想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有人吃了一個星期的通經藥後才發現有BB, 有沒有人試過因吃了通經藥途中會令BB死了

大宅

你係咪check到有BB定係懷疑緊? 點解唔搵醫生check吓或去驗血?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

看來你都係盡快看醫生CHECK下先好喎!

原文章由 Chichiban 於 08-6-10 17:28 發表
你係咪check到有BB定係懷疑緊? 點解唔搵醫生check吓或去驗血?

公爵府

通常開通經藥之前, 醫生都會幫你驗孕, 如果你呢個醫生咁大意, 不如你換過另一個醫生, 快d去 check下, 求安心嘛~~

別墅

多謝大家的關心, 真的很開心

我星期六去看過婦科, check過沒有才如我開通經藥和葉酸給我吃, 但是我平時因為經期不來去看醫生, 之後醫生也是開通經藥給我, 但通常我吃了一次便會來經, 但現在吃了5次都未來, 而且次前吃了3天中藥來等m來, 也是一直不來.

當我星期二返工, 有個同事跟我說, 她的朋友跟我一樣period很不準, 30-45不等, 之前也發生了跟我一樣的事, 去婦科check不到有, 但最後驗血才知道有bb, 所以我現在很擔心, 如果我同佢朋友一樣, check 唔到, 唔知會唔會令bb死去.

原文章由 幸福黃太太 於 08-6-11 08:42 發表
通常開通經藥之前, 醫生都會幫你驗孕, 如果你呢個醫生咁大意, 不如你換過另一個醫生, 快d去 check下, 求安心嘛~~

男爵府

你緊系第一次去睇婦科, 個醫生只系同你驗尿啦, 所以驗唔到你有左. 如果你話佢知遲左經期好多日又未黎, 佢應該同你抽血驗孕, 驗清楚先系.

所以點解我成日系到叫人去抽血驗孕就系咁解啦. 因為系最準確架. 又唔系貴, 百幾蚊1次, 2個鐘內有報告, 而且系一定可以確定你系有左定系無中. 食左通經藥, 害左小生命....

大宅

我都試過食完通經药都通唔到經,但我就排除咗"有咗"可能性,因我做咗結紥...

我係pcos, 終於去咗中醫度把脈,煲咗幾劑藥就通咗嘞。

大宅

原文章由 星星嘟嘟 於 08-6-10 16:00 發表
有沒有人吃了一個星期的通經藥後才發現有BB, 有沒有人試過因吃了通經藥途中會令BB死了

我曾經試過以為有bb去驗醫生話無,跟住俾通經藥我吃.
食咗3日到自己覺得唔妥,想嘔.
跟住自己買嘢驗真係有咗,我即刻攞番醫生
當時俾番我嘅驗孕棒出嚟睇,嚇死我.
原來當時已經係有咗,我即刻打電話俾
醫生約第二日去.去到佢睇番支驗孕棒都話
當時係得一條線而家睇二條線.佢都同我講
唔好意思.因當時等咗好耐先睇結果無理由
錯.跟住幫我照話無問題.之後十個月我不知
幾擔心.由出世到而家個囡2歲又健康又得意,
好彩當時我無去做人工流產,唔係就後悔.
你唔好太擔心快d去檢查吓.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你發唔發覺自己太過濫用通經藥呢?

當你 cycle 唔準確或只係遲左一至兩個星期黎m, 都唔需要咁緊張去睇醫生, 叫醫生開通經藥俾你食架?而家咪搞到自己嚇餐飽囉!

可能你覺得食完通經藥, 快d黎經, 又可以開始過一個新既 cycle, 但咁樣咪嘥搞囉!

別墅

但係照超聲波都照唔到. 我都唔知, 真係好擔心, 我係唔係應該去驗血?

原文章由 24112006 於 08-6-11 12:48 發表
你緊系第一次去睇婦科, 個醫生只系同你驗尿啦, 所以驗唔到你有左. 如果你話佢知遲左經期好多日又未黎, 佢應該同你抽血驗孕, 驗清楚先系.

所以點解我成日系到叫人去抽血驗孕就系咁解啦. 因為系最準確架. ...

別墅

星星嘟嘟,

u/s邊有咁快照倒?
你快d去驗血求個安心,好過而家咁擔心啦﹗

原文章由 星星嘟嘟 於 08-6-11 14:52 發表
但係照超聲波都照唔到. 我都唔知, 真係好擔心, 我係唔係應該去驗血?

大宅

我都建議你去驗血啦! 又唔係貴, 等2-4小時就知結果. 這些錢唔慳得架!

複式洋房

星星嘟嘟

how u doing ar . have u check 知唔知check到有BB定係懷疑?? worry for u too .

Little CHarlie

大宅

你照超聲波都照唔到o的咩?? 照唔到 bb? 其實你去驗血驗o的咩呀諗住?驗你o的血唔會知 bb 有冇野 ga 啵!!

男爵府

去驗血只系驗你系唔系有左BB.

男爵府

比左我自己上次去抽血驗孕既資料你, 你參考下呀.

大宅

原文章由 星星嘟嘟 於 08-6-11 11:56 發表
多謝大家的關心, 真的很開心

我星期六去看過婦科, check過沒有才如我開通經藥和葉酸給我吃, 但是我平時因為經期不來去看醫生, 之後醫生也是開通經藥給我, 但通常我吃了一次便會來經, 但現在吃了5次都未來, 而且次前 ...

其實我覺得你太依賴啲通經藥,好似啲M一唔來就要食。
點解仲唔促促行動快啲去驗血???

首頁

尾頁

跳至