少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝好似由兩歲半開始就成日都將個向後撞,一鬧佢佢就撞,又或者向後瞓地 依家佢每次一撞我地就會罰佢企同埋講解叫佢唔准撞頭傷害自己,雖然之後會撞少左,但係過左一排佢又撞過,真係完全唔知點搞。

有無有經驗既JM可以過下兩招?!

珍珠宮

佢其他發展及格嗎?係唔係只得呢樣問題?

大宅

引用:佢其他發展及格嗎?係唔係只得呢樣問題?

原帖由 wan_sosin 於 15-03-03 發表
佢其他發展及格嗎?係唔係只得呢樣問題?
二歲返健康院e生話佢發展遲緩,已轉介左去評估中心,半年後見言語治療師。

但佢依家成日都有撞頭呢個行為

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 wan_sosin 於 15-03-03 發表

原帖由 Fanleebbee 於 15-03-04 發表
二歲返健康院e生話佢發展遲緩,已轉介左去評估中心,半年後見言語治療師。

但佢依家成日都有撞頭呢個行為:b ...
評估時記得要講返小朋友有呢個行為,如果等緊評估,我諗你包容多少少你小朋友,如果佢唔係做出危險嘅事,唔好去話佢,溫柔地提醒佢,應該點樣做,做比佢睇,既然要做言語治癒,即是佢未能表達,所以用撞頭去表達佢唔高興,你如果因為佢撞頭去話佢,佢只會更唔鍾意,繼續用撞頭去發洩。
可否再講下邊樣發展遲緩,邊方面弱?

珍珠宮

回覆:三歲仔成日自己將頭撞牆

要提一下,下次如果小朋友撞頭,可以抱住佢安撫佢嘅情緒,唔好罰佢。
還有,如果你要教導佢時(可能叫做話佢), 可以先抱住佢,慢慢同佢講,咁佢就唔能夠即刻撞個頭啦。

男爵府

Fanleebbee 發表於 15-3-3 21:47
阿囝好似由兩歲半開始就成日都將個向後撞,一鬧佢佢就撞,又或者向後瞓地 依家佢每次一 ...

小朋友自殘行為好多時係表達佢嚴重缺乏安全感同埋關愛......正如你講, 你一鬧佢就撞正正反映梗呢個狀況。
最矛盾係佢撞果陣, 不單得唔到關愛, 而且仲要俾人罰, 咁改善唔到之餘, 仲更加令到小朋友不安。
要處理佢呢個行為, 並唔係用咩手段同獎懲方法, 而真係俾小朋友安全同關心, 佢得到足夠的安全感之下, 自然就會停止呢d自殘行為。
足夠的安全感係建基於親人的關心、同埋大人所定的標準係咪統一(最常見係親人間獎懲標準不一, 小朋友唔知點跟, 做錯咗都唔知, 但又要俾人罰, 咁樣最令小朋友無助), 所以真係一家人好好哋坐低傾下呢個問題喇, 真係唔係小事來架。
要快d 處理喇, 情況其實都幾嚴重, 試下搵兒童心理學家、遊戲治療師等等專業幫手啦。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:三歲仔成日自己將頭撞牆

可以同健康院姑娘請教

Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

大宅

嗯嗯!唔該各位,我會將阿b既情況到時去評估中心既時候同姑娘講返

大宅

我有個表姐個仔都係咁,後來先知係自閉……
每天進步一點點

大宅

回覆:Fanleebbee 的帖子

去親子王國既特殊教育版,入面有自閉寶寶group d家長好有經驗,幫到你的

洋房

真係要去睇醫生

子爵府

有些自閉小朋友會有撞頭行為。
你要找出佢撞頭嘅原因。係因為唔開心比你鬧而發脾氣?或因為頭部不適,撞頭會讓佢冷靜同覺得舒服些?或是其他原因?
I support autism acceptance!

伯爵府

要見醫生,做評估,愈早介入,幫助愈大。

首頁

尾頁

跳至