論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

年三十接左個菲傭返黎,只不過一個星期,已經激到我想炒佢,點算好呀。。。1. 兩餐團年飯都好唔客氣,開飯就夾鮑魚,最離譜五個人九隻鮑,佢食左三隻
2. 出去行街行便食個lunch,佢竟然揀個百五蚊嘅小菜
3. 兩個小朋友唔跟佢,佢就坐食度睇電視
4. 新年個個都係屋企,佢好意思係廳講電話同叉電
5. 相處近一星期未叫過我太太,同佢講早晨都唔會答返我,都冇講過早晨早抖唔該,見到人都唔會叫人
6. 唸住請佢返黎我就可以返工,但佢湊得BB,粥仔家務全部做唔到,下下要我出手
7. 對佢好,俾左個wifi佢,幾晚玩視像,仲要係趴係廳度玩左足足一小時
8. 叫佢確保要有冷熱水,因為要開奶,都仲係做唔到
9. BB訓午覺佢又走去訓,夜晚已經唔洗佢陪訓,九點幾就俾佢休息,七點半先起身
10. 電話叉電叉到出廳,仲要係用我個個插足成日
11. 第一次洗衫就洗兩機,掛到個掠衫桿同牆灰都掉落
12. 有俾daily schedule,但佢完全跟唔到
13. 佢沖完涼就入房半掩個門係度玩電話,由得我同BB係廳,但係我係仲未沖涼咖囉
14. 同佢講過屋企野佢可以食,佢真係好唔客氣的一日兩次紙包飲品,一包麵包四片佢留一片俾我
15. 叫佢湊B佢就係咁整佢訓,日頭訓夠哂,難為夜晚搞著我
16. 同我講佢唔係好識煮菜,平時都係老公煮,但我煮左幾日唔見佢企過黎學下
17. 叫左一點餵粥,BB訓醒兩點半,佢都仲唔餵,仲搖佢訓
唉,要數真係有排數,只係相處左一個星期,兩年合約點過。。。

sweetfamily2015    發表於 15-3-2 03:03
fionasui    發表於 15-2-25 11:06

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我自己無請過工人,純粹路過睇吓...
以上你所講的行為我覺得已經可以炒

SiuBBee    發表於 15-2-25 14:26

大宅

回覆:同菲傭相處的第一週已經想炒佢

炒得

珍珠宮

畀面勳章

我明白感受,她們好似來渡假

複式洋房

琴日第一次俾佢試下餵粥,就搞到BB嘔。。。唔叫佢餵粥餵奶換片俾水佢飲,佢完全唔會自動去做。。。真係唔知我返工之後冇人睇住管住,BB會變成點 :`(

複式洋房

回覆:bb女女 的帖子

米就係囉,第一日入屋返房執行李,之後就周圍影相當我冇到,因為我不嬲對人好,佢間房都唔錯又有景

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會比工人自己夾餸的

nieualma    發表於 15-2-25 16:53

大宅

引用:年三十接左個菲傭返黎,只不過一個星期,已

原帖由 ant_1216 於 15-02-24 發表
年三十接左個菲傭返黎,只不過一個星期,已經激到我想炒佢,點算好呀。。。1. 兩餐團年飯都好唔客氣,開飯 ...
看見你以上問題,其實有大半你可以先坐低同佢review呢個星期做成點,之後就每個point去話佢知唔得。仲有你一開始噤快比佢覺得你好寬鬆,佢就唔會對你有賓主關係。同埋要先小人後君子,要講家規。講左佢唔follow先炒都遲! 有時有d野要敎個工人點做,敎左死蠢無跟定無心去跟你會知道的,如果真係唔得先炒。

大宅

但你有冇直接表達你對佢的不滿?例如午睡呢啲,你即刻同佢講都照瞓? 喺廳叉電玩電話,你話完都照玩?定係你吾好意思話佢?剛黎到其實吾可以對佢地寬鬆,我自己都賴過野!樣樣揸返正黎做,有吾啱即講,睇下佢有冇改變先決定炒吾炒!

複式洋房

引用:炒得

原帖由 mavislauwingchi 於 15-02-24 發表
炒得
但如果我真係炒佢,係米要俾多一個月人工佢?一個月$4110再加換工人$3800再加哩幾日人工,新工人又要驗身什麼什麼,成皮野,唔敢唸喇Q.Q

大宅

年三十接左個菲傭返黎,只不過一個星期,已經激到我想炒佢,點算好呀。。。1. 兩餐團年飯都好唔客氣,開飯 ...
仲有要羅番晒主道權,你去安排所有野,比佢知道你既要求。我開頭一個月好辛苦架,好似湊多個女噤,但而家佢知我要求,我就先慢慢放手比佢攪。有咩唔岩就要立即出聲叫佢唔可以噤。。。

象牙宮

ant_1216 發表於 15-2-24 14:43

talk to her.
i hire you to help me, you be with me a week,
i cant see any of your performance? no any initiative at all? why reason?
do you have any communication problem? cant understand what i say? my instruction?
show me your initiative, your skill ? abilities? performance.
hey, are you serious in working?

- as employer when giving instruct/ order, pls follow with checking her work.
let her know, you are mom, all work must go thru your checking up.

學識做雇主.
學識做家中菅理層. CEO.

jc2009    發表於 15-2-26 10:57
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

大宅

講家規比本簿佢,叫佢你講咩要炒低,又或比一份list佢。我見我工人會自己打開來看follow番我要求的。試試先

大宅

回覆:ant_1216 的帖子

樓主你有冇同佢講清楚屋企嘅rules and regulation? 睇到你個post,同我新請果個好相似。我每個step每一樣都要跟足,日日哦,哦到第三次仲做唔到就鬧。
同時d唔禮貌呀,冇規擧嘅嘢一睇到就要話佢,等佢知自己唔岩,而唔係忍佢

333s    發表於 15-2-24 17:57

琥珀宮

你似養多個無謂人囉,仲要比錢佢喎,炒左佢冇咁嬲啦

333s    發表於 15-2-24 17:57

公爵府

佢只係新黎一星期,快d跟上面jm教,同佢做過review,先要教佢守規矩,出街唔可以先夾餸,要等其他人夾哂先。
屋企食物由你分配,唔夠佢要同你講,唔可以比佢咁free,佢黎係工作,唔係玩all u can eat。
玩電話,叉電,你最好唔好再提供wifi,你一比,佢就當左你比佢任何時間玩,佢始終新黎,開始旳時間要比較嚴d。
小朋友唔跟佢,你要比指示教工人,唔可以唔理佢去玩電話同睇電視,最低限度要陪住小朋友。
至於訓覺,你可直接講明,除左夜晚休息時間,日間佢係冇午睡時間,小朋友訓左,佢係要做家務。同樣地屋企冇人,佢都係做家務,唔係玩電話。

你工人重新,試下講你要求,佢可能唔識,或想博下偷懶睇你會唔會出聲,唔出聲佢咪以後都咁差,如佢有心做,你講完佢自然有改善,但當然要時時提醒啦。

333s    發表於 15-2-26 11:02

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

ant_1216 發表於 15-2-24 14:43
請問係咪經agency 請架?
唔明你點解佢一開飯夾鮑魚後唔話佢, 仲由佢夾夠3隻?

出街一齊食 lunch 你又會由佢點菜?

見佢玩視像成粒鐘, 都仲唔收返個 wifi password?!

333s    發表於 15-2-24 17:56

水晶宮

睇到一半,我已覺得可以炒啦.

大宅

引用:Quote:ant_1216+發表於+15-2-24+14:43+年三

原帖由 333s 於 15-02-24 發表
talk to her.
i hire you to help me, you be with me a week,
i cant see any of your performance? no ...
Very well said

首頁

尾頁

跳至