by the bay
Day 6:係酒店食完早餐,check out就去機場

翡翠宮

alisoncky 發表於 15-2-24 10:44
改做咁樣安排好唔好啲?Day 3朝早我怕整埋野食俾細仔就趕唔到去Sea Aquarium,所以改到Day 5先去...

真係 ...
為咗SEA 專登入 sentosa 我覺得幾無謂
不如 day 2 下午改去 SEA, day 5 先去 ducktour + flyer, 有時間先去埋 garden by the bay? 可以係 duck tour -> garden by the bay -> flyer?

翡翠宮

Mimmy 發表於 15-2-24 10:40
如果sea真係好想去,我會recommend 你day 1 check in 後去

好細,一般我唔會recommend 朋友去
樓主4點幾先到 SG 機場, 應該趕唔切去SEA (7pm 關門)

珍珠宮

引用:Quote:Mimmy+發表於+15-2-24+10:40+如果sea

樓主4點幾先到 SG 機場, 應該趕唔切去SEA (7pm 關門)
我誤會了中午到,咁第一晚不如坐下flyer+夜遊魚尾獅

珍珠宮

引用:Quote:alisoncky+發表於+15-2-24+10:44+改

為咗SEA 專登入 sentosa 我覺得幾無謂
不如 day 2 下午改去 SEA, day 5 先去 ducktour + flyer, 有 ...
樓主本身第一晚就係住sentosa

翡翠宮

Mimmy 發表於 15-2-24 11:10
樓主本身第一晚就係住sentosa
佢話想改 day 5 去呀... 唔係住 sentosa 啦...

子爵府

alisoncky 發表於 15-2-23 18:19

我4月都係一家四口去星馬。
我唔會買票入Garden by the Bay睇花, 因為小朋友會覺得悶, 只係晚上影下D樹到此一遊就算。
我住兩晚Sentosa, 都覺得唔夠玩。 USS, Adventure Cove Waterpart, Sea Aquarium, Skyride Luge...... 海灘都冇時間去。

我住一晚Legoland, 2晚 Hardrock, 2晚 Sands, 我都會轉酒店。 因為 Hardrock & Sands 都想住。

Ducktour 我都考慮緊去唔去, 其實坐成粒鐘, 都幾悶, 我網上見到好多人話最後果半個鐘大部人訓哂覺。 只係落水同上岸果下幾特別。 加上都唔平。 仲考慮中。

珍珠宮

引用:+本帖最後由+bestwish+於+15-2-24+11:32+編

原帖由 bestwish 於 15-02-24 發表
Duck tour 其實無乜意思

玩乜野要視乎同行小朋友年紀,樓主小朋友好細sentosa 無乜野玩到

搬酒店問題,如果我小朋友咁細,我會盡量減少

子爵府

Mimmy 發表於 15-2-24 11:36
Duck tour 其實無乜意思

玩乜野要視乎同行小朋友年紀,樓主小朋友好細sentosa 無乜野玩到

係wor, 我現在先留意到, 小朋友得3歲, 1歲。

禁真係冇咩野好玩。

我小朋友13歲, 6歲, 可以瘋狂玩玩玩。

翡翠宮

bestwish 發表於 15-2-24 11:26
我4月都係一家四口去星馬。
我唔會買票入Garden by the Bay睇花, 因為小朋友會覺得悶, 只係晚上影下D樹到 ...
仲有 iFly, GoGreen Segway...MegaZip(?)
ACW 會玩埋 dolphin discovery 嗎?

唔夠時間就無謂去SEA 啦.........

子爵府

chan803 發表於 15-2-24 11:56
仲有 iFly, GoGreen Segway...MegaZip(?)
ACW 會玩埋 dolphin discovery 嗎?

iFly, MegaZip 太激, Segway 唔會玩喇 !

Dolphine discovery 超貴, 唔舒得玩。

首頁

尾頁

跳至