自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想請問有冇人知百日宴可否延遲? 由於我BB 想設百日宴, 但Bb 的爺爺嫲嫲住在外國, 亦一早買左機票黎香港同Bb 慶祝, 但問題是他們買的日子係遲左一日, 即第101日先到香港, 而他們的機票不能再期的, 所以我想知如果遲一日擺百日宴會唔會唔好呢?(好似生日,唔好遲慶祝, 只有提前),

公爵府

好媽媽勳章

引用:我想請問有冇人知百日宴可否延遲? 由於我B

原帖由 joanneww 於 15-03-01 發表
我想請問有冇人知百日宴可否延遲? 由於我BB 想設百日宴, 但Bb 的爺爺嫲嫲住在外國, 亦一早買左機票黎香 ...
bb爺爺嫲嫲都唔介意就無問題啦

伯爵府

回覆:百日宴可以延遲嗎?

我自己個囡都會延一日~

水晶宮

好多人唔係剛100日擺,會就番星期六/日。

talkative    發表於 15-3-1 16:52

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

要睇返你屋企老人家介唔介意, 我哋後生就多數百無禁忌的... 我6299就所有慶祝活動都不做「後事」的, 如果正日或提早約唔齊人的話, 佢哋情願唔慶祝... (或者之後再約食飯之類, 但唔會送禮或切蛋糕)

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔介意就無問題

禁止發言

引用:要睇返你屋企老人家介唔介意, 我哋後生就多

男爵府

只可以早,唔可以遲。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實冇所謂, 㨂星期六果啲仲好啦, 可以方便大家麻

子爵府

引用:我想請問有冇人知百日宴可否延遲?+由於我B

我想請問有冇人知百日宴可否延遲? 由於我BB 想設百日宴, 但Bb 的爺爺嫲嫲住在外國, 亦一早買左機票黎香 ...
聽聞百日宴要只可以早 唔好遲
好似話影響阿B福氣喎
上年我仔的百日宴 99都想遲D 到 Easter 先 因為99想等埋姑9D囡放假喎 好D喎
我C6就問下我 O 唔 OK
我答遲唔好喎 影響阿B福氣 我唔知真或假 只求心安 我不要 我話要遲就寧願唔(拜)

你不如寫 101日宴 ?

水晶宮

一日半日冇問題

子爵府

joanneww 發表於 15-3-1 16:33
我上年攪百日宴都遲了五日攪,就星期日大部份人都可以出席,開心D.

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我4個月先擺,都系因為62吾在香港。不過你吾一定要寫係百日宴,當係party未得。我都聽人講擺早吾襬遲。

伯爵府

我遲兩日先擺,要就番星期六日

禁止訪問

大宅

各處鄉村各處例,每個習俗都總有啲理由,我主張百無禁忌。我個人認為遲一日可以接受喎,我以前鬼佬老細反而好介意提早慶生添。

侯爵府

唔擺都得,延遲又有嘜問題

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我想請問有冇人知百日宴可否延遲? 由於我B

100日或之前,一家人食一餐飯先叫做慶祝咗,咁得唔得?
101日再擺

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ok la 邊個care 係咪一百日。所有人只care 系咪weekend

首頁

尾頁

跳至