懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,我媽幫我做陪月,日日都整5餐,日日都係白飯,蒸肉餅,杞子蒸雞,青菜。

公爵府

回覆:你地坐月一日食幾多餐?食D乜?

食三餐咋,我都係媽媽幫我坐月,朝早食粥,雞粥,排骨粥,肉丸粥,窩蛋牛肉粥,食兩大碗,我上胎有食五更飯,但我覺得粥好入口啲,午餐晚餐都係白飯一至兩碗,蒸雞,蒸排骨,蒸肉餅,再加菜芯/菠菜/豆苗,同埋一大碗湯(普通家常湯/上奶湯),餐同餐中間肚餓會食下nuts 同飲奶/鈣思寶,調理身體我睇中醫,補都係用中藥補,so far 坐咗三星期,未食薑醋同雞酒,但覺得坐得幾好,唔太夠訓但人都算精神面色好!我覺得咁坐法成本仲平過一個陪月嘅人工,上胎請陪月但一肚氣,所以今胎先唔請……

大宅

我之前都食5餐,陪月煮定消夜同早餐,自己整返熱同煮飯,一日食7碗飯,宜家慢慢減到3餐

別墅

正餐三餐 一餐下午茶
食得好清好悶 都係肉餅炒菜蒸下野咁 今個月係我人生中食最多飯既一年 餐餐都一定有一大碗飯

別墅

引用:食三餐咋,我都係媽媽幫我坐月,朝早食粥,

原帖由 feifei_baby 於 15-02-24 發表
食三餐咋,我都係媽媽幫我坐月,朝早食粥,雞粥,排骨粥,肉丸粥,窩蛋牛肉粥,食兩大碗,我上胎有食五更飯 ...
其實食3餐D時間易就D,同埋都夠飽啦!
唔洗好似我咁,個頭食完飯,呢頭就要餵人奶,我係窮媽要追奶,所以餵完又要泵,NB兩個鐘後又要餵,之後可能休息半粒鐘又話夠鐘食飯啦。。。好似冇時間休息咁,但我係個種需要休息多D先會有奶,反而食D乜野好似唔多幫到上奶。

別墅

引用:我之前都食5餐,陪月煮定消夜同早餐,自己

原帖由 wawa423 於 15-02-24 發表
我之前都食5餐,陪月煮定消夜同早餐,自己整返熱同煮飯,一日食7碗飯,宜家慢慢減到3餐

...
7碗飯真係好多!!

別墅

引用:正餐三餐 一餐下午茶 食得好清好悶 都係肉

原帖由 Zoeychan1212 於 15-02-25 發表
正餐三餐 一餐下午茶
食得好清好悶 都係肉餅炒菜蒸下野咁 今個月係我人生中食最多飯既一年 餐餐都一定有一 ...
我都係咁話,亦都係我一世人一個月內食得最多蒸肉餅,我諗坐完月後我成年都唔想再食蒸肉餅!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+wawa423+於+15-02-24+發表我

原帖由 mizukinews 於 15-02-25 發表
7碗飯真係好多!!
係呀,食多d飯多d奶,我2個星期已經泵到150ml,宜家滿月最多可以有240ml

大宅

引用:Quote:原帖由+Zoeychan1212+於+15-02-25+發

我都係咁話,亦都係我一世人一個月內食得最多蒸肉餅,我諗坐完月後我成年都唔想再食蒸肉餅!!!

...
我成日飲蓮藕湯,飲到怕,奶奶經常煲,所以叫陪月煲其他湯

複式洋房

我食兩餐架咋,我係娘家坐月,媽媽照顧我,早上起身佢就會煮飯俾我做早餐,雞蛋薑炒飯+炒菜心+湯(多數都係上奶湯水),食到超飽,再下餐就係晚餐,餐同餐之間會飲好多野,代茶/黑豆漿/上奶湯,有時會食個生果,半夜起身喂奶如果餓就會食d梳打餅飲杯水

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 15-02-24 發

其實食3餐D時間易就D,同埋都夠飽啦!
唔洗好似我咁,個頭食完飯,呢頭就要餵人奶,我係窮媽要追奶,所以餵 ...
我雖然夠奶,但bb輕磅,可能唔夠耐力,每次啜5-10分鐘,有時九個字一個鐘又喊食,一日要餵16、7次,但掃風又要掃勁耐,所以都唔夠休息,每一覺都唔夠兩個鐘…… 但多飯,多水份,我覺得幫到增奶,鈣思寶,低脂奶,nuts都有幫助!

別墅

引用:Quote:原帖由 mizukinews 於 15-02-25 發表

原帖由 wawa423 於 15-02-25 發表
係呀,食多d飯多d奶,我2個星期已經泵到150ml,宜家滿月最多可以有240ml

...
羨慕!! 但係如果坐完月之後唔食咁多碗飯會唔會減奶量??

別墅

引用:我食兩餐架咋,我係娘家坐月,媽媽照顧我,

原帖由 Waing1226 於 15-02-25 發表
我食兩餐架咋,我係娘家坐月,媽媽照顧我,早上起身佢就會煮飯俾我做早餐,雞蛋薑炒飯+炒菜心+湯(多數都係 ...
兩餐就夠?咁你上奶上得好唔好呀?
我5餐但係都唔夠奶,已經食晒最 common既坐月食譜。。泵出嚟兩邊最多都係得40ML,平時20ML JA。。

別墅

引用:Quote:原帖由 mizukinews 於 15-02-25 發表

原帖由 feifei_baby 於 15-02-25 發表
我雖然夠奶,但bb輕磅,可能唔夠耐力,每次啜5-10分鐘,有時九個字一個鐘又喊食,一日要餵16、7次,但掃風 ...
有冇泵出黎?咁BB可以食得夠D訓耐D,你又可以有長D時間休息?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Waing1226+於+15-02-25+發表

兩餐就夠?咁你上奶上得好唔好呀?
我5餐但係都唔夠奶,已經食晒最 common既坐月食譜。。泵出嚟兩邊最多都 ...
唔係好夠,兩邊加埋都係40-50ml, 但兩個鐘就要泵一次奶,呀b每4個鐘食一餐,如果時間夾到就俾呀b埋身喂,但之後都要補少少奶粉

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 15-02-25 發

有冇泵出黎?咁BB可以食得夠D訓耐D,你又可以有長D時間休息?
我唔太想泵,上胎全泵有陰影,同埋怕bb混淆……

別墅

原帖由 Waing1226 於 15-02-25 發表
唔係好夠,兩邊加埋都係40-50ml, 但兩個鐘就要泵一次奶,呀b每4個鐘食一餐,如果時間夾到就俾呀b埋身喂,但 ...
我都係。。餐餐都要補粉。。
不過我已經嘗試緊追奶,埋完身再泵,希望追多D

別墅

原帖由 feifei_baby 於 15-02-25 發表
我唔太想泵,上胎全泵有陰影,同埋怕bb混淆……
OH。。咁你加油啦!!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Waing1226+於+15-02-25+發表

我都係。。餐餐都要補粉。。
不過我已經嘗試緊追奶,埋完身再泵,希望追多D
我地都要努力! Bb而家第8日,我大前日先開始上奶,努力追緊!
Btw, 黑豆漿真係好work, 一飲完即刻黎料

大宅

引用:Quote:原帖由+wawa423+於+15-02-25+發表係

羨慕!! 但係如果坐完月之後唔食咁多碗飯會唔會減奶量??
唔知架,陪月話如果少咗就多d埋身

首頁

尾頁

跳至