親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家三口自由行 (小朋友3歲)
之前己預早跟Jason訂定酒店, 車, 門票~

17Feb15 (Day 1) - Hea

早機7:05am (坐Scoot), 我地未夠4點已到機場, 諗住早d去check-in可以一齊坐, 最終好似4:30先開始登記, 我地都有得一齊坐~

11點幾左右到步, 拎埋行李就出閘買電話卡(好似12點幾左右), 當我正搞緊機場wifi時, Jason已行埋黎搵我交收門票了(因出發前一晚應Jason要求send一張家庭照給他), 感覺佢好勁同埋佢好有禮貌及斯文, 佢話我已經係最後一個交收了(可能我地太hea, 行得太慢啦)

Day 1行程: 交收完門票, 在機場麥當勞食lunch, 再坐MRT到酒店(Oasia Hotel位於Nevena), 到步已2-3點, 去到即時游水, 然後出China Town行街(已是5點左右), 只食左街邊檔既雪糕, 無去搵海南雞飯, 實在太熱了, 再好難先搵到架的士, 坐去Buffet Town (Raffles Place定係City Hall站既商場)其實MRT近到不得了, 不過實在熱到死, 又抱住個囡, 所以坐SG1X蚊的士(真係好貴), 回程坐返MRT.

18Feb15 (Day 2) - Zoo

隨意醒, 然後慢嘆酒店早餐(好好味), 跟住坐MRT去Ang Mo Kio站轉巴士去Zoo (易行易搵, 都要行10分鐘左右), 巴士入錢(要自備零錢), 好快就到(合共唔洗1個鐘), 11點幾就到Zoo, 玩埋入面個kids zone, 都要成5-6點, 再坐回同一班巴士, 轉MRT 去Newton食Food Ctr (露天的海鮮餐), 再MRT一個站回酒店~

19Feb15 (Day 3) - Legoland (即日來回), 魚尾師, 老巴剎, Garden by the bay~

一早跟Jason溝通好, 他派給我的司機是華人Toni, 用7人車~
當天應他們的建議, 出發時間是8:30, 我們遲了10分鐘, 司機都好好禮貌, 並預備了新年禮物給我囡, 我就無帶利是, 勁唔好意思~~在車上有同Toni傾計, 講開我無唱馬紙, 佢話如果唔多既佢唱比我, 仲話用唔晒就回程唱返比佢, 個Rate幾好2.6對坡紙~

我地早左出發所以唔塞車, 到步時樂囡都未開, 我地走去酒店lobby玩左陣~
樂園排隊唔多人, 好少B6, 我囡太細, 好多時係hea 玩, 仲有kids playground, 我地喺樂園餐廳食野, 食食下有播音樂, 仲有有職員跳晒舞咁, 好開心~

3點幾就過左去Waterpark玩, 有locker, 我地用大既(好似係RM40, 可多次開啟), 我地淨係玩左飄流河同埋kid zone, 玩左個零鐘, 個囡太細, 費事玩咁耐~

5點零就出返去對面個商場食tea (Old Town), 再坐返Toni車(約左6點)~
回程叫佢車我地去魚尾師都無問題, 影完一倫相, 我地就行去老巴剎, 行左好耐好耐(可能好近, 但無帶地圖只靠問人) 老巴剎個food ctr 好靚, 不過好多無開, 我地照有食串燒(一set好多, 我叫半set都食唔晒), 又叫左d海鮮咁啦, 再搵的士去Garden by the bay, 又係SG1x蚊, 好貴, Super tree好靚, 個show好正, 我囡跳晒舞好開心, 夜d返酒店都值得的, 玩到10點幾跟人行去MRT, 勁多人買飛, 同埋行勁遠~

20Feb15 (Day4) - 環球影城

又係瞓到自然醒, 食埋早餐就check-out, 行李寄喺酒店, 出發去USS, MRT去Vivo City商場(係勁多人囉), 坐Express入聖淘沙就起碼一個鐘, 我地行入去就半個鐘, 入到去都12點幾喇, 等一個game都個半鐘, 勁多B6, 係成個星加坡最多B6既地方, 下次唔去喇!!!!
玩到6點就係入而既Sea food Republic食野, 食到8點, 坐MRT返酒店拎行李再MRT去機場, 10點準時到機場, 坐零晨1點55分既機, 玩到個囡榭晒皮, 未上機12點幾就瞓左覺, 瞓到返HK, 自己屋企張床10點幾先起身~~

***總括黎講, SG好好玩, 好開心, 係聖淘沙特別多B6, 人民好有教養, 坐MRT必讓坐, 一排櫈有4個讓坐既位***

侯爵府

引用:一家三口自由行+(小朋友3歲)之前己預早跟Ja

原帖由 annysbee 於 15-03-05 發表
我25/2都係撘Scott ~ 我5點3先到機場😂5點9先check-in 完~ 都係4個一齊坐~ 其實有小朋友,唔洗擔心會分開坐

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:17-20Feb15 首次自由行星加坡及Legoland~回來分享

Thx for sharing! 我之前都諗住坐scoot, 但考慮到有兩個小朋友,都係坐番其他機好啲

男爵府

引用:一家三口自由行 (小朋友3歲)之前己預早跟Ja

Oasia好住嗎?樓下系咪有超市?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:一家三口自由行 (小朋友3歲)之前己預早跟Ja

請問你係機場邊度買電話卡?幾錢呀?

大宅

回覆 annysbee 的帖子

Hi, can u give me the info of Jason? 收費點計架?

大宅

*豬仔包* 發表於 15-3-5 21:35
Oasia好住嗎?樓下系咪有超市?
我覺得Oasia好住呀, 間酒店喺正MRT上面, MRT站有個指示牌架, 跟指示牌行就會連住個好似商場仔既野, 其實係個迷你food court, 跟住有條室內既路行去搭lift上大堂, 我囡3歲, 第二日都認到路自己跑過去~

喺酒店望出去, 好似係有個Novena商場, 但我行程緊密無行過去~

**好住原因係佢個MRT站無咩人買票, 去zoo個MRT站又近, 間酒店好新好乾淨, 有泳池, 不過唔算好大, 住客無咩B6, 外國人比較多, 另外酒店早餐好多野食, 好好味, 不過時間好短, 唔知由幾點開始至到10:30咋, 另外, 酒店check-in職員唔識講國語或廣東話, 但佢地講英文都會慢慢講, 好禮貌的~

大宅

kkttssng 發表於 15-3-5 20:33
Thx for sharing! 我之前都諗住坐scoot, 但考慮到有兩個小朋友,都係坐番其他機好啲

...
坐scoot都無咩野吖, 係無影音娛樂, 同埋可以唔買餐食啫~
我地坐來回既機都有好多小朋友~

大宅

mh1001b 發表於 15-3-5 23:38
請問你係機場邊度買電話卡?幾錢呀?
SG機場一出就有, 喺正詢問處格離, 好易搵, 因為SG個出境好細~
買卡時有幾個價錢的, 有SG1X, 同埋SG50, 但我地去時, SG1x已賣晒, SG50我地又話太貴, 跟住個女仔就話...其實仲有SG30, 我地最終係買左SG30 (包1G上網, 同埋唔知幾錢電話費), 我老公喺HK用都係每月500M, 而家4日用1G, 係用唔晒囉~~

大宅

回覆 rudada 的帖子

pls check pm~

男爵府

睛靈勳章

請問如無訂餐,scoot可以自備小食給小朋友嗎?
另外水是否有提供的?

大宅

請可以俾JANSON資料我嗎? 謝謝.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

請問JASON 有無代訂各門票. EG. 動物園 和 LEGOLAND.
我女2YRS OLD, 如果夜間動物園, 吾知會吾會驚.

THANKS

大宅

1829 發表於 15-3-6 12:33
請問JASON 有無代訂各門票. EG. 動物園 和 LEGOLAND.
我女2YRS OLD, 如果夜間動物園, 吾知會吾會驚.
Jason好多門票都有得賣, 你問佢, 佢會有幾張list比你睇, 我自己格過官網價, 佢係平d, 仲可以機場交收, 唔洗專登去china town搵天宇^^

另外, 我囡3歲, 好多人都唔建議去夜間動物園, 因為淨係坐車睇, 又好黑, 未必睇到野~
如果你早上去日間, 夜晚跟本就無力去夜間~所以好睇你會唔會去多日, 我就唔會, 始終小朋友細, 早d食飯瞓覺, 或去Garden by the bay睇Super tree, 夜晚好靚, 配埋音樂show都幾正~

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

annysbee 發表於 15-3-6 10:22
坐scoot都無咩野吖, 係無影音娛樂, 同埋可以唔買餐食啫~
我地坐來回既機都有好多小朋友~

價錢真係好吸引, 但係我兩個小朋友都未夠4歲, 零晨機我怕佢地頂唔順, 尤其係等上機冇野做時, 佢地又眼訓, 一定會好扭計!

大宅

資料補充:

我唱左大約HKD 10K 即 SG1700左右, 無咩買貴野, 只買左林xx肉乾(7包/300g)左右, Zoo買左幾隻杯仔, Legoland買左幾個匙扣, USS買左張相, 食左一餐Buffet Town (約SG100), 2餐海鮮 (每餐約SG150), 仲要包埋Legoland, Zoo, USS門票, 全部坐MRT, 巴士, 只坐2次的士(每次約SG16), 都仲洗淨約一千港元~

男爵府

引用:Quote:*豬仔包* 發表於 15-3-5 21:35 Oasia

原帖由 annysbee 於 15-03-06 發表
我覺得Oasia好住呀, 間酒店喺正MRT上面, MRT站有個指示牌架, 跟指示牌行就會連住個好似商場仔既野, 其實係 ...
謝謝你的分享!因我正考慮緊住Oasia定Carlton city,兩間我都未住過!

男爵府

回覆:17-20Feb15 首次自由行星加坡及Legoland~回來分享

請問而家喺星加坡唱錢個rate系幾多?

子爵府

kkttssng 發表於 15-3-5 20:33

...

唔係好明樓主, 點解要早D去機場揀位? 我張機票係mark 哂坐位, 比左錢自己揀的。 禁係咪一定坐番我揀個位?

複式洋房

可否pm Jason的聯絡資料給我,謝謝

首頁

尾頁

跳至