樓市動向

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+15-02-25+發表本帖最

原帖由 redhot 於 15-02-25 發表
即是点?你想賣出租屋,揸錢等機會,如果買到三房就將現自住的出租?移盈換影?

...
係呀!有咁既諗法,但仍然十五十六中!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

引用:之前買落個的唔駛理,始終1厘按揭唔會再出

原帖由 maggielucas 於 15-02-26 發表
之前買落個的唔駛理,始終1厘按揭唔會再出現
這也是很大的原因我唔想放!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

BK Milk勳章

回覆 ume 的帖子

REITs是甚麼?

公爵府

jjjbaba 發表於 15-2-26 00:11
恭喜,恭喜。股樓齊鳴!
免差餉,加子女免税額,退税,那幫到你。
同你傾完,14年㡳我轉按吐現買左第3間收 ...
恭喜你!我都好想唔使賣手頭上既樓而可以買第三間!買樓既嘢,總之升又好跌又好!計啱數就等收成期!我覺得收租樓是長期投資,只要夠時間比佢自己run,最終只係賺多賺少的問題,只要香港唔冧!咁就一定唔會蝕!但如果係都要睇中短期,咁就不如去炒股票!

公爵府

kylok 發表於 15-2-26 07:55
本人已經是兩子之母,仍租住400呎樓。
唉!幾年前開始等了又等,宜家望樓長嘆。
上車好難。我這些中產永遠 ...
好明白而家等上車既朋友既難處,所以我即使加租都唔加好多,等個租客有啲錢儲下做首期!
老實講,我睇過一啲高人既睇法,政府如果唔干預,的確係會升得更勁,但亦會快啲調整,而家多咗政策既干預,調整會推遲。所以我自己會覺得,係而家咩都做唔到之下,好好儲蓄,研究下點樣為自己既資產增值,等機會!不過自住樓,有能力就買,即使佢有機會跌,但係真係有用的需要,能安居都好重要!最多升得咁高時就選擇平少少,細少少先!始終香港地有個安身之所個人都定好多!

公爵府

JoannMok 發表於 15-2-26 09:11
回覆 ume 的帖子

REITs是甚麼?
房地產基金,是一些公司持有物業,然後出租,9成既利潤用作派息。領匯就是期中一隻好多人識既,而我自己就無買領匯,而買咗啲2、3條地段的物業房地產基金,如808,435和1881。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 redhot 於 15-02-25 發表即是

原帖由 ume 於 15-02-26 發表
係呀!有咁既諗法,但仍然十五十六中!
我上個月開始都心郁想賣其中一間收租樓,因是二手居屋,再升潛力有限。但,吐現後唔湯唔水我唔知点?要決心賣就要叫走現將租客,也頗大工程!我成日形住賣樓不易,等佢半年咪吹脹?!

子爵府

BK Milk勳章

回覆 ume 的帖子

how to find this kind of share in the market?

公爵府

JoannMok 發表於 15-2-26 10:15
回覆 ume 的帖子

how to find this kind of share in the market?
你意思係REITs?我自己買咗808, 435, 1881
其他既你可以去以下網址睇:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%8D%E5%8B%95%E7%94%A2%E6%8A%95%E8%B3%87%E4%BF%A1%E8%A8%97

公爵府

其實我都可以分享下點解我會選擇買REITs,因為我一向都鐘意收租,但係政府不斷加辣,令到買樓不易,但我又覺得收租一直都不錯,咁點好呢?
後來發現原來市場上有啲公司本來就係專收租的!咁我即使我唔夠錢買那間公司既物業,但買佢地啲股票都一樣有租收,咁我就變相間接做咗包租婆。因為這些REITs既業務是我所明白的,再加上我其實早係2010年已經買咗少少試下係唔係真係可以投資,就係咁過咗幾年再睇返,發現真係不錯,再再加上M大師既睇法,所以決定上年大手買入囉!

子爵府

ume 發表於 15-2-26 10:27
其實我都可以分享下點解我會選擇買REITs,因為我一向都鐘意收租,但係政府不段加辣,令到買樓不易,但我又 ...

你仔叻

公爵府

scotttlk 發表於 15-2-26 10:48
你仔叻
咁啱選擇中咗啲板塊啫!

公爵府

redhot 發表於 15-2-26 10:15
我上個月開始都心郁想賣其中一間收租樓,因是二手居屋,再升潛力有限。但,吐現後唔湯唔水我唔知点?要決心 ...
如果真係想換馬,就連約賣囉

男爵府

ume 發表於 15-2-26 10:27
其實我都可以分享下點解我會選擇買REITs,因為我一向都鐘意收租,但係政府不斷加辣,令到買樓不易,但我又 ...

現價入你覺得會不會好高呀?

公爵府

happyfamilybaby 發表於 15-2-26 10:56
現價入你覺得會不會好高呀?

其實我唔識睇,不過從業務去睇,就係你覺得佢地旗下既物業多唔多租戶,加租機會大唔大,如果覺得係又唔憂租,又會比人加租既,咁都唔怕買。
不過要留意REITs係收息股,股價上落不會很大,亦係一些長期持有既投資性質,我覺得分段買入,及好似儲股票形式會比較好。

我這些C9仔,賺錢固然重要,但最重要係我寧願賺少啲都唔好蝕大本。

還有所有投資都要係閑錢,財不入急門的!

珍珠宮

引用:Quote:redhot 發表於 15-2-26 10:15 我上個

原帖由 ume 於 15-02-26 發表
如果真係想換馬,就連約賣囉
居屋仔都是上車盤,連约按揭低,相对客源少嘛

公爵府

redhot 發表於 15-2-26 11:04
居屋仔都是上車盤,連约按揭低,相对客源少嘛
咁又係,生約租比租客,咁就一邊搵客買又得唔得?不過我都明,係好煩!但這期上車盤大熱,可能搵到客都唔定。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:呀囡上年8月出世,佢出世後我既生活180度大

原帖由 ume 於 15-02-24 發表

呀囡上年8月出世,佢出世後我既生活180度大轉變,搞到我好唔得閑 ...

恭喜哂戥妳高興!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ume 的帖子我囡囡七個月喇~~恭喜你BB

原帖由 scotttlk 於 15-02-24 發表
回覆 ume 的帖子

我囡囡七個月喇~~
哇 又恭喜!

公爵府

BforGirl 發表於 15-2-26 14:11
恭喜哂戥妳高興!
Thanks!

首頁
12345...10

尾頁

跳至