母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡吃左全人奶4個月, 但唔知點解過完個新年假後, 奶量勁跌, 由本來可以泵到140ml...到現在一邊泵到70ml...叧一邊泵得10-20ml...有時仲要泵唔到....飲哂魚湯, 黑豆漿, 吃埋more milk plus都唔得.....而家唔夠奶要補奶粉.....埋身時阿囡又唔係好肯用力啜...都唔知仲可以用咩方法增加奶量啦........唔知仲可以頂幾耐....><

大宅

回覆:AFT 的帖子

Keep 住泵得几多得几多,可以的話再泵密D/埋身多D……唔泵連呢少少都無……

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:唔通真係要放棄

吃紅色莧菜,多喝水

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我第二同第三個b 都係約4個月就奶量狂跌, 我照餵, 想餵咪餵, 所以唔理有幾多奶了....

大宅

引用:囡囡吃左全人奶4個月,+但唔知點解過完個新

原帖由 AFT 於 15-02-26 發表
囡囡吃左全人奶4個月, 但唔知點解過完個新年假後, 奶量勁跌, 由本來可以泵到140ml...到現在一邊泵到70ml... ...
同你一樣!奶量少左一半,仲有一個月番工,諗住開始儲奶,點知而家直頭連食都唔係好夠&#128557;&#128557;

男爵府

唔夠咪比奶粉
奶粉好差咩?

複式洋房

回覆:貪靚小公主 的帖子

其實並唔係奶粉唔好,而係阿囡出世時個肚有問題,醫生唔俾吃奶粉,話人奶易消化,對佢啲腸好啲。於是一路都唔敢俾奶粉佢吃。同埋一路人奶到剛夠佢吃。只係現在奶量大跌,有啲唔開心。不過又唔想俾咁大壓力自己,所以我都有俾奶粉佢吃。點都好過佢唔夠飽。好彩佢吃完個肚仔好似冇咩野。想問下吃奶粉既便便係綠色,係咪正常架?

大宅

飲黑麥汁!

複式洋房

回覆:angelwtk 的帖子

黑麥汁係咩黎架?係邊到買到呢?

大宅

同路人⋯⋯個囡四個半月,新年開始冇泵半夜奶,竟然跌左三分二奶量。依星期加泵,都泵吾返,真心想喊⋯⋯

男爵府

我都係呀...放完個新年假之後谷都無谷....奶量跌..好唔開心>"< 有咩方法可以上返呀

別墅

大家新年放假的經歷都差不多

複式洋房

回覆:waiwai081 的帖子

我本身都諗住放棄架,不過見到阿囡吃人奶可以由生長線10去到15,就唔想放棄。於是我用左3日全埋身,由4個鐘一次變3個鐘一次,再換埋個奶泵,由swing 單泵改用swing maxi 雙泵。而家終於差不多上番之前一樣。剛夠囡吃。希望可以繼續餵人奶,有幾多俾幾多,唔夠都冇計,補粉都要,最緊要唔好餓親阿囡。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊