跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

hi yau yau,

你有沒有返工呀??? 如要就像我一樣忙到半死, 一放工便要同大囝溫習, 大家一起加油!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

hi CreamyM,
我無返工,湊住2個已經忙到mouth: 你仲可以返工,真係佩服,佩服

大宅

hi yau yau,

係呀!!!又要返工, 又要照顧d仔女, 真係阿媽唔易做!!!

大宅

好媽媽勳章

hihi~~
我個都係冬至小B女呀, o係QEH出世架~
仲有個好鍚妹妹, 但對妹妹好粗魯o既3歲家姐~

好開心呀~~ 原來有咁多冬至小BB架~~

大宅

hi camaychim,

welcome!!! welcome!!!

我都有個好鍚妹妹, 但對妹妹好粗魯o既4.5歲哥哥

大宅

好媽媽勳章

creamymami2007

大家都有2件就更加o岩傾呀~~

唉, 佢地唔識就力真係好煩架...
成日又想抱下個妹, 就扯住個妹個頭唔放, 真係好擔心會整親呀~

你大仔識野d, 應該冇咁暴力卦~~

大宅

我嗰仔都係好粗魯, 佢想同妹妹玩, 又話妹妹塊面好肥好得意,要攪吓佢塊面, 你都知攪得多塊面會流口水, 女仔嚟埋, 要靚 叫阿仔停手, 佢就會話我好想同阿妹玩, 你又可以同阿妹玩, 我又唔可以, 我好唔開心, 跟住走去同阿妹處講話我唔比佢同阿妹玩, 狀似告狀 , 令我哭笑不得

大宅

好媽媽勳章

haha~~你亞仔真係好搞笑喎~~
不過佢地雖然好粗魯, 但有時見佢地玩得好搞笑都好happy架~

有時佢地又會好似鬧緊交/ 傾緊計咁, 真係好warm架, 覺得佢地好close, 感情好好咁~~

子爵府

我個大囡得2歲,仲未識同細佬玩,想抱又抱唔到,剩係識用手指篤佢面珠,都唔知幾時先可以一齊玩?

大宅

好媽媽勳章

yau.yau

我個大女都係3歲之麻, 都係抱唔郁架...
你叫家姐仔坐定定(一個貼住背o既位置), 然後你坐佢o既側面, 之後放baby上佢大脾, 當然baby個頭係向你果邊啦, 你要幫手抬住架... 咁樣比家姐抱下, 佢地會好開心架... 會好覺得自己大個, 係家姐架

而玩方面呢, 就係放哂2隻野o既大人床上面, 將d被放哂床邊就唔怕跌落地, 當然都仲要睇住佢地玩啦...
家姐會搵好多野比BB架啦, 又會幫佢地抺下口水...
講D好笑野比你地聽丫...
有次就係家姐搵左D砌圗比妹妹玩, 當然妹妹唔識玩, 只識放入口食... 因為果D野係硬膠, 我當然會擔心令妹妹受傷啦...
當家姐行開時, 就砌好哂佢, 令D砌圗唔會一床都係撞親頭/ "銀"親麻... 點知家姐一行出黎, 用個充滿驚喜o既眼神望住我...
haha~~ 佢真係以為妹妹砌好哂呀, haha~~ 真係好傻呀... 但又好可愛喎~~

多d放佢地一齊玩啦, 唔駛太擔心家姐會整親BB架, 多D提下佢...
"要細力D呀"、"小心唔好踢到BB呀"...
玩到BB笑又同佢講"嘩~BB好鐘意同家姐玩呀..."、"BB同家姐玩得好開心呀..."
到BB喊時又講(睇情況)"BB玩左好耐, 眼仔訓啦~"、"家姐太大力啦, BB唔鐘意喎!"、"BB好似肚仔餓呀/ 好似要換片片呀"...
當家姐開始玩得太激/ BB唔鐘意就要抱開BB啦~~

試下work唔work丫~~
會睇到佢地玩得好happy架~~

[ 本文章最後由 camaychim 於 08-6-27 04:46 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

你地覺唔覺第2個小朋友學野真係快好多呀????
我個細女而家已經爬得好快啦~~

大宅

我細囡都仍然唔識爬, 大囝五個月時巳經識爬

子爵府

我細囝連坐都坐唔穩呀!幾秒就瞓番底,大囡又係5個月識坐,6個月識爬

洋房

妳們好呀!!!我仔仔在法國12月22日出生 的!!! 我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/anny-kwong歡迎來訪問和請留言

[ 本文章最後由 annyng1yl 於 08-6-27 21:59 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

可能我個大女果陣時真係咩都慢過人, 所以我覺得小b而家學野好快呀...
我大女果時都唔爬o既, 一黎就行架啦, 不過都要成14個月先行...
佢果時4個多月反身, 妹妹3個月到就反左身lu~~

妹妹前排都好努力學緊坐架, 不過可能而家佢發現爬係好玩d啦, 好似放棄左咁lu~~
佢而家一見到鐘意o既野, 如搖控呀, 電話呀... 就會爬得好快架啦... 所以我諗住, 如果就到時間就同佢去荷花個爬行比賽玩下...
唔知佢到時會唔會只係識得喊呢????? (佢好怕生保架)

大宅

好媽媽勳章

annyng1yl

hihi~~ 多d黎傾下丫~~

大宅

welcome annyng1yl,

我細囡今日由我老公帶去健康院打針, 無辦法啦, 今日我請唔倒假, 姑娘話枝針好勁, 會發燒, 我現在好擔心, 好希望快D收工返屋企睇囡, 好焦急

子爵府

hi creamyM,
不用太担心,我囝囝上星期四都去健康院打左2針,只係有小小燒,同有d忟忟地,第2日已經無燒了 放心吧!

大宅

hi yau yau,

阿囡打完針了, 今日巳退燒, 總算放下心頭大石, 但大囝又突然發燒, 今日我又請唔倒假, 所以今日仍有些疲勞加頭暈呢

洋房

12月22日bb

原文章由 KEMOSABI 於 08-6-6 10:59 PM 發表
我個仔都係呢日出世架...屯門醫院...多多指教...

係啦..你地果日生得辛苦嗎??我就好辛苦啦..因為佢係穿水再催生...好痛呀!!!

我bb都係屯門醫院出世,痛左12個鐘頂唔順先決定開刀呀!
果日仲係全世界人係出邊等佢tim! (本來果日同我外家屋企人係屯門做節...我99仲話不如係屯門食完反就去生埋la~~佢呢句說話仲講左成個星期,點知比佢講中左, 但係連反都未食就串左水lu)

首頁
12345...12

尾頁

跳至