家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 nonono29 的帖子

因為第一份報稅表已經係 18 個月先發出俾有限公司,所以第一份報稅表冇得延期,要o係報稅表上o既日期一個月內交上稅局,而且要連埋 audit report。

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

我想請問若頭十八個月都沒開業營運是否需在第一次報稅表時提交 audit report?
另外,第廿一個月才收到報稅表是否正常?
及在第廿個月營運時的收入,是否應算入下一年度?

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:我只填I.R+56B,依份無交過

原帖由 nobletree 於 15-02-27 發表
我只填I.R 56B,依份無交過
唔好意思,同樓主一樣case, 公司14年4月1日開始,請問員工報稅可在15年4月1日直接交IR56B嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由 nobletree 於 15-02-27 發表

原帖由 chrischo2002 於 15-03-01 發表
唔好意思,同樓主一樣case, 公司14年4月1日開始,請問員工報稅可在15年4月1日直接交IR56B嗎?

...
相信可以

男爵府

引用:Quote:tokeichen 發表於 15-2-28 23:11 回

原帖由 babie2 於 15-03-01 發表
請教:

若14年4月開業,fiscal4月1日至3月31日,那若15年10月收到報稅表係米只報14年4月1至15年3月31曰 ...
是的,那段時間只須填2015報税表,之後如2016年有報税表(loss case應二、三年不會發),直至有盈利自行通知税局

大宅

Anyone could advise?

archiren 發表於 15-3-1 12:03
我想請問若頭十八個月都沒開業營運是否需在第一次報稅表時提交 audit report?
另外,第廿一個月才收到報稅 ...

禁止訪問

男爵府

引用:我想請問若頭十八個月都沒開業營運是否需

原帖由 archiren 於 15-03-01 發表
另外,第廿一個月才收到報稅 ...
何時營運?幾時年結?未營運可暫時不用audit,仍需填Nil return交税局,寫明未營運。 如開始營運至年結屬下一年度,報下一年度

大宅

回覆 nobletree 的帖子

先謝謝!13年3月登記,14年11月才營運開始有收入,15年2月才收稅單。所以應該點計,第一年度都無事發生?

大宅

你第一年有無收入都要申報,稅局都係睇報稅表評稅
我開過公司頭一年無營運報0,第二年下半年先有生意,有收入照咁報
再唔明的打去會計師公會問,佢地會提供免費諮詢

大宅

回覆 Kelvinnchan 的帖子

稅就一定會報,不過係nil return而已。問題係audit是否可在第一次報稅時暫時唔做住,因為都無營運,無野audit?等第二年有收入時再做。

男爵府

引用:回覆 Kelvinnchan 的帖子稅就一定會報,不

原帖由 archiren 於 15-03-02 發表
回覆 Kelvinnchan 的帖子

稅就一定會報,不過係nil return而已。問題係audit是否可在第一次報稅時暫時唔做 ...
可以

大宅

新公司唔係第十八個月就要報第一次, 如果无赚钱的话,税局出报税表给你才饱,不出可以不报,但是还是得年年做核數,我公司做贸易的,基本可以做到平或者亏,都是4年才收一次报税表。。

大宅

szkathy 發表於 15-3-2 19:00
新公司唔係第十八個月就要報第一次, 如果无赚钱的话,税局出报税表给你才饱,不出可以不报,但是还是得年年 ...
你個case係四年先報一次稅,但每年都自己做定份audit report留底備用?

大宅

回覆 babie2 的帖子

你o既情況,如果係收到 2014/2015 課稅年度o既,既然你已經決定左 financial year 係 1 Apr - 31 Mar,咁就係報 1 Apr 2014 - 31 Mar 2015,但如果收到o既係 2015/2016 年度 o既報稅表,根據返你o既 financial year,你應該問稅局攞返 2014/2015 年度 o既報稅表,報兩個課稅年度o既,因為 first audit report 最長只可以 18 個月,如果稅局發o既係 2015/2016 年度的話,而你係由 Apr 2014 開始營業,咁到你分 a/c year ended 會係 Mar 2016, 會長過 18個月,所以要分兩個 financial year 報。

禁止訪問

大宅

babie2 發表於 15-2-27 20:18
大家知唔知職員一直出人工同mpf但而家先知要file IR56E....表上寫應聘用3個月內file,而家遲左成半年,會罰 ...
想問一人公司洗唔洗填?

大宅

archiren 發表於 15-3-2 22:10
你個case係四年先報一次稅,但每年都自己做定份audit report留底備用?

auidt report 跟报税是分开的. 因为是有限公司,就一定要年年做audit report. 帮我搞的会计公司说的.

那反正都要做audit report,年年做好过几年揍起来一起做拉, 我试过一次4年后受到税表才去搞audit report, 最后是要把之前4年的一起做出来才可以交报税表..光试找记录整理文件都搞的半死...

首頁

尾頁

跳至