夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

男爵府

回覆:Fanleebbee 的帖子

睇完晒,一個字【錢】

另一半收入唔穩定,根本無理由唔工作。我只想話,今日既煩惱,有大部分係自己攞黎的。

大宅

你老公個情況同我老公個姐夫情況一模一樣,佢姐夫又自負好識講大話但又好厚面皮。我就頂唔順呢d人,如果你ok你就出去做野賺錢維持呢個家啦,我見佢呢一家表面上都幸福ge除左無錢

水晶宮

回覆:其實我可以點做?

如果係我我會離婚

男爵府

我有啲同你似,又係先有後婚,又係死佬唔搵得多,叫佢上進就正係識打機養蝦玩四驅車同模型,住屋都係靠外家借首期先有個竇,跟左佢十多年人工都係得萬幾,家用幾千,我已經成日反映家用唔夠..而家兩個小朋友上哂小學補習校車都成六七千,唔計供樓同屋企洗費,佢既家用只係夠兩個女洗,叫佢轉工或者搵野學增值下自己好過得閒就揸住部機打,佢又話個市唔好搵唔到part time 或其他唔請佢,於是最終都係靠外家接濟同埋我出去做多份part time先勉強cover到屋企開支,我最近成日同佢因為經濟問題而嘈,佢唔上進要靠外家等等,但佢居然覺得靠外家冇問題仲話好多人想呀媽幫都冇,終於我心入面有答案,人窮志短,我知道呢段婚姻唔會長久,我提出過離婚,但佢話小朋友仲細唔肯,而家同佢都係因為小朋友而暫時維繫住,我想講,一段婚姻個頭開得唔好,以後既路會好難行

子爵府

其實你明知老公收入唔stable同長期冇saving,你就冇資格去選擇“小朋友至3歲都唔做野因為想睇住佢成長&多些親子時間”,我想講呢樣野真係好多媽媽都祈求嘅,但同時亦都係好“車此”嘅野。
我老公個個月4萬stable income,我都唔敢諗第時生bb自己辭職去“睇住佢成長”囉,冇錯呢樣野係一去不復返但同時都要向現實低頭。自古貧賤夫妻百事哀,你地仲要係住係父母屋企,而你當初又做呢個ftm嘅決定,你都要負返個責任。

幾時先上到車.....

大宅

引用:睇完晒,一個字【錢】另一半收入唔穩定,根

原帖由 hello_kristy 於 15-02-28 發表
睇完晒,一個字【錢】

另一半收入唔穩定,根本無理由唔工作。我只想話,今日既煩惱,有大部分係自己攞黎的 ...
的確錢係好大問題, 不過我覺得樓主老公講大話話排緊公屋, 又嫌泵奶嘈住, 就唔只錢嘅問題嚕…

男爵府

既然收入唔穩定你都選擇做3年ftm!我相信你都有d責任

大宅

如果喺你出去返工,人工會唔會多過你老公?
就咁睇雖然唔知你老公幾歲,但每月搵萬零蚊,要養老婆同個bb囡,住依靠外家咁得確月月清,好難有餘錢剩,同生活質素好難有提升嘅空間。不過你當初揀佢都知佢係窮就預咗一齊捱,建議係一係你搵份人工高又穩定嘅工,你老公做全職爸爸。一喺就你搵份照顧到bb又搵到錢嘅工做,例如在家寫作,搞網購之類工作幫補家計。

大宅

引用:睇完晒,一個字【錢】另一半收入唔穩定,根

原帖由 hello_kristy 於 15-02-28 發表
睇完晒,一個字【錢】

另一半收入唔穩定,根本無理由唔工作。我只想話,今日既煩惱,有大部分係自己攞黎的 ...
一路我自己都有做住兼職,賺返啲收入,如果唔係一定唔夠,多就肯定唔多,暫時叫夠。

大宅

引用:如果係我我會離婚

原帖由 貧窮媽媽 於 15-02-28 發表
如果係我我會離婚
我已經同佢提出過離婚,但佢唔肯 只有等到全職工請左,我就單方面申請

大宅

引用:其實你明知老公收入唔stable同長期冇saving

原帖由 c.hutchson 於 15-02-28 發表
其實你明知老公收入唔stable同長期冇saving,你就冇資格去選擇“小朋友至3歲都唔做野因為想睇住佢成長&多些 ...
初時佢話佢搞得掂,我先放心辭職,點知都係唔掂。

大宅

離唔離婚係另一問題,最重要問題係你應該返出去做嘢!

大宅

回覆:sugerlucy 的帖子

我一早覺得呢段婚姻唔長久,家人成日叫我睇佢會唔會上進,但都係失望,所以我都係靠自己

大宅

引用:離唔離婚係另一問題,最重要問題係你應該返

原帖由 karryy 於 15-02-28 發表
離唔離婚係另一問題,最重要問題係你應該返出去做嘢!
空檔左幾年,有搵全職但都係等,暫時我係兼職等消息

大宅

回覆:ling6236 的帖子

我有做兼職ga 係唔多姐

男爵府

引用:Quote:原帖由 hello_kristy 於 15-02-28 發

原帖由 lhzgigi 於 15-02-28 發表
的確錢係好大問題, 不過我覺得樓主老公講大話話排緊公屋, 又嫌泵奶嘈住, 就唔只錢嘅問題嚕…

...
講真,收入同排公屋有關,2份收入合唔合資格排又唔知,somehow,我會覺得佢先生既行為/性格,根本未必想樓主唔工作…

我無話樓主先生無問題,明顯係一個眼高手低既人,理財想法唔算週詳,欠耐性/忍耐力,亦有d大男人…

以上,都罪不至飛,但做太太要有心理準備辛苦d,同要back up佢,同佢一齊無穩定收入,係好唔理智既決定。

大宅

引用:如果喺你出去返工,人工會唔會多過你老公?

原帖由 colormama 於 15-02-28 發表
如果喺你出去返工,人工會唔會多過你老公?
就咁睇雖然唔知你老公幾歲,但每月搵萬零蚊,要養老婆同個bb囡, ...
其實我有做緊網購+返兼職 如果做全職想就搵啲時間穩定啲,CV有send過,但可能要等耐啲。

如果c6肯搵份收入穩定啲既工作,其實都無問題,但唔知點解佢硬係唔肯。

照顧小朋友果啲野,每次比佢試湊亞b就病,換片果啲濕碎野佢daddy仲要驚到死咁 唔知點講

男爵府

引用:Quote:原帖由 hello_kristy 於 15-02-28 發

原帖由 Fanleebbee 於 15-02-28 發表
一路我自己都有做住兼職,賺返啲收入,如果唔係一定唔夠,多就肯定唔多,暫時叫夠。

...
一個家庭,只可以負擔到一個無穩定收入既人,2個都唔穩定,實出事…

跟著個眼高手低既男人,一定辛苦,如果你決定襯早止蝕離場亦無可厚非。同埋,如果決定左,就唔好再填氹啦…錢就留返比自己啦…

珍珠宮

引用:其實你明知老公收入唔stable同長期冇saving

原帖由 c.hutchson 於 15-02-28 發表
其實你明知老公收入唔stable同長期冇saving,你就冇資格去選擇“小朋友至3歲都唔做野因為想睇住佢成長&多些 ...
X2

首頁

尾頁

跳至