懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果陪月接既上一個媽媽完job個日期和我預產期只差一星期,咁樣有冇問題??

eg:上一個媽媽完job日係2月1日,而我預產期係2月9日

大宅

like_yan 發表於 15-2-28 13:07
如果陪月接既上一個媽媽完job個日期和我預產期只差一星期,咁樣有冇問題??

eg:上一個媽媽完job日係2月1 ...
要睇你地簽約時有冇寫明預留幾耐.冇明確寫你可能冇佢乎
但可以傾,大家開心討論啫.

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 like_yan 的帖子

要視乎你地之間的協議,承諾好緊要
祝各位準爸爸媽媽身體健康,BB健康成長!

伯爵府

like_yan 發表於 15-2-28 13:07

eg:上一個媽媽完job日係2月1 ...

我個陪月就預留兩客相隔2星期

佢話一般陪月都只會預留兩個客相隔1星期
萬一上一個遲生,下一個準時, 唯有縮短上一個客個期
萬一上一個準時, 陪月仲做緊上一個客時, 下一個早左生,
咁就要搵人頂替住下一個客
到做完上一個客先接返手
我陪月話因為佢唔喜歡搵人頂替,
佢儘量想由頭到尾自己跟
所以就自己就set左相隔2星期
佢話如果到時如下一個未早生,
而我又想加長2星期都得.

(我後來上網睇過有媽媽都話係1星期)
我稔通行都係咁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

elong 發表於 15-3-2 00:11
我個陪月就預留兩客相隔2星期

佢話一般陪月都只會預留兩個客相隔1星期
預產期前後預留一星期,計埋一個月,呢個job已經要個半月時間。其實,接job唔會咁啱係一星期,通常都隔一段時間至有job
祝各位準爸爸媽媽身體健康,BB健康成長!

伯爵府

引用:Quote:elong 發表於 15-3-2 00:11 我個陪月

原帖由 lamlcmanna 於 15-03-02 發表
預產期前後預留一星期,計埋一個月,呢個job已經要個半月時間。其實,接job唔會咁啱係一星期,通常都隔一段 ...
當然唔會每個job都咁剛剛好預留一星期啦
我意思一般至少都一星期,
我個陪月就\"至少\"兩星期

例如我3月17開刀,我book左1.5個月
陪月話剛好有個客預產期係5月17號想book佢,
佢未接(因為我本來預產期係28/3,只不過因為開刀所以早左)
佢話咁就時間好fit

到後來我老公諗諗下想book夠2個月
陪月話已應承左下一個客(17/5預產期果個)
如果下一個客無早生,
就可以將果2星期buffer留埋比我(咁就2個月)

伯爵府

引用:Quote:elong 發表於 15-3-2 00:11 我個陪月

原帖由 lamlcmanna 於 15-03-02 發表
預產期前後預留一星期,計埋一個月,呢個job已經要個半月時間。其實,接job唔會咁啱係一星期,通常都隔一段 ...
我只係以我個陪月舉例渣
佢會至少留2星期囉
其他嘅我都係聽返來
不過向bk都聽過唔少,
話早左生要搵其他陪月頂替住

首頁

尾頁

跳至