樓市動向

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 familyking 於 15-03-02 發表

原帖由 MRNT 於 15-03-02 發表
美國買樓用既係暗標式,旺市好難買得倒,我出價次次都唔夠同胞高,我已經無乜心機同佢地爭,外面大把野可以 ...
你買auction/銀主d樓呀?我只是想買現價樓有租客個d收下租咋。咁可能買REIT仲簡單啦

男爵府

各位高人,點睇今次辣招?有機會跌嗎?

侯爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 Wishsss 於 15-03-02 發表REI

現價我唔會,我減持緊,覺得現價唔抵買。

星架波坡有只仲有6.5%回報,我覺得遇到大調整時可以買返d, 只野 ...
多謝分享

男爵府

引用:Quote:原帖由 MRNT 於 15-03-02 發表美國買

原帖由 familyking 於 15-03-02 發表
你買auction/銀主d樓呀?我只是想買現價樓有租客個d收下租咋。咁可能買REIT仲簡單啦

...
買普通樓,以過年前果單為例,佢開價92.9萬,我俾95萬,截標日經紀同我講要98先得,我話ok照俾,第二日話返我知有人俾得高過98,已經簽左。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-03-02+發表大

依家d 工貿樓設計係俾人住既,睇下個新盤,金朝陽就知,三百幾尺有埋沖涼房。

我唔係買金朝陽,六千幾蚊太 ...
我完全唔有呢d比人住的工貿樓,是合法的?似外國好興的loft conversion 將冇用的工業大廈改成住宅?

男爵府

引用:Quote:原帖由 MRNT 於 15-03-02 發表依家d

原帖由 Ocean419 於 15-03-02 發表
我完全唔有呢d比人住的工貿樓,是合法的?似外國好興的loft conversion 將冇用的工業大廈改成住宅?

...
改變土地用途當然唔合法,不過香港事實係有好多人住係工廠大廈,工貿樓入面,政府好難舉證,所以好難告得入。我公司果棟樓至少有三家住緊,有一家我地十幾年前搬入去果陣已經識佢。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-03-02+發表我

原帖由 MRNT 於 15-03-03 發表
改變土地用途當然唔合法,不過香港事實係有好多人住係工廠大廈,工貿樓入面,政府好難舉證,所以好難告得入 ...
工貿樓地租差餉管理費貴嗎?還有咩routine cost?

男爵府

MRNT 發表於 15-3-2 19:16

星架波坡有只仲有6.5%回報,我覺得遇到大調整時可以買返d, 只野 ...
大師,請問係邊到可以買到呢隻mapletree
借sgd 減低滙率風險又如何操作

謝謝

子爵府

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-03-02+發表大

依家d 工貿樓設計係俾人住既,睇下個新盤,金朝陽就知,三百幾尺有埋沖涼房。

我唔係買金朝陽,六千幾蚊太 ...
我都興趣搵間,細細間,又office又\'休息\',淘寶都平啲運費

請晚細細間自己來去水(厠)附近有地鐵,有無咩區可考慮同大約幾多入場?thanks

公爵府

happyfamilybaby 發表於 15-3-2 21:48
各位高人,點睇今次辣招?有機會跌嗎?
我覺得政府干預越多,其實越難跌!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

MRNT 發表於 15-3-2 12:00
我想裝修靚d,淘大租約又到期,咁岩又有人新樓肯蝕10%讓俾我,咪買囉。
大師又買菜!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

MRNT 發表於 15-3-2 19:16

噢!原來要減持!勁呀!大師!

子爵府

回覆 ume 的帖子

街坊話加息風聲好緊, 但凡對色口敏感的東西也需要部署....

公爵府

scotttlk 發表於 15-3-3 12:24
回覆 ume 的帖子

街坊話加息風聲好緊, 但凡對色口敏感的東西也需要部署.... ...
知道!Thanks!

子爵府

ume 發表於 15-3-3 12:35
知道!Thanks!
我唔識架,經過銀行,街坊係金魚岡邊同我咁講,仲叫我小心D職員sell我高息存款

男爵府

引用:Quote:原帖由 MRNT 於 15-03-03 發表改變土

原帖由 Ocean419 於 15-03-03 發表
工貿樓地租差餉管理費貴嗎?還有咩routine cost?
兩蚊幾管理費,主要問題係無煤氣,但可用電磁爐,有三相電的可裝即熱式熱水爐。

男爵府

引用:Quote:MRNT 發表於 15-3-2 19:16 現價我唔

原帖由 ume 於 15-03-03 發表
噢!原來要減持!勁呀!大師!
唔好跟我,我錯多過對,賣完職隻mapletree又升左。

男爵府

引用:Quote:MRNT 發表於 15-3-2 19:16 現價我唔

原帖由 dlampabka 於 15-03-03 發表
大師,請問係邊到可以買到呢隻mapletree
借sgd 減低滙率風險又如何操作
我唔知坊間有乜渠道,private bank 就一定買倒,借星紙利息較借港幣高小小,要1.70%左右。

男爵府

引用:Quote:原帖由 MRNT 於 15-03-02 發表依家d

原帖由 vickling 於 15-03-03 發表
我都興趣搵間,細細間,又office又'休息',淘寶都平啲運費

請晚細細間自己來去水(厠)附近有地 ...
問地產啦,行幾分鐘到地鐵,四五千蚊尺,酒店式大堂,用戶要拍卡先可入大堂,才可上自己樓層的都好多選擇,具體地點唔講喇,

男爵府

回覆:MRNT 的帖子

最緊要要有獨立冷氣,可做獨立抽油煙機,可方便OT甚至通宵工作的員工,等佢地係office hour 之後都仲有冷氣供應,又方便自己煮下宵夜。

首頁
45678...10

尾頁

跳至