樓市動向

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

呀囡上年8月出世,佢出世後我既生活180度大轉變,搞到我好唔得閑,終於今日得閑啲打算報告一下我層2011年買既樓仔既投資情況,點知因為太耐無update,所以被close咗!咁我唯有開過個新post啦!

少少前言:
2011年年頭自住樓升咗好多,轉按、加按咗舊錢出來,計過度過,係第一次政府出特別印花稅後再入市買咗間樓仔收租,當時利息係H+0.7%。想睇詳情可以去下面條link啦!

回顧2014
2014,對於我家是開心的一年,年頭,我老媽和老爸比咗啲錢我同佢地投資,有見佢兩老年紀不少,買樓不夠錢之餘又要打理,應該不是一個好選擇,我又見我2013年學大師MRNT買REITs,回報唔錯,一年收兩次息,連埋股價升幅都好好,所以2014年3月尾起,幚老媽老爸分段買入,一年後的年三十晚結算,有接近28%回報!相當唔錯!今年我家投資方向都會係REITs,當然前提係香港經濟無大轉變。

至於樓,我囡係8月尾出世,真的好想換間三房,可惜,政府收緊了按揭,增加了首期的需要,加大了買樓的難度,我自己又唔想把打算用來養老的收租樓放售,所以計來計去都計唔掂數!而我層收租樓又升咗,比起我2011年年頭既買入價升咗40%!如果只計我拎出來既首期連雜費,未計租金收入,都已經賺咗double有多!嗰時買都已經比人話會跌,我就一心覺得因為經濟好,跌就未必會大跌,但升都應該唔會大升啦!點知仲可以升咁多!而家個樓市真係癲咗!

今年個市真係唔知會點!一如以往,我無水晶球無可能知,但我記得我係第二個討論區見過,見過個高人(雲在青天水在瓶),我覺得佢都睇得幾準,起碼2009年開始都準,大家不防參考一下:

近日股市講多了,樓市講少了,因為計算下來股市的升幅比樓市的升幅要大得多。現階段,股、樓同樣處於牛三浪(也稱作牛市二期),但從以上計算可知,股市的牛三浪仍在中期,而樓市的牛三浪卻在末期。

股市牛三浪頂按以上計算39300,減去現水平約25000,可有57%的升幅。這只是指數的平均升幅,如果選中了一個跑贏大市的股份,隨時升幅以倍數計。

樓市牛三浪頂如按141計算,減去現水平約126,只有12%的升幅,而樓宇的升幅平均,一定找不到倍升樓。

所以,從投資角度來看,入股市優於入樓市。」....2014-9-6 05:46 PM

「....我只能講現在是牛三浪的尋頂期, 125之後隨時見頂. 至於頂在何處, 實際上我也不能肯定」.....2014-9-15 03:47 AM (for 大家 reference 今天CCI 137.2)

想睇返之前幾年既,可以去以下既link!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3661712

為免被delete咗睇唔返,所以我把我既回顧post copy出來:
回顧2011
終於有時間回顧一下1年多前,我買樓收租既決定係啱定錯。

1年前我估股市好過樓市,結果係樓市雖然唔係好,但股市更差,我既股票已經變咗蟹!層收租樓既估價o係同一估價網同我當年買入價比係無升跌,而其他有啲估價網跌咗1.8%,有啲升咗0.5%。

咁就當佢無升跌,層收租樓上年4月中收樓,5月就起租,今日為止收咗10個月租,因為租金收入完全cover所有支出,包括利息(H+0.7%),交稅部份,管理費、差餉‧‧‧等等。所以層樓為帶來既財富增值只係計租客幚我供咗既本金,大約係我當時買樓既支出(首期、agent佣金、裝修等雜費)既5%左右。

其實有5%,好過放銀行啦,對我這些投資唔叻既c9仔,我好心足架喇!

如果個樓市都係咁唔大上唔大落,我都覺得唔錯,因為可以比我儲多陣錢再入市。

回顧2012
眨下眼,又一年了!這年令我經歷了最大既驚喜,亦遇上最大既失望。這些經歷令我覺得有時真係唔可以計得太盡!生活不應只包含賺錢、蝕錢,生活雖然不一定如意,而最重要係和自己重要的人一起經歷,互相扶持!
講返層樓,2011年,我和老公,作了緊慎的風險平估,然後膽粗粗咁買咗間樓仔收租。一年後,無咩升跌,叫做賺咗租金。兩年後的今日,估佢唔到,層樓升咗28.75%,如果只計當天買樓時所用的首期加雜費,回報率接近9成!感覺相當良好!我相信,我再有錢的話,我會偏向買樓收租!

回顧2013
好快咁,一年又過去了!係時候回顧一下我層樓仔了!

2013年對想買多間收租又或想換間大啲既朋友來講的確好難,大筆既首期加上啲咩d物d,搞到大家﹝包括我﹞都計唔掂數!
我層收租樓仔,隨著2年既租約過去,係2013年我調整咗少少既租金,so far收租情況理想,租客又無咩煩,又準時交租。但樓價就上上落落,最後仲要比1年前個價跌咗少少,不過都係比2011年買入價高26.8%,再加上每月既租金收入,有咁既回報,我都滿足架喇!
不過我相信係啲咩d物d未取消之前,我應該唔會再入市,不過可能會換樓都唔奇,一切都要見步行步喇!

不過2年前,一向都輸股票既我,試買咗啲REITs、房地產投資信託,發現佢穏穏陣陣既回報好啱我這些膽小既C9仔!再向MRNT請教過,今年我想重點投資在這個地方,希望我啲財富不被通帳蠶食之餘,仲可以幚補一下家計!寄望來年可以同大家分享心得!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

引用:呀囡上年8月出世,佢出世後我既生活180度大

原帖由 ume 於 15-02-24 發表

呀囡上年8月出世,佢出世後我既生活180度大轉變,搞到我好唔得閑 ...
U大師+M大師,三人行就掂啦

公爵府

nobletree 發表於 15-2-24 12:51
U大師+M大師,三人行就掂啦
我只是c9仔一名!不是大師啦!
我而家仲十五十六中,都唔知賣唔賣自己間樓仔好!煩!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

你好叻呀

其實我睇唔明晒,我覺得我同街坊思想好簡單,只係想安頓下來先至人人都想有自己的屋企

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你真有心, 回顧完仲寫出黎分享. 我都係果句, 暫時做包租婆感覺相當良好.

我計過將自住樓+出租樓仔加按應可買多層樓仔收租, 但由舊年開始搞個女升小一嘅嘢忙足大半年, 睇怕要到9月開學先至真正settle down. 出年先有時間再諗買樓嘅嘢lu.

公爵府

tantanmama 發表於 15-2-24 13:35
你真有心, 回顧完仲寫出黎分享. 我都係果句, 暫時做包租婆感覺相當良好.

我 ...
係呀!有小朋友真係忙到咩都理唔到!

公爵府

scotttlk 發表於 15-2-24 13:15
你好叻呀

其實我睇唔明晒,我覺得我同街坊思想好簡單,只係想安頓下來先至人人都想有自己的屋企 ...
係喎!你上年都做咗媽媽,仔定女呀?幾大呀?我個囡過兩日就6個月喇!

子爵府

回覆:我又入咗市喇@2011!﹝唔係今年﹞之回顧

多謝分享,恭喜大家继續發財,身體健康,小朋友精精靈靈

公爵府

maggielucas 發表於 15-2-24 13:54
多謝分享,恭喜大家继續發財,身體健康,小朋友精精靈靈
Thanks!!!! 大家咁話

子爵府

回覆 ume 的帖子

我囡囡七個月喇~~
恭喜你BB青靚白淨到羊咩甘可愛~~

公爵府

scotttlk 發表於 15-2-24 14:19
回覆 ume 的帖子

我囡囡七個月喇~~
恭喜恭喜!我都覺得我囡好可愛呀!
祝你囡囡快高長大!身體健康!人見人愛!

大宅

回覆 ume 的帖子

恭喜兩位新手媽媽, 同囡囡們都快高長大, 健康活潑!

想請教REITs係點買賣架, 我對這個投資毫無概念知識, 可否分享一下, 謝謝!

伯爵府

引用:回覆 ume 的帖子恭喜兩位新手媽媽, 同囡囡

原帖由 weewaa 於 15-02-24 發表
回覆 ume 的帖子

https://hk.finance.yahoo.com/video/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E6%95%99%E5%AE%A4-117-%E8%B2%B7reits%E6%94%B6%E6%81%AF-025416295.html

大宅

回覆:ume 的帖子

多謝分享,新年祝大家財源廣進,合家平安,仔仔女女聽教聽話,身體健康

大宅

回覆:hkaa 的帖子

謝謝資料提供

侯爵府

恭喜您榮升媽咪
浦樓版都會睇到您啲高見,很有參考價值呢!M大師就真係好似好耐唔見了,可以去左日本做大地主了

愛是恆久忍耐......

侯爵府

真係要好好學習

公爵府

引用:回覆+ume+的帖子恭喜兩位新手媽媽,+同囡囡

原帖由 weewaa 於 15-02-24 發表
回覆 ume 的帖子

其實係股票來的,領匯就係其中一隻好出名既REITs,而我就買咗808,435,1881

公爵府

引用:多謝分享,新年祝大家財源廣進,合家平安,

原帖由 ivytong223 於 15-02-24 發表
多謝分享,新年祝大家財源廣進,合家平安,仔仔女女聽教聽話,身體健康

...
多謝!我都祝你安居樂業!

公爵府

引用:恭喜您榮升媽咪浦樓版都會睇到您啲高見,很

原帖由 新紮媽媽 於 15-02-24 發表
恭喜您榮升媽咪
浦樓版都會睇到您啲高見,很有參考價值呢!M大師就真係好似好耐唔見了,可以去左 ...
M大師,可能真係買起咗個日本呀!

首頁
12345...10

尾頁

跳至