親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

程序是否變了?
有人話check in 左,之後帶著要退稅貨品俾custom check,之後再可以再custom 旁再將貨品check in?

男爵府

回覆:韓國退稅一問

我12月去時,拉住喼去custom 給印,跟住拉番個喼去航空公司counter check in. 之後過關,跟住排隊拎番錢。

男爵府

你最好先check in 拿了boarding pass, 講比柜台知道那件行李是tax free, 再海关该章, tax free 行李 可以在寄出.

男爵府

我啱啱跟完團返嚟, 導遊話1月1日起轉咗, 宜家係,

1. 先CHECK-IN寄行李攞埋BOARDING PASS, 話比地勤知邊件行李內有TAX REFUND, 之後佢會叫你攞返件行李去COUNTER J 排隊CHOP CUSTOM CLEAR
2. CHOP完之後去返航空公司COUNTER寄返件行李
3. 入咗IMMIGRATION之後有個COUNTER比你即時攞返退稅現金

我2月22(星期日), 去到COUNTER J 超多人排隊, 起碼要等一個鐘, 所以最終無排到, 就返去航空公司COUNTER寄返先行李, 入到去收$$$個到就見到唔洗排

好彩我唔係買咗好多要退稅既野, 唔係退唔到就唔抵啦!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:程序是否變了?有人話check+in+左,之後帶

原帖由 HCLAU 於 15-02-25 發表
程序是否變了?
有人話check in 左,之後帶著要退稅貨品俾custom check,之後再可以再custom 旁再將貨品chec ...
係, 23/2仁川機場回港。

先到航空櫃位check in, 有退稅品既行李磅重後,再去退稅counter 檢查chop 印,跟住隔離寄倉。chop 印既單就去返隔離電腦scan,最後出境過關後,係gate 27 退錢。

我300,000won 退到16000won.

男爵府

引用:Quote:原帖由 HCLAU 於 15-02-25 發表程序

原帖由 yuyu.c 於 15-02-25 發表
係, 23/2仁川機場回港。

先到航空櫃位check in, 有退稅品既行李磅重後,再去退稅counter 檢查chop 印,跟 ...
點scan 單?容易handle 嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+yuyu.c+於+15-02-25+發表係,

原帖由 EQGO 於 15-02-25 發表
點scan 單?容易handle 嗎?
有晒工作人員幫你。

大宅

回覆:yuyu.c 的帖子

多謝大家回答!
今天超多人!

男爵府

請問拉件行李去chop印, 咁要唔要打開個喼比佢睇啲貨? 若要, 咁即係要將所有可退稅既貨pack埋同一喼&pack係最開面, 對嗎? 跟住再番airline寄果件行李, 又要排多次隊?

唔好意思, 太多問題, thx.

洋房

引用:請問拉件行李去chop印, 咁要唔要打開個喼比

原帖由 kachun0123 於 15-03-29 發表
請問拉件行李去chop印, 咁要唔要打開個喼比佢睇啲貨? 若要, 咁即係要將所有可退稅既貨pack埋同一喼&pack係 ...
海關其實都系抽查,唔系個個都要開喼睇,我就好好采,蓋完印就放我走唔駛開喼

男爵府

引用:Quote:原帖由 kachun0123 於 15-03-29 發表

原帖由 wahahalala 於 15-03-29 發表
海關其實都系抽查,唔系個個都要開喼睇,我就好好采,蓋完印就放我走唔駛開喼

...
唔該晒。

跟住再拎個喼寄倉, 係咪又要排多一次隊? 咁咪用好多時間排隊

洋房

引用:Quote:原帖由 wahahalala 於 15-03-29 發表

原帖由 kachun0123 於 15-03-29 發表
唔該晒。

跟住再拎個喼寄倉, 係咪又要排多一次隊? 咁咪用好多時間排隊
其實我自己都系第1次,咩都唔知,所以我系做左退稅先check in的
但我見有啲人應該系check in左,拒地搞完退稅就系隔離放啲行李上個輸送帶就走左。再唔系到時問人都ok的!

男爵府

引用:Quote:原帖由 kachun0123 於 15-03-29 發表

原帖由 wahahalala 於 15-03-29 發表
其實我自己都系第1次,咩都唔知,所以我系做左退稅先check in的
但我見有啲人應該系check in左,拒 ...
唔該晒。

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至